Kahramanmaraş Depreminde Evleri Hasar Gören ve 4 Kişiyi Kurtaran Aile, Safranbolu'ya Yerleşti - Son Dakika
Yerel

Kahramanmaraş Depreminde Evleri Hasar Gören ve 4 Kişiyi Kurtaran Aile, Safranbolu'ya Yerleşti

Kahramanmaraş depremlerinin ardından evlerini kaybeden depremzedelerden 700’ü Karabük’e getirildi. Buradaki yakınlarının yanına sığınan Açık ailesine Safranbolu’da yaşayan Mehmet Bal, babadan kalma evini hiçbir karşılık beklemediğini belirterek kullanımlarına sundu.

16.02.2023 15:44  Güncelleme: 16:10

TUNAKAN YILDIRIM

Kahramanmaraş depremlerinin ardından evlerini kaybeden depremzedelerden 700'ü Karabük'e getirildi. Buradaki yakınlarının yanına sığınan Açık ailesine Safranbolu'da yaşayan Mehmet Bal, babadan kalma evini hiçbir karşılık beklemediğini belirterek kullanımlarına sundu.

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi Narlı beldesinde bulunan evleri hasar gören Açık ailesi Karabük'ün Safranbolu ilçesine yerleşti. 3 katlı binaları kullanılamaz hale gelen aile ilk olarak Safranbolu'da yaşayan akrabalarının yanına geldi. Ardından Safranbolu Esentepe Muhtarı Özlem Gürsel'in girişimleri ile aileye ev aranmaya başladı. Durumu duyan Esentepe mahallesi sakinlerinden Mehmet Bal, babasından kalma evini kira almayacağını ve karşılık beklemediğini belirterek Açık ailesinin kullanımına sundu. Depremde arkadaşları ile birlikte 4 kişiyi kurtardığını belirten İmam Açık (48) eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Safranbolu Esentepe Mahallesi'nde yaşamaya başladı.

"SON ANDA MERDİVENLERDEN KENDİMİZİ SOKAĞA ATTIK"

Deprem anında torunlarını kucağına alıp ailesi ile birlikte kendilerini sokağa attıklarını belirten İmam Açık şunları söyledi:

"Kahramanmaraş Pazarcık ilçesine bağlı Narlı Beldesi'nde oturuyordum, oradan geliyorum. Binanın sallanmasıyla kalkmam bir oldu sobanın yanında zaten torunlarım yatıyordu. Bir bağırdım bir elimle sobayı tuttum bir elimle torunları kucağıma alıp dışarı çıktım son anda merdivenlerden kendimizi sokağa attık. Çevremizde çöken binalar oldu o binalardan bir arkadaşımızı kurtardığım yer üç katlıydı kirişler çökmüştü duvarın arasına sıkışmıştı o soğukkanlılıkla evde makas vardı makası almamla demiri kesince el birliği ile abiyi çıkardık ama hanımı ve çocuğuna yardımcı olamadık.

"KARABÜK'E GELENE KADAR İKİ ÜÇ GÜN YARDIM GELMEDİ ZATEN"

Biz evde 7 kişiydik ben, eşim, kızım, damadım iki torunum. Enkaz altında şu anda yakınlarımızdan herhangi bir şey yok ama işte çevremizde eşimizde dostumuzda kaybımız çok akraba da çok. İlk depremde hasar vardı ikinci depremde duvarlarda balkon altlarında büyük çatlaklar başladı. Karabük'e gelene kadar 2-3 gün yardım gelmedi zaten kendi imkanlarımız ile beldenin ortasında boş meydanda bir çadır gibi bir şey yaptık önce çocuklarımız vardı bir soba bulduk çadır yapıp çocukları içine koyduk. Biz dışarda bekledik herhangi bir şey olduğunda çocukları arabaya koyup kaçıyorduk. Kahramanmaraş'tan Karabük'e gelme sebebimiz sonuçta ben orada kiracıyım ev gitti şu anda bir ev bulma lüksümüz yok. Çocuklarımızın riski vardı, psikolojisi bozuldu kızımın çadırda kalıyorduk. Burada kızım vardı, baldızım vardı, bacım onunla oturuyordu. Onların vesilesi ile aktarmalı olarak Ankara'ya geldik oradan da Karabük'e geldik. Burada Esentepe muhtarımız ve Mehmet abi, hayırseverler bize iş imkanı sağladılar, evlerini açtılar Allah razı olsun. Depremde ailemi sağlama aldıktan sonra komşum Ali abiyi enkazdan çıkarttık. Daha sonra bizim binanın yan tarafında 4 katlı bir bina vardı. Orada ben ve arkadaşlarım enkazda tavanla zemin arasında sıkışan genç bir çocuğu çıkarttık, daha sonra o binanın altında yaşayan 4-5 kişi olduğunu biliyorduk. Biz toplamda 4 kişiyi el birliği ile enkazdan çıkarttık.

"BİNALARI YAN YATMIŞTI"

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi Narlı beldesinde eşi ve çocukları ile birlikte yaşayan Beyazıt Kanlıkılınç (43), deprem anında çocuklarını tek katlı evinden dışarı çıkarttığını daha sonra babasını kurtarmaya gittiğini belirterek, "Babamlar inşaatta kalıyordu, evleri inşaattı. Binaları yan yatmıştı, onları çıkardım. 3 katlı evleri var babamların, mutfağın balkonundan girdim ve yan yatan binadan onları kurtardım ve biz binadan çıktıktan sonra bina yıkıldı" dedi.

"OTURABİLDİĞİ KADAR OTURSUNLAR YETER Kİ GÖZYAŞLARI DİNSİN"

Babasından kalma evini, depremzede Açık ailesinin kullanımına verdiğini ve hiçbir ücret talep etmediğini belirten Mehmet Bal ise şunları söyledi:

"Bu evimi daha önceki depremde AFAD'a bildirdim. Deprem ya da başka bir afet sebebi ile gelebilecek olan vatandaşlarımıza 5 yıl boyunca karşılıksız verdiğimi belirttim. Mahalle muhtarımız Özlem hanım bu aileyi getirdi. Mahallemizde 5 vatandaşa telefon açtık ve bu evin içini 5 saatte donattılar. Mete Dizdar, Murat Sönmez, Coşar Mobilya, Sadettin abi, Kepçeci Cumaali ve Belediyemiz hayır çarşısından da evin halıları geldi. 2 günden beri uğraşıyoruz. Çağ Çelik haddehanesine gittik ve sağ olsunlar İmam Açık beye iş de bulduk, zaten kendisi çalışmak istediğini söyledi ve devletten bir şey beklemediğini devamlı devletten yardım alamayacağını belirtti. Şu an birlik beraberlik günü, şu an siyaset olmaz. Herkesin bir görüşü vardır ama şu anda bu vatandaşlarımıza sahip çıkmamız lazım. Vatandaşlarımıza sahip çıktığımız sürece Türkiye'nin sırtı yere gelmez. Burası babamdan bize kaldı, zaten boştu ve kendi imkanlarımızla vatandaşlarımıza verdik burayı, oturabildiği kadar otursunlar yeter ki gözyaşları dinsin."

Kahramanmaraş Depreminde Evleri Hasar Gören ve 4 Kişiyi Kurtaran Aile, Safranbolu\'ya Yerleşti
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Kahramanmaraş Depreminde Evleri Hasar Gören ve 4 Kişiyi Kurtaran Aile, Safranbolu'ya Yerleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement