İnci Akü Çevreci Tekneyi Teslim Etti - Son Dakika
Yerel

İnci Akü Çevreci Tekneyi Teslim Etti

İnci Akü Çevreci Tekneyi Teslim Etti

İnci Akü, Muğla ili sınırlarında yer alan Dalyan kanalı sularının tamamen temiz kalması ve motor gürültüsünden arındırılması amacıyla 2007 yılında başlanan "Mavi Deniz Özgür Caretta" Projesi kapsamında, projenin teknoloji sponsoru olarak...

18.05.2012 18:52

İnci Akü, Muğla ili sınırlarında yer alan Dalyan kanalı sularının tamamen temiz kalması ve motor gürültüsünden arındırılması amacıyla 2007 yılında başlanan "Mavi Deniz Özgür Caretta" Projesi kapsamında, projenin teknoloji sponsoru olarak dönüştürdüğü çevre dostu teknenin kullanımını S.S. Dalyan Tekne Kooperatifi'ne devretti. Dalyan Denizkızı Restaurant'da düzenlenen devir teslim törenine Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin yer alırken, yapılan konuşmaların ardından teknenin temsili devir teslimi gerçekleşti.

Devir teslim töreninde konuşma yapan İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök "Mavi Deniz Özgür Caretta" projemizin tohumlarını 2007 yılında attık. Büyük emek verdiğimiz bu projemizin ilk meyvelerini geçen yıl itibarıyla almaya başladık. Ar-Ge çalışmalarımızın sonunda Dalyan'da faaliyet gösteren teknelerde kullanılmak üzere enerjisini aküden alan elektrikli motorlu tekneleri geliştirdik ve patentini aldık. Geçtiğimiz yıllarda İnci Akü tarafından üretilen özel aküler ve kullanılan gelişmiş motorlarla çevre dostu "Caretta Bot"lara dönüştürdüğümüz 2 tur teknesini Dalyan Kanalında suya indirdik" dedi.

Gök, "Carettaların bir özelliği var, yumurtalarını sadece doğdukları yere bırakıyorlar. Biliyoruz ki; onlar tüm dünyayı dolaşıyorlar ama Dalyan'da yumurtluyor; yeni nesillerine burada can veriyorlar. İnci Akü ve İnci Holding olarak biz de Ege'de doğmuş ve büyümüş, bugün tüm dünyaya ihracat yapan, ürünleriyle tüm dünyayı dolaşan bir şirket olarak Ege'nin gelişimi için çalışıyoruz. Üretim amaçlı yatırımlarımızın yanı sıra "İnci Akü Ormanı" ve "Mavi Deniz Özgür Caretta" gibi sosyal sorumluluk projelerimizle de doğduğumuz bu bölgeye katkı sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin ise Dalyanın çok özel bir bölge olduğunu belirterek, "Kanalları gölü, kaplıcası, Kaunosu ile sadece Türkiye'nin değil dünyanın gözbebeği. Bizde bu bölgeyi nasıl korur, gelecek nesillere nasıl bırakabiliriz, kullanarak, koruyarak nasıl devrederiz diye çalışmalarımız vardı. Bu çalışmalar esnasında kirliliği en aza indirgemek, hatta hiç yapmamak adına İnci Akü ile tanışma fırsatı bulduk ve karşılıklı düşüncelerimizi, ortak proje haline dönüştürdük. Kendileri gerçekten bu konuda maddi manevi hiçbir şeyi esirgemediler.

Bizler bu desteği karşılıksız bırakmayacağız. Bu tekne ile aldığımız geliri de dönüşüm için kullanarak bu projeyi destek olarak ilerletmek istiyoruz. Fakat burada yine ufak bir düşüncemi paylaşmak istiyorum, bu dönüşüm maliyeti konusunda tekrar bu konu üzerinde dururlarsa, bunda biraz daha yardımcı olurlarsa bu dönüşümü daha kolay yapacağımıza inanıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde belki 15 tekneyi dönüşüm için, sponsor bulduğumuz yada çeşitli projeler sayesinde bu girişimlerde bulunmak istiyoruz. Bu güzelliği koruyarak insanlarla paylaşmak istiyoruz. İnci Akü'ye çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök temsili tekneyi S.S. Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin'e teslim ederken, Gültekin'de Neşe Gök'e bir teşekkür plaketi taktim etti. Kooperatife devredilen teknenin sezon boyunca yapacağı turlardan sağlanacak gelir, yeni teknelerin çevre dostu tur teknelerine dönüştürülebilmesi için oluşturulacak fona aktarılacak.

BENZERSİZ BİR TARİHSEL ZENGİNLİK

Türkiye'nin 15 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden biri olan Dalyan'da, yerli ve yabancı ziyaretçiler kanalda seyreden gezi tekneleri sayesinde eşsiz doğa güzelliğini izleme fırsatı buluyor. Zengin biyoçeşitliliğe ve hassas bir ekosisteme sahip olan bölge, doğal olarak denizle buluşan 7 gölden biri olması, benzersiz İztuzu Plajı, Caretta Carettaları, Nil Kaplumbağaları, Mavi Yengeçleriyle eşsiz bir doğa harikası; Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti gibi tarihsel değerleriyle Türkiye'nin en önemli zenginliklerinden biri olarak öne çıkıyor.

Dalyan'ın bu eşsiz güzelliklerini yaşamak isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler kanalda seyreden gezi teknelerini kullanıyorlar. Çoğunluğu dizel motorlu olan gezi teknelerinin sayısı yaz aylarında oldukça artıyor. Yöre halkı için önemli bir geçim kaynağına dönüşen tekne gezilerini, bölgenin hassas ekolojik dengesine ve doğal güzeliğine zarar vermeden yürütmek ve bölgedeki turizmi sürdürülebilir hale getirmek için 2007 yılında "Mavi Deniz Özgür Caretta" Projesi'ni İnci Akü hayata geçirmişti. Firma yetkilileri, projenin teknoloji sponsoru olarak yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleri sonucu geliştirdiği özel aküler ile çevre dostu teknelerin mümkün olduğunu gösterdiğini belirtiyorlar.

İnci Akü, "Mavi Deniz Özgür Caretta" Projesi kapsamında tüm maliyetini üstlendiği 4 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucu, projenin teknoloji sponsoru olarak hem dizel motorlarınkine eş değer performans sağlayan, hem de yakıt giderlerini 10 kata kadar azaltan, 'Enerjisini aküden alan Elektrikli Motorlu Tahrik Sistemi'ni geliştirdi ve patentini aldı. Tekne işletmecilerinin beklenti ve talepleriyle daha da geliştirilen teknelerin 2 prototopi şu anda Dalyan Kanalı' nda kullanılıyor.

(MS-

18.05.2012 18: 32: 55

TSI

NNNN - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İnci Akü Çevreci Tekneyi Teslim Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement