Ceylanpınar'da Seçime 'Şaibe' Ve 'Şiddet' Karıştı! - Son Dakika
Yerel

Ceylanpınar'da Seçime 'Şaibe' Ve 'Şiddet' Karıştı!

Ceylanpınar\'da Seçime \'Şaibe\' Ve \'Şiddet\' Karıştı!

Yerel seçimlerde Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bir anda AK Parti'nin öne çıkması üzerine 'seçime şaibe karıştı' iddiaları gündeme geldi.

01.04.2014 13:15

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Belediye Başkan Adayı İsmail Arslan'ın durumu oy sayımı esnasında önde giderken, ilçede yaşanan elektrik kesintisinin ardından Ak Parti öne geçti. İlçede yakılmış bir şekilde bulunan oy pusulaları da seçime şaibe karıştı iddialarını güçlendirdi. İlçe binasında bir araya gelen öfkeli partililer, "PKK halktır halk burada", "Ceylanpınar uyuma oyuna sahip çık", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Ceylanpınar bizimdir bizim kalacak", "Hırsız AKP" ve "Hırsızlar dışarı" sloganları eşliğinde oy sayımının yapıldığı hükümet binasına doğru yürüyüşe geçti. Hükümet binasının önünde oturma eylemi başlatan partililer, protesto amaçlı caddeyi trafiğe kapattı. Hükümet Konağı'nın bahçesinde polisin toplumsal olaylarda müdahale amaçlı kullandığı TOMA ve Akrep gibi zırhlı araçları hazır halde bekletmesi tansiyonu daha da yükseltti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, "Ciddi usulsüzlük ve sorunlar tespit ettik. Gerekli yasal müracaatları yapıp, işlemleri başlattık. Ortada çok ciddi sorunlar var. Halkın iradesini çiğnetmeyeceğiz" diyerek duruma itirazlarını hukuki olarak da sürdürecekleri sinyalini verdi.

AYHAN SEÇİMİN YENİLENMESİNİ İSTEDİ
HDP'li Vekil Ayhan ve BDP İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen Hükümet Binasının önünde birer açıklama yaptı. İbrahim Ayhan, sağduyu çağrısı yaparak başladığı konuşmasında, bir okulda BDP'ye verilmiş bin 500 oyun yakıldığını tespit ettiklerini belirtti. İstanbul'un dahi seçim sonuçlarının açıklandığına işaret eden Ayhan, "Nasıl oluyor da 24 saat geçmesine rağmen Ceylanpınar'ın sonuçları açıklanmıyor. Bu tek başına dahi şaibenin kanıtıdır. İlçe merkezindeki 12 sandıkta blok oy kullanılmış ve geçersiz sayılan ya da başka partiye çıkan tek oy yok. Köylerde müşahitlerimiz dışarı çıkarılmış, açık oy kullanılmış. Bu hile tutanak altına alınmış ve şikayet konusu olmuş" diye konuştu. Dikkatlerin Ceylanpınar'a çevirmesine ilişkin ise Ayhan, "Halkımız demokratik hakkını kullanmalıdır. Bizde burada halkımızla olacağız. Seçimlerin yenilenmesi dahil, seçim hukuku derhal işletilmelidir. Bunlar bizim tespit ettiğimiz sahtekarlıklar. Kim bilir tespit edemediğimiz ne oyunlar oynanmış" dedi.
Ceylanpınar halkının yanı sıra, Urfa, Viranşehir, Nusaybin, Kızıltepe ve Mardin kentlerinden gelen çoğunluğu genç binlerce partili, çevik kuvvet polislerinin kuşatması altında saatlerce bekledi.

YAKILMIŞ BDP OYLARI BULUNDU
Bu arada DİHA muhabirleri, BDP'nin en güçlü olduğu Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde BDP'ye "Evet" mührü basılmış oy pusulalarını yakılmış bir şekilde ele geçirdi. Mahalledeki Atatürk İlköğretim Okulu A Blok'ta yer alan 1106, B Blok'ta yer alan 1020 ve 1022 ile C Blok'ta yer alan 1014 nolu sandıkların bulunduğu sınıflarda, BDP'ye "Evet" mührü basılmış, yakılmış çok sayıda oy pusulası bulundu. Yakılmış oy pusularının görüntü ve fotoları kayıt altına alınırken, BDP'nin avukatları okula geldi. Okula polisler de çağrılırken, tutanak tutulması sağlandı.

CEYLANPINAR YOLUNDA 1'İ GAZETECİ 22 GÖZALTI
Ceylanpınar'da BDP'lilerin seçim sonuçlarına yönelik tepkisi sürerken, ilçeye gitmek için yola çıkan ve aralarında DİHA Muhabiri Mehmet Sıddık Damar'ın da bulunduğu 22 kişi Viranşehir'de gözaltına alındı. Aralarında DİHA Muhabiri Mehmet Sıddık Damar'ın da bulunduğu Hamdullah Doğan, Ercan Bardakçı, Fevzi Acar, İdris Cengiz, Mehmet Asalan, Gürkan Atagün, Osman Çetinkaya ile isimleri öğrenilemeyen 14 kişi, Viranşehir çıkışında polis tarafından durduruldu. Polis tarafından GBT'ye tabi tutulan 22 kişi bulundukları araçla birlikte Viranşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
Gün içerisinde yapılan sorgulamaların ardından 22 kişiden 21'i serbest bırakılırken, Mahmut Yaşar isimli kişi ise arama kararı olduğu gerekçesi ile Adliyeye sevk edildi. Yine gözaltı sırasında araçta bulunan ve el konulan havai fişeklere ilişkin de, fişeklerin kendisine ait olduğunu belirten Hamdullah Doğan'a 91 TL para cezası kesildi.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ
Ceylanpınar'da seçim sonuçlarına itiraz eden BDP'lilere biber gazlı ve tazyikli su ile polis müdahalesi geldi. Çatışmalar giderek artarken ilçe merkezine çok sayıda askeri zırhlı araç sevk edildi. İlçeye giriş çıkışlar kontrollü verilirken, müdahale esnasında yaralanan çok sayıda gösterici Ceylanpınar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Başta Yenimahalle, Yenişehir ve Cumhuriyet mahalleleri ile Viranşehir ve Gazi caddeleri olmak üzere belirli birçok noktada şiddetlenerek devam eden çatışmalar nedeniyle ilçeye askeri takviye akşama kadar devam etti. BDP ilçe binasının da polis tarafından ablukaya alındığı olaylarda göstericiler ara sokak ve caddede çöp konteynırları ve taşlar ile barikat oluşturdu. Polisin kullandığı yoğun gaz ile göstericiler tarafından yakılan ateş nedeniyle ilçe adeta duman altında kalırken, gözaltı ve yaralılara ilişkin net bilgiye ulaşılamadı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Ceylanpınar'da Seçime 'Şaibe' Ve 'Şiddet' Karıştı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement