AYTO 5. Meslek Komitesi Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

AYTO 5. Meslek Komitesi Toplantısı Yapıldı

AYTO 5. Meslek Komitesi Toplantısı Yapıldı

AYTO ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği 5. Meslek Komitesi toplantısı yapıldı.

27.08.2013 09:44  Güncelleme: 10:04

Aydın Ticaret Odası(AYTO) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği 5. Meslek Komitesi toplantısı yapıldı. Toplantıda ticaret odası üyelerine incirin daha işlenebilir bir ürün hale getirebilmesi için ve son yıllarda incirde kullanılan aflatoksin ile peroksit maddelerinin azaltılması için incir üreticisi uyarıldı.

Toplantıya Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Kontrol Şube Müdürü, AYTO Meclis Başkanı Sefa Yüksel, AYTO Başkanı Hakan Ülken ve çok sayıda Ticaret odası üyesi katıldı.

"İNCİR AYDIN'DA TÜRKİYE'NİN İNŞAAT SEKTÖRÜ GİBİDİR"

Toplantıda konuşan AYTO Başkanı Hakan Ülken, göreve geldikleri günden beri Aydın'ın değerlerinin devlet ayağında önümüzdeki sezon neler yapabileceğini ve devletin yasal mevzuatları çerçevesinde üreticilerin sorunlarını çözebilme adına neler yapılabilecekleri hakkında çareler aradıklarını ifade etti. Sorunlar üzerinde hangi çözüm yollarının uygulanabileceği münakaşasını yaparak yola devam etmek istediklerini açıklayan Ülken, "Önümüz incir sezonu. Türkiye'nin ilk ihracat ürünü incir. Odamızın yaptığı envanter çalışmalar sonucunda 1800'lü yıllarda Umurlulu Emin Ağa Efendi kendi adına bastığı markasıyla birlikte İzmir'den ihracat yaptığı noktasındaki belgeleri bulduk. 1800'lü yılardan bu yana elimize gelen bir evrak varsa Emin Ağa'nın incir ürününe sahip çıkması Aydın adına bir başarıdır. Eğer 2000'li yıllarda kendi ürünümüze sahip çıkamaz halde kalırsak bazı kimyasal bileşiklerle ürünümüzün imajını kalitesini ve pazar payını yitirir hale gelirsek yarın bir gün Malatya'nın kayısısıyla incirimizi kıyaslanır hale getireceğiz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsak bizim incirimizin değeri kaybolmuş demektir" dedi. Ticaret odası yönetimine geldiklerinden beri tekstilciyle tekstilci, gıdacıyla gıdacı, inşaatçıyla inşaatçı olduklarını belirten Ülken, Aydın ekonomisinin lokomotifi olan incir sektörünün önümüzdeki süreçte Aydın'a katkı koyabilmesi için her şeye hazır olduklarını dikkat çekti.

Üreticiye bereketli bol kaznçlı bir sezon geçirmeleri noktasında dileklerini ileten Ülken, "Bütün Türkiye'nin lokomotif sektörü ağırlıklı olarak inşaat sektörüdür. Türevleriyle ve bileşenleriyle incir Aydın'da Türkiye'nin inşaat sektörü gibidir. Eğer incirci kazanırsa Aydın'lı kazanır. İncirle ilgili olarak geçmiş yıllara göre biraz daha yüksek ama daha düşük kalitede incir ihracatı yapar hale gelmişiz. Konunun yasal çerçevesi halinde Ttarım İl Müdürlüğü ve Kontrol Şube Müdürlüğü ile değerleme toplantısı yapmayı düşündük. Öncelikli olarak konunun yasal işleyişi ile kanun ve yönetmelik çerçevesinde yerel üreticimizin önünün açılabileceği, hangi ölçüde sınırlarının kapalı kaldığı, üyelerimizi bu konularda nerelere kadar özgürlülük alanlarının olduğunu anlatmak bizlerin görevleri arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

"300 YILLIK İNCİR GELENEĞİNİ BOZMAYALIM"

Ticaret odası üyelerine incir üretimi konusunda bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, incirin Türkiye'de en önemli ürünler arasında yer aldığını ve pazar sorunun olmadığını belirtti. İncirde pazar probleminin olmaması son yıllarda suiistimal edilmeye başlandığını ifade eden Köksal, Avrupa ülkelerinin son yıllarda arttırdığı sıkı denetimler sonucu ihraç edilen incirleri geri göndermeye başladığını dile getirdi. Üretici ve ülke için bu önemli pazarın kaybedilmemesi gerektiğine dikkat çeken Köksal, "Son yıllarda yaptığımız hataları yapmayalım. 300 yıllık incir geleneğini bozmayalım. Bakanlığa giden şikayetler doğrultusunda incirde kullanılan peroksitin yasaklanmasına kara verdi. Bunun nedeni ise Avrupa ülkeleri son yıllarda denetimi arttırdı ve incirin gümrüklerden geçmeden önce analiz yapılması sonucunda ortaya çıkan aflatoksin ve peroksitin incirin geri gönderilmesine neden oldu. Amacımız kimseyi zarara sokmak değil Bakanlığımızın verdiği talimatlar doğrultusunda maksimum faydayı sağlamaktır" dedi.

Yürütmüş oldukları görevlerde Aydın üreticisi ve ihracatçısının kazanması için ellerinden geleni yaptıklarını işaret eden Köksal, üretici ve ihracatçıyı korudukları gibi tüketicinin de korunması gerektiğini savundu. Başka ürünlerin para etmemesi gibi konuların incirde söz konusu olmadığını hatırlatan Köksal, "Bizim için önemli olan kişi menfaatleri değil Aydın üreticisi ve Türkiye ticaretidir. İncirde kullanılan ilaçlar Avrupalıların denetimi artırmasına neden oldu. Denetimin yüzde 20'lerden yüzde 50'lere çıkması demek Aydın incir ticaretinin bitmesi demektir. Bütün gayemiz incir üretiminin devam etmesi. Köy köy gezip toplantılar düzenliyor bazı sıkıntıların olduğunu üreticiye anlatmaya çalışıyoruz. Hiç kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz ve her türlü öneriler karşı açığız" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel AYTO 5. Meslek Komitesi Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement