Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Şule İdil Dere'nin ölümüne ilişkin 7 sanığın yargılandığı davada dinlenen tanık, "Kamyonun hızı kanaatimce bir park yerinde olması gereken hızdan fazlaydı. Çalışma sahasında herhangi bir güvenlik tedbiri yoktu "dedi.
Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Şule İdil Dere'nin ölümüne ilişkin 7 sanığın, "taksirle ölüme neden olma" suçundan 6'şar yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.
Anadolu 57'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar kamyon şoförü Mümin K., İbrahim Ruhi K., Saffet A., Zafer K., Teyfur B., Kamil Celal Y. ve Ergun A. katılırken taraf avukatları da salonda hazır bulundu. Kazada hayatını kaybeden Şule İdil Dere'nin annesi Nesrin Aslan ve babası Berdan Dere ile yakınları da duruşmaya katıldı.
"Kamyonun hızı fazlaydı"
Duruşmada olay günü olay yerinde olan Kydall Shea Mc Dorman, tanık olarak dinlendi. Dorman beyanında, "Ben Yoğurtçu Parkı'nda yürüyordum. Yürüdüğüm esnada kamyonun geri gelmesiyle birkaç sinyal sesini duydum. Ses çok rahat bir şekilde duyuluyordu. 1-2 saniye sonra bir çığlık sesi duydum.Sesin geldiği yere baktığımda, kamyonun geri geldiğini, bayanın bu sırada ayakta olduğunu, kamyonun çarpmasıyla yere düştüğünü gördüm. Kamyonun hızı kanaatimce bir park yerinde olması gereken hızdan fazlaydı" dedi.
"Çalışma sahasında güvenlik tedbiri yoktu"
Kamyonun etrafında yönlendiren herhangi birinin olmadığını söyleyen Dorman, "Çarpma sonrasında 2 veya 3 tekerlek bayanın üzerinden geçti. Kamyon şoförü muhtemelen bir şeye çarptığı fark ettiği için durdu. Ben şoförün olduğu tarafa geçtim, biraz ilerlemesini istedim. Çünkü ön tekerlekler bayanın üzerinde kalmıştı. Şoför biraz ilerledi, bayan tekerin altından kurtuldu. Şoför araçtan fırladı. Telaşlı bir şekilde 'Onu görmedim' diye bağırıyordu. Sonrasında şoför bayanı ayak bileklerinden tutarak kamyonun altından aldı. Ambulansı aradık. Çalışma sahasında herhangi bir güvenlik tedbiri yoktu. Kazanın olduğu yer insanların yürüdüğü yaya yoludur" şeklinde konuştu.
"Kamyon şoförü, görevini gereği gibi yapmamıştır"
Sanıklardan Saffet A. söz alarak, "Şoför arkadaş esasında kendisine verilen görevi gereği gibi yapmamıştır. O alanda geriye manevra yapmaması gerekir. Çalışma alanına girmeden önce manevracının talimatıyla düz olarak yola girmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
"Görevsizlik kararı verilsin"
Söz alan müşteki Berdan Dere'nin avukatı Murat Özveri, "Tanık beyanları ile sabit olduğu üzere suçun işlendiği yer yaya yoludur. Sanık Mümin Kılıç'ın eylemi olası kastla kasten adam öldürme suçu kapsamında kalmaktadır" diyerek dosyanın görevsizlik kapsamında ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti.
"Merhumenin kusurlu eylemleri sonucu olay meydana geldi"
Bunun üzerine sanıklar avukatı Rıza Saka, "Kamyon şoförü gerekli ekipmanları ile bunlarla geri vites, sinyal sesi, aydınlatma kullanılarak yolunda giderken, kanaatimizce merhumenin de kusurlu eylemleri sonucu olay meydana gelmiştir. Birçok defa buradan kamyonla geçilmesine rağmen böyle bir olay meydana gelmemiştir. Kazanın oluşunda merhumenin de kusurlu olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, müşteki avukatlarının görevsizlik talebini iddianamede anlatılan fiil ve failler ile bağlı olduğu sanıklara isnat edilen eylemin 'taksirle ölüme neden olma' suçu kapsamında kaldığı, delillerin bu yönde takdir edildiği gerekçesiyle reddine karar verdi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.
İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 13 Mayıs 2016 tarihinde Şule İdil Dere'nin Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı ile Kurbağlıdere arasında kalan yaya ve bisiklet yolunda yürüdüğü sırada Kurbağalıdere ıslah çalışması nedeniyle Mümin K.'nın kullandığı hafriyat kamyonunun geri manevra yapması neticesinde kamyonun altında kalarak hayatını kaybettiği anlatılmıştı.
Islah çalışmasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yüklenici firma İstaç İstanbul Çevre Yönetimi Ticaret ve Sanayi AŞ şirketine verildiği belirtildiğinin iddianamede, İstaç AŞ'nin yetkili ortağı Ruhi K., şirketin Asya Yakası Kıyı Temizleme Şefi Teyfur B., şirketin iş güvenliği uzmanı Zafer K., İBB Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğünde Kıyı Temizleme Şefi Saffet A., kontrol elemanı Ergun A., Kamil Cemal Y. ile kamyon şoförü Mümin K.'nın "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2'şer yıldan 6'şar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. - İSTANBUL
Son Dakika › 3. Sayfa › Şule İdil Dere Davasında Dinlenen Tanık: 'Kamyonun Hızı Fazlaydı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?