Türkiye-Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu - Son Dakika
Yerel

Türkiye-Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu

Türkiye-Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu

Tataristan’ın Nizhnekamsk kenti ile Mersin arasında 'kardeş şehir' protokolü imzalandı.

30.05.2014 15:14

Tataristan'ın Nizhnekamsk kenti ile Mersin arasında 'kardeş şehir' protokolü imzalandı.

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türkiye-Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu'na katılmak üzere Mersin'e geldi. Forum öncesi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile ikili görüşmeler gerçekleştiren konuk Cumhurbaşkanı Minnihanov, daha sonra sırasıyla Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB, Türk-Rus İş Konseyi ve MTSO arasındaki işbirliği anlaşmalarına ve Tataristan'ın Nizhnekamsk kenti ile Mersin arasındaki kardeş şehir protokolüne imza attı.

İmza töreninin ardından bir açıklama yapan Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, Mersin'de olmaktan ve iki ülke arasında gerçekleşen foruma katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Uzun yıllar Türkiye ile Tataristan arasında aktif olarak kültürel, ekonomik, sağlık ve spor gibi alanlarda işbirliği olduğuna dikkat çeken Minnihanov, "Belediye temsilcileri şu anda burada. Onlarla ilişkileri güçlendireceğiz. Tataristan'da büyük bir ekonomik potansiyel var ve bu potansiyel iyi kullanılmalı. Tataristan, Türk yatırımcıları için elverişli bir konuma sahiptir. Zaten Rusya piyasası dinamik bir şekilde gelişmekte. Yatırım için Tataristan'ı seçmenizi tavsiye ederim. Biz bunun için gerekli olan fırsatları yaratacağız. Bu buluşmanın sağlanmasında katkısı olan herkese ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, Rusya Federasyonu'nun en önemli yönetim bölgesi olan Tataristan'la çok derin tarihi ve kültürel yakınlığa sahip olduklarını belirterek, "Türkiye'nin, Rusya'daki ilk başkonsolosluğunu 1996 yılında Kazan'da açmış olması, ülkemizin Tataristan'a verdiği önemin bir göstergesidir. Mersin'de de Kazan'dan göç ederek buraya gelmiş Tatar Türkü kardeşlerimiz yaşamaktadır. Bu nedenle Mersin'i kendi eviniz gibi görebilirsiniz" diye konuştu.

Tataristan'ın kendileri açısından bir başka öneminin daha olduğunu kaydeden Başkan Kocamaz, "Her ikisi de Tataristan'ın yetiştirdiği evladı olan, kendilerini rahmetle ve minnetle andığımız Yusuf Akçura ve Sadri Maksudi Arsal, örnek alınan ve bizlerin fikir dünyasında çok önemli bir yeri olan önemli şahsiyetlerdir. Yusuf Akçura ve Sadri Maksudi Arsal'ın, genel olarak Türk kültürüne ve fikir hayatına, bilhassa da bizim düşünce dünyamıza katkılarını

küçümseyemeyiz. Aramızda fiziki olarak uzunca bir mesafe bulunmasına rağmen, Tatar Türkü kardeşlerimizle sahip olduğumuz dil, kültür ve gelenek birliği, aramızdaki bağları daha da güçlendirmektedir" şeklinde konuştu.

Türk yatırımcıların Tataristan'da yaptığı yatırımların da kendilerini oldukça memnun ettiğini dile getiren Kocamaz, şöyle devam etti; "Siyasi ve kültürel ilişkilerimizi ekonomik ilişkilerle taçlandırarak, kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendireceğimize yürekten inanıyorum. Bu çerçevede işadamlarımızla, Büyükşehir Belediyemizle, halkımızla Mersin'in Tataristanlı kardeşlerimizin daima yanında olduğunu bilmenizi isterim. Bugün de Nizhnekamsk ile Mersin'imizin kardeş şehir ilişkilerini, sizlerin şehadetiyle başlatmış olmanın ve imza altına almanın onurunu yaşıyoruz." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkiye-Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement