Pazar Günü Kurşunlu'da Referandum Var - Son Dakika
Yerel

Pazar Günü Kurşunlu'da Referandum Var

Pazar Günü Kurşunlu\'da Referandum Var

CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe'nin başkanlığında 'İnegöl İl Olmak İstiyor' sloganıyla oluşturulan "İl Olma Platformu", bir toplantı gerçekleştirdi.

12.10.2012 20:10  Güncelleme: 09:52

CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe'nin Başkanlığında 'İnegöl İl Olmak İstiyor' sloganıyla oluşturulan "İl Olma Platformu",

bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Pazar günü

08.00 ile 17.00 saatleri arasında, beldelerin kapanması ile alakalı Kurşunlu'da referandum yapılacağı, 21 Ekim 2012 Pazar günü de Yenice ve Cerrah ile Tahtaköprü'de de aynı referandumun gerçekleştirileceği duyuruldu.

Sedef pastanesi VİP salonunda gerçekleştirilen toplantıya, CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Büyükışıklar, CHP İnegöl İlçe Başkanı Turhan Neşe, MHP İnegöl

İlçe Başkanı Fahri İnkaya, DP İnegöl İlçe Başkanı Selim Sani, MP İnegöl İlçe Başkanı Mahmut Çil, İP İnegöl İlçe Başkanı Nurettin Mistan, Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman ile Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez ve bazı köy muhtarları ile partililer katıldı.

"İSTEĞİMİZİ TBMM'YE ULAŞTIRDIK"

Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İnegöl İlçe Başkanı Turhan Neşe, "Bu gün İnegöl'de tarihi bir günü yaşıyoruz. Türkiye'nin bin 500 beldesinde olduğu gibi İnegöl'de de demokrasiye doğrudan darbenin yaşandığı anlamlı bir günü paylaşıyoruz. Bu konuyu protesto etmek, halkın iradesine başvurmak adına, halkımızla el ele kol kola gönül gönüle, demokrasinin kanallarını çalıştırmak adına bir aradayız. Uzun zamandan beri İnegöl'de devam ettirmekte olduğumuz, Bursa Büyükşehir'e bağlanma yasasının yanlışlığını halkımızla çok değişik ortamlarda paylaştık.

Esnaf odaları, akademik teknik oda temsilcileri, muhtarlarımız, mühendislerimizle, siyasi parti ilçe başkan ve yöneticileri ile bu yasanın yanlışlığını paylaştık. Bu yasa ile sadece Belde Belediyeleri kapanmıyor, Türkiye'nin temel bir sistemi olan illerimizin yerel parlamentosu kabul ettiğimiz 'İl Genel Meclisi' de kaldırılıyor. Biz tam bu noktada demokrasiye doğrudan müdahale eden AK Parti anlayışını reddediyoruz. Halkın temsilinin ortadan kaldırıldığı bir yapı parlamentoda kanunlaşacaktır. Bunun farkındalığını yaratmak, bu yapılan yanlışlığı halkımıza şikayet etmek adına çalışmalar yapıyoruz. Mevcut iktidar İnegöl'e, 'Bursa'ya bağlanmak istiyor musunuz?' sorusunu sorabilirdi. 'Marka şehir yapacağız, İnegöl'ü büyütüyoruz, il yapacağız' diyenler, şimdi İnegöl'ü Bursa'ya mahalle yapıyorlar. İl Olma Platformu olarak bir çok toplantılar yaptık. 36 STK ile İnegöl'ün il olma isteğini hem iktidar makamına, bizzat MHP İlçe Başkanı Fahri İnkaya ve benim imzam ile TBMM'ye kadar ulaştırdık" dedi.

"HÜKÜMET MİLLETVEKİLLERİNİN TASARIDAN HABERİ YOK"

Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez ise, "İstanbul'da yapılan CHP'nin Belde Belediye Başkanlarının toplantısında bulundum. Bunları paylaşmak istiyorum. Bir yıla yakın bir zamandır, Belde Belediyelerin kapatılması gündemdeydi. Belde Belediyelerin kapatılması söz konusuydu. Bu yasa tasarısı herkesten gizlenerek, gizli bir şekilde hatta ve hatta hükümetin kendi Milletvekillerinin, komisyondaki Milletvekillerinin bile yasa tasarısından haberi olmadan hazırlanmış bir tasarı, 8 Ekim 2012 tarihinde akşam üzeri komisyona getirildi. Komisyonda büyük bir çatırdı koptu. Hem CHP'li komisyon üyeleri hem de MHP'li komisyon üyeleri bu yasanın demokrasiye vurulmuş bir darbe olacağını ifade ederek, Anayasa Komisyonuna gönderilerek, Anayasa Komisyonunda değerlendirilip, komisyona gelmesini istemelerine rağmen, maalesef 27 Ekim 2012 tarihine kadar hızlı bir şekilde tasarını geçirmek adına ancak ve ancak alt komisyona sevk ettirebildiler. Alt komisyon da AK Partili komisyon başkanı 15 Ekim 2012 tarihinde yasa tasarısının tekrar TBMM'ye geleceğini, meclisten geçtikten sonra her iki Belediyeden bir tanesinin Türkiye'de kapatılacağı, her iki köyden bir tanesinin tüzel kişiliğinin kapatılacağının haberini aldık. Halkın kendisinin temsilcisini seçebileceği demokrasi anlayışı bu gün ortadan kaldırılmak istenmektedir. Tüm siyasi partilerin seçim bildirgelerinde 'yerel yönetimleri güçlendireceğiz, yerel yönetimleri tekrar yapılandıracağız ve yerel yönetimler sayesinde halkın ve ülkenin kalkınmasını sağlayacağız' ibaresi yer almaktadır. Bu gün mevcut hükümetin yerel yönetimler anlayışını, nasıl benimsediğini görüyoruz. Yerel yönetimlerin demokrasinin beşiği olduğunu biliyoruz. Yerel yönetimlerin kapatılmak istenmesi, ülke adına demokrasi ayıbıdır. O bölgenin kimlik yapısının kayba uğratılmasıdır" diye konuştu.

"YEREL YÖNETİMLER BİTİRİLMEK İSTENİYOR"

60 yıl önce halka sorularak açılmış bu Belediyelerin, şimdi halka sormadan kapatılmasının söz konusu gündeme gelmesi sonucunda, CHP adı altında 14 Ekim 2012 Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında Kurşunlu'da, kasaba halkına yönelik bir referandum yapma zorunluluğu hissettiklerini kaydeden Dönmez, "Dolayısıyla, Türkiye'nin her yerindeki CHP'li belde belediye başkanları, beldelerinde sandık koyarak referandum yapacaktır. Kurşunlu'da da Pazar günü (Yarın) 08.00-17.00 saatleri arasında referandum yapacağız. Belediyemiz kapatılsın diyenler 'Evet', belediyemiz kapatılmasın diyenler de 'Hayır' oyu kullanacak. Eğer ki belediyemiz kapatılmasın kararını halkla birlikte alabilirsek, partimizin Anayasa mahkemesine kadar bu olayı taşıyacağını, sonuna kadarda da Belediyelerin kapanmaması konusunda her türlü girişimde bulunacağının sözünü aldık. Yapılan bu yasa uluslararası anlaşmalara ve Anayasaya aykırıdır. Bu olayın geriye döneceğine inanıyorum. Türkiye'de iki bin 950 Belediye ülkemize demek ki çok geliyor. Merkezleştirme anlayışı ile rant sağlanmak için Beldelerin kapatılması söz konusu. Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Şehircilik ve Çevre Bakanlığı kuruldu. Bu gün Belediyelere sormadan imar değişikliğini yapabiliyor. İstediği yere istediğini kurabiliyor. Eskiden belediyeler bir yeşil alanı kaldıracaksa halka sorardı. Yerel yönetimler bitirilmek isteniyor"

şeklinde konuştu.

Bir Alex'in takımdan ayrılması günlerdir televizyonlarda konuşuluyorsa, bin 582 Belediyenin kapatılması, İl Genel Meclisi üyelerinin kaldırılması, köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılması söz konusunun bu gün maalesef ne ulusal nede zaman zaman yerel basında, bu konuya yönelik maalesef bir kamuoyunun oluşturulmadığını ileri süren Dönmez, "İnsanlar, bu yasanın ne getirip ne götüreceğini bilmiyorlar. Hükümet yetkililerine sesleniyorum, bu Belde Belediyelerini neden kapatıyorsunuz, sebebi nedir? Maalesef bu konuyla ilgili hiç bir açıklama gerçekleşmemiştir" dedi.

"BU KONU İNEGÖLSPOR'DAN DAHA ÖNEMLİ"

Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman, "Bizler MHP'nin temsilcileri olarak buradayız. Arkadaşlarımızın kendi kurlarında almış oldukları bir referandum kararı var. Belediyeler, halkın yaslanabileceği en küçük devlet kapıları. Özellikle küçük Beldelerde, Belediyenin önemi büyük. Biz her ne kadar Belediye Başkanı olsak da bulunduğumuz yörelerde oranın Kaymakamı, Jandarma komutanı, zaman zaman hakimlik yaptığımız bile oluyor. Bu kurumları kapatmak, aslında Belediyelere değil, orada yaşayan vatandaşlara yapılmış en büyük zulüm olacaktır. Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 78'ini direk etkileyen bir kararın alınması arifesindeyken, duyarsız kalmak, ilgisiz kalmak bizleri üzüyor. Bu yasanın geleceğini biz iki buçuk yıldır dillendiriyoruz. İl olmayı hak etmiş İnegöl'ün de gardını bu kadar düşürecek bir yasanın arifesinde, halen İnegöl basınımızın İl Olma Platformuna destek olma amacıyla birkaç dizi program yapmamış olmasına üzülüyorum. Bizler de CHP'li arkadaşlarımızın hafta sonu yapacakları referanduma, bulunduğumuz bölgelerde destek olmak istiyoruz. İnşallah orada oluşacak vatandaşın tepkisi, Ankara'ya da bir ses olarak ulaşır. Hükümet temsilcilerinin bu konuda daha iyi bir çalışma yapmalarını biz de canı gönülden isteriz. Referandum programına bizler de destek olmak istiyoruz. Ben İnegöl'de bir vurdumduymazlık havası yaşandığını görüyorum. Bir ilçe Başkanının tüm üyelerini harekete geçirmesi farklı şeyler. Burada İnegöl halkı duyarsız kaldı diye düşünüyorum. Bence bu konu İnegölspor'dan daha değerli diye düşünüyorum. İnegölspor için her hafta TV'lerde bir program yapılıyor. İl Olma Platformu için bu neden yapılmıyor. Ortada bir taş var, bu taşı kaldırmak için hep birlikte bir şeyler yapalım. Türk milletinin bir özelliği var, bir şeyi yaşamadan, tatmadan, acısını duymadan tatmin olamıyoruz. Yarın öbür gün bu sıkıntı yüzde 60 olacak belki ama benim beldem de yüzde 90, köylerimizde yüzde 99 olacak bu sıkıntı" diye konuştu.

REFERANDUMA DAVET

CHP Bursa İl Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Büyükışıklar ise, "Önümüzde 14-22 Ekim 2012 gibi bir süreç var. Bu somut bir süreç. İnegöl halkı ve basını bu sürece ciddi bir şekilde sahip çıkmalı. 14 Ekim'de biz Bursa'daki CHP'li Beldelerimizde referandum yapıyoruz. Vatandaşların kaçta kaçının, Beldelerinin kapanıp kapanmamasını istediği ortaysa çıkacak. Pazartesi günü de bu rakamlar kamuoyu ile paylaşılacak. Pazartesi günü itibari ile de CHP'li olmayan Beldelerimizde referandum çalışmalarına başlıyoruz. 21 Ekim 2012 tarihinde de İnegöl'de MHP'li Belde Belediyeleri ve Tahtaköprü'de de büyük olasılıkla halk bu referanduma katılmak isteyecek. Orada da yapmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

BU KONUYU HEPİMİZİN SAHİPLENMESİ GEREKİYOR

Millet Partisi (MP) İnegöl İlçe Başkanı Mahmut Çil'de, "Bu konuyu hepimizin sahiplenmesi gerekiyor. Bu sadece onun bunun meselesi değil, bütün İnegöl'ün davasıdır. Bu yasa çıkartılırken Büyükşehir'e bağlanmanın bize yararı nedir, bunu iktidarın açıklaması gerekiyor" dedi.

Demokrat Parti (DP) İlçe Başkanı Selim Sani ise, "2002 yılına kadar İnegöl'ün Bursa'ya bağlanma gibi bir sorunu yoktu. Bu duruma sebep verenler artık bellidir. İktidarın yetkili kişileri bunu artık sırtlarından silemeyeceklerdir. 10 yıl içerisinde bizi bu kadar düşürüp Bursa'ya bağlamaya çalışıyorlar" diye konuştu.

İNKAYA SERT KONUŞTU

MHP İlçe Başkanı Fahri İnkaya ise, tepkisini sert bir şekilde dile getirdi. Bu konunun yeni olmadığını ifade eden İnkaya, "Özellikle 2004 seçimleri sonrasında sürekli muhalefet tarafından gündeme getiriliyordu. Biz İnegöl'ü kurtarmak için çalışıyoruz. Biz iktidarı bu platforma davet ettiğimizde, AK Parti İlçe Başkanı bize 'siz bu işi devam ettirin' diyerek bizi şovmenlikle suçladı. İnegöl halkı hep aldatıldı. Yok böyle bir şey dendi. Sayın Milletvekili seçim sonrası yaptığı yerel balkon konuşmasında, 'Biz neciyiz burada' demişti. Gerekirse bedenimizi bile veririz demişti. Ama sayın vekilimiz bu konuyla ilgili parmağını bile oynatmadı. Belediye Başkanımız da çıraklık ve kalfalıktan sonra ustalık dönemi de istediği için herhalde sesini çıkarmıyor. İlçe Başkanı zaten sesini çıkartmadı. Bence Türkiye'nin en pasif konumu, iktidarın İnegöl ilçe yönetimidir. İnegöl'de iktidar var mı yok mu belli değil. Biz yapabileceklerimizi bu güne kadar yaptık. Bundan böylede çalışmalarımız sürecek" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Pazar Günü Kurşunlu'da Referandum Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement