Mor Koyun Türküsü Eşliğinde "Koç Katımı" Töreni - Son Dakika
Yerel

Mor Koyun Türküsü Eşliğinde "Koç Katımı" Töreni

Mor Koyun Türküsü Eşliğinde "Koç Katımı" Töreni

Niğde'de "Halk Elinde Koyun, Keçi Islah Projesi" kapsamında koç katım töreni düzenlendi

10.09.2013 17:28

Niğde'de "Halk Elinde Koyun, Keçi Islah Projesi" kapsamında koç katım töreni düzenlendi.

Yeşilgölcük beldesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce düzenlenen koç katım törenine, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Milletvekili Ömer Selvi, Garnizon Komutanı Albay Ufuk Nayır, Yeşilgölcük Belediye Başkanı Salih Ertul ve vatandaşlar katıldı.

Beldeye 10 kilometre mesafede bulunan koç ve koyun ıslah alanında düzenlenen koç katımı töreninde halaylar çekilirken, törende çalınan Mor koyun" türküsü ilgi çekti. Eğlencenin ardından rengarenk boyalarla boyanıp, süslenen 300 koç, bin koyundan oluşan sürüye bırakıldı.

Vali Necmeddin Kılıç, törende yaptığı konuşmada, mevcut topraklardan istifade edilmesinin önemine değinerek, "Çu topraklar bize zenginlik verir. Bu toprak bize huzur verir, bizim en iyi şekilde bunu değerlendirmemiz lazım. Bu vatan toprağında bu bayrağı ilelebet dalgalandırabilmek devletimizin bekasına sağlamak için bu toprakları kullanıp zengin olmak, güçlü olmak durumundayız" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen ise projenin 2005 yılında başladığını 2015'e kadar devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz ilimiz için koyunda akkaraman, keçide ise kıl keçisi ırkını ıslah etmek üzere belirledik. Sonra koç seçimi yapıldı. bu koçlar ilk yıllar Sivas Ulaş TİGEM'den getirildi. İlimizde bu proje 3 yıldan bu yana uygulunıyor. Her sürü 6 bin koyun ve 300 koçtan oluşmaktadır. Bu 6 bin 300 adet sürü içerisinden bir de bin adet elit sürü oluşturulmaktadır. Bakanlık olarak biz taban sürüdeki anaç koyun ve kuzu başına toplam 75 lira ve elit sürüde anaç koyun ve kuzuda toplam 105 lira karşılıksız koyunlara destekleme ödüyoruz, çiftçilerimizi teşfik ediyoruz. Koyun ve keçinin kalitesi artıyor, hayvanlarımızın süt verimi ve yapağı verimi artıyor. Sonuçta da tarımsal desteklemeler ile birlikte çiftçilerimiz kazanıyor, Niğdemiz kazanıyor, ülkemiz kazanıyor." - Niğde

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mor Koyun Türküsü Eşliğinde 'Koç Katımı' Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement