Kars'ta Cumhuriyet Coşkusu! - Son Dakika
Yerel

Kars'ta Cumhuriyet Coşkusu!

Kars\'ta Cumhuriyet Coşkusu!

Cumhuriyetin Kuruluşu’nun 92. Yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta coşkuyla kutlandı.

29.10.2015 12:20

Cumhuriyetin Kuruluşu'nun 92. Yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kars'ta coşkuyla kutlandı.

Tören Hükümet Konağı'nda Kars Valisi Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Başsavcı Serdar Durmuş ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan'ın tebrikleri kabulüyle başladı.

Daha sonra Hükümet Konağı önünde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende; Vali Özdemir, Garnizon Komutanı Avcı ve Belediye Başkanı Karaçanta, halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali Günay Özdemir yaptı. Özdemir, "Bugün Türk Milleti olarak, Milletimize uygarlık ve demokrasi meşalesini armağan eden Türkiye Cumhuriyetinin 92'nci yıldönümünü büyük bir heyecan ve gururla kutlamaktayız. Her yıl birlik ve beraberlik duyguları içerinde bir arada kutladığımız Cumhuriyet Bayramımızı, bir kez daha büyük bir coşku ve heyecanla idrak eden aziz milletimizin ve siz değerli Karslı hemşerilerimin bu en büyük bayramlarını kutluyor; hepinize en içten selam ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

"BU ZOR YOLDA MİLLET OLARAK HEPİMİZE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞMEKTEDİR"

Bu zor yolda millet olarak herkese büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Vali Özdemir, "Milletine inanan, güvenen Gazi Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayan ve Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ile devam eden süreçte, "Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır." ifadesiyle cumhuriyet rejimine geçileceğinin müjdesini verdiğini ifade eden Vali Günay Özdemir, "Savaşı kazanmanın yeterli olmadığını, asıl savaşın bundan sonra başlayacağını ve kurtuluşa ancak ve ancak; uygar, çağdaş, bilime ve insana saygılı, bağımsızlığın değerini bilen, aklı hür, vicdanı hür bir toplum olunduğu zaman ulaşılabileceğinin bilincinde olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurucusu ve mimarı olduğu devleti Cumhuriyet ile taçlandırmıştır. Cumhuriyetin amacı; ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmak, maddi ve manevi bakımdan yüceltmek, vatandaşlarını; çağdaş, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin vatandaşı yapmaktır. Din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın eşitliği ve özgürlüğü, toplumsal bütünlüğümüzü sağlayan Cumhuriyet düşüncesinin temelini oluşturmaktadır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar geçen bu 92 yılda, nüfusu hızla artarak 80 milyona dayanmıştır. Genç ve dinamik milletimiz, Cumhuriyetimiz sayesinde büyük atılımlar yapmıştır. Bu bağlamda; siyasal, toplumsal, eğitim-kültür, hukuk ve ekonomi alanlarında birçok yenilikler yapılmıştır" diye konuştu.

"2023 YILINDA DÜNYANIN EN ÖNEMLİ EKONOMİLERİNDEN BİRİ, 2071 YILINDA DA DÜNYAYA HÜKMEDEN BİR ÜLKE OLACAĞIZ"

Eğitim ve sağlık hizmetleri, ulaşım ve iletişim imkanları, ekonomik gelişme ile tarımsal üretim ve sanayi alt yapısı, yurdumuzun her bir köşesine yayılmıştır diyen Özdemir, özetle şunları söyledi:

" Bir zamanlar iğneden ipliğe her şeyini ithal eden ülkemiz, 5 kıtaya sanayi ürünü satacak hale gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti; çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak, kurum ve kurallarıyla işleyen bir demokrasi düzenine, güçlü bir ekonomiye sahip olmuştur. Günümüzde; herkesin ortak kanaatiyle geleceğin lider ekonomisi, lider ülkesi olarak görülmektedir. Millet olarak bundan sonraki hedefimiz de, çağdaş uygarlığın yapıcı ve ilerici dinamik unsurlarından biri olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaktır. Bizi biz yapan değerlere sahip çıkarak, geçmişte olduğu gibi bir arada, tek yürek hareket edip, daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye için azim ve kararlılıkla yılmadan, bıkmadan çok ama çok çalışmanız halinde, 2023 yılında dünyanın en önemli ekonomilerinden biri, 2071 yılında da dünyaya hükmeden bir ülke olacağız. Geldiğimiz bu noktadan sonra gelecek yıllarda daha güçlü bir Türkiye için Cumhuriyet sizlerden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün belirttiği gibi "Vicdanı hür, irfanı hür nesiller" yetiştirmenizi beklemektedir. Milletini, bayrağını seven, ahlaklı, çalışkan, barış ve kardeşlikten yana genç nesillerimiz, Cumhuriyetimizin teminatı olacaktır."

Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Cumhuriyet koşusunda dereceye gire öğrencilerin ödüllerinin verilmesinin ardından törenler Güzel Sanatlar Lisesi'nin müzik sunumuyla devam etti. Halk oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından tören, resmi geçit töreniyle son buldu. Hükümet Konağı önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı törenine; Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Başsavcı Serdar Durmuş, kurum ve daire amirleri, öğretmenler ile öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kars'ta Cumhuriyet Coşkusu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement