Bakanlık, Masis'te İskeleye Onay Vermedi - Son Dakika
Yerel

Bakanlık, Masis'te İskeleye Onay Vermedi

Bakanlık, Masis\'te İskeleye Onay Vermedi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyon, Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ndeki Tavuk Adası'nın Cunda'ya bakan kısmına yapılmak istenen iskele projesine onay vermedi.

09.07.2011 12:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyon, Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ndeki Tavuk Adası'nın Cunda'ya bakan kısmına yapılmak istenen 25 metrelik iskele projesine, Dalyan Boğazı'nı daraltacağı gerekçesiyle onay vermedi.

Cunda Adası karşısındaki 3 bin metrekaresi Hazine'ye ait olmak üzere toplam 9 bin metrekarelik araziye sahip Tavuk Adası, 2009 yılında Eskidji Müzayede Şirketi'nin sahibi emlakçı Dikran Masis'e satıldı. Adayı turizme açmayı planlayan Masis, üzerinde şapeller bulunan rahibelerin dinlenme odalarından oluşan 25 yapının restorasyonu ve Cunda'ya uzanan bir iskele için proje hazırlandı. Geçen Nisan ayında tarihi yapıların restorasyonuyla işe başlandı. 301 metrekaresi müze sergi salonu, 187 metrekaresi dinlenme odaları, 78 metrekaresi ise, kafeteryadan oluşan restorasyon projesinin içerisinde yer alan 25 metrelik iskelenin yapımı Dalyan Boğazı'nı daraltacağı ve büyük tonajlı teknelerin geçemeyeceği gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyon tarafından reddedildi.

TALAN ENDİŞESİ

'Ayvalık Adaları Koruma Platformu' Sözcüsü Havva Taylan, 2009 yılında Tabiat Parkı için hazırlanan Revizyon Planı'na karşı çıkmalarının en büyük nedeninin Hazine arazilerinin satışında önceliğin yanındaki arsa sahibine verilmesi olduğunu söyledi. Taylan, "Büyük sermaye, Hazine arazilerini toplayabilmek için üç kuruşa halkın arazilerini satın aldı. Gariban Ayvalıklı ise Hazine arazilerini alamayacağı için tarlasını satmak zorunda bırakıldı. Bu gidişle Ayvalık'ta nefes alacak yer kalmayacak. Platformumuz, kentimizdeki gelişmeleri mercek altında tutuyor. Yağma ve talana karşı kararlı mücadelemiz sürecek" dedi.

Güney Marmara Çevre Derneği (GÜMÇED) Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal ise, Tabiat Parkı'na karşı son dönemde zenginlerin ilgisinin şaşırtıcı bir şekilde arttığını söyledi. Öznal, "Tabiat Parkı için hazırlanan plan değişikliğinin bu ilgiyle bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Gelişmeler yörede yaşayan biz yurttaşları tedirgin ediyor. Türkiye'deki arazilerin sadece yüzde 1'i koruma altında. Bari buralar korunarak, doğal yapısı bozulmasın" diye konuştu.

- Balıkesir/ Ayvalik

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Bakanlık, Masis'te İskeleye Onay Vermedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement