1 Sene Önceden Planladığı Sıra Dışı İntiharıyla Ülkesini Şok Eden Yazar - Son Dakika
Dünya

1 Sene Önceden Planladığı Sıra Dışı İntiharıyla Ülkesini Şok Eden Yazar

Geçtiğimiz yüzyılın en büyük Japon yazarlarından biri olan Yukio Mişima, belki de intihar şekliyle sanatçılar arasında en sıra dışı ölümlerden birine de imza atmış durumda.

05.11.2017 15:03  Güncelleme: 10:10

Belki tarihin en ilginç sanatçılarından biri. Hem eserleri hem hayatı da hem de ölüm şekliyle...

12 YAŞINA KADAR AİLESİNİ GÖRMEMİŞ

Oldukça başarılı bir yazar olan Yukio Mişima'nın kökenleri soylu bir samuray ailesine dayanıyor. O yüzden Mişima geleneksel değerlere oldukça bağlı biri olarak yetiştirilmiş. 12 yaşına kadar büyükannesinin yanında yaşayan yazar, ailesinin yanına ancak bu yaştan sonra görebilmiş.

AŞIRI SAĞCI BİR ÖRGÜT KURMUŞ

Japonya'nın moderleşmesine karşı olan Mişima, Tate no Kai (Kalkan Cemiyeti) isimli aşırı milliytetçi bir örgütün de başkanlığını yapmış. Ölümüne giden süreçte başrol oyanayan da yine bu fikirleri ve bu örgüt olmuş.

ÖLÜMÜNÜ 1 SENE ÖNCE PLANLAMIŞ

3 kere Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ve Japonya'nın 20. yüzyılda çıkardığı en büyük yazarlardan biri kabul edilen Mişima, ölümünü de bir sene önceden planlamış ve kaybı tüm ülkede büyük bir şok yaratmış.

Japon İmparatoru'na olan bağlılığı ile sanata olan düşkünlüğü birleşip üzerine büyükannesinin onu sadece kız çocukları ve bebeklerle oynamaya zorlaması ve asosyal yetiştirmesiyle harmanlanınca ortaya oldukça ilginç bir karakter çıkmış.

GARNİZONU BASIP KONUŞMA YAPAR

Yukio Mişima; bir faşist, eşcinsel, sanatçı ve kamikaze. Tüm bu sıfatları tek bedende harmanlayan usta isim hayatına ve inandıklarına ait adeta büyük ve etkileyici bir final yapmak istemiş ve planını incelikle işlemiş. 17. yy'dan kalma, ünlü bir ustanın elinden çıkmış değerli bir kılıcı bir generale teslim etmek için garnizondan randevu almış. İçeri girdikten sonra generali rehin alan Kalkan Cemiyeti üyeleri, liderlerinin tüm askerlerin aşağıda toplanmasını istediğini, Mişima'nın onlara sesleneceğini söylerler. Aksi taktirde generali öldüreceklerdir.

KARNINI DEŞMİŞ

Mişima, toplanan yüzlerce askere seslenmeye başlar. Askerden yönetimi devralmasını ister. İmparator saygınlığını geri kazanmalı, Japonya modernleşmeyi bir kenara bırakıp kadim ruhunu canlandırmalıdır.
Konuşmasını bitiren 45 yaşındaki ünlü yazar içeri girer ve "seppuku" yapar.

SEPPUKU

Diğer adı harakiri olan seppuku; kişinin dizlerinin üzerine çökerek kendi karnını kılıçla deştiği ve iç organlarını dışarı çıkardığı geleneksel bir Japon intihar yöntemidir. Seppuku yapan kişi çok fazla acı çektiği için en yakın arkadaşlarından birine bu işlemden sonra intihar eden kişinin kafasını kesme görevi verilir.

ARKADAŞI KAFASINI KESMEYE ÇALIŞMIŞ AMA BECEREMEMİŞ

Mişima kanlar içinde can çekişirken arkadaşı da kılıçla kafasını uçarmak ister ama bir kaç vuruş yapmasına rağmen bunu başaramaz. Bunun üzerine o da dizlerinin üzerine çöküp seppuku yapar ve bir başka arkadaşları ikisinin de kafasını kılıçla tek hamlede keser.

"ONUN İÇİN ÜZÜLMEYİN"

Yukio Mişima'nın ölümü tüm ülkede büyük bir şaşkınlık ve üzüntü yaratsa annesi, "Onun için üzülmeyin" der. Onun, hayatında ilk defa yapmayı çok istediği bir şeyi sonunda başardığını söyler. Eserlerinde son derece incelikli olan, titiz, detaycı ve dakik Mişima, ölümünü de son bir başyapıt gibi planlamış ve savunduğu değerler adına ölmeyi seçmiştir.

1 Sene Önceden Planladığı Sıra Dışı İntiharıyla Ülkesini Şok Eden Yazar

Son Dakika Dünya 1 Sene Önceden Planladığı Sıra Dışı İntiharıyla Ülkesini Şok Eden Yazar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement