6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu - Son Dakika
Ekonomi

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

Avrupa Enerji Düzenleyicileri Konseyi (CEER) Başkan Yardımcısı Remko Bos, hane halkı ve işyerlerinin, enerji tedarikçilerini seçme konusunda serbest olmalarını istediklerini söyledi.

26.05.2015 16:19

Avrupa Enerji Düzenleyicileri Konseyi (CEER) Başkan Yardımcısı Remko Bos, hane halkı ve işyerlerinin, enerji tedarikçilerini seçme konusunda serbest olmalarını istediklerini söyledi.

Bos, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda (WFER), enerji tedariki ve enerji talebi arasındaki dengenin çok önemli olduğunu belirtti.

Tüketicilerin kendilerine sunulanla yetinmek zorunda kaldığına dikkati çeken Bos, "Bizler, düzenleyiciler olarak onları bir numaralı öge olarak görüyoruz. Onları es geçmek kaybetmekle eşdeğer. Hane halkı ve işyerlerinin, enerji tedarikçilerini seçmek konusunda serbest olmalarını istiyoruz" dedi.

Avrupa Düzenleme Merkezi (CERRE) Genel Direktörü Bruno Liebhaberg, düzenleyicilerin rolünün, enerjideki dönüşüm ve geçiş sürecinde çok önemli olduğunu ifade eden Bos, şöyle konuştu:

"Avrupa'da düzenlemede kullanılan geleneksel modeller başarısız oldu ve yeni modeller ortaya çıktı. Tüketiciye ve vatandaşa yol gösterilmeli çünkü bu karmaşık düzende desteklenmeye ihtiyaçları artıyor. Bu desteğe düzenleme kurumlarının da çok ihtiyacı olacak. Bu değişim sürecinde siyasi irade, kurumsal tasarım ve inovasyon en önemli üç şey olacak ve hükümetler de geçiş sürecinin hızı ve kurallarını belirleyecek. Hedefler regüle edilmeli ve hızlandırılmış bir yetki alanında sahadaki aktörler güçlendirilmeli."

Kanada Akıllı Şebekesi Kurumsal Direktörü Ravi Seethapaty ise enerji piyasalarında karmaşıklığın tüm dünyada problem oluşturduğunu anlattı.

Teknoloji gelişip enerji üretimi sürekli artsa da enerji kıtlığının bitmeyeceğini vurgulayan Seethapaty, bu alanda erişim ve sürdürülebilirliğin önemine işaret etti.

Gelecek dönemde enerjinin sürdürülebilirliği açısından "paket enerji sistemleri"nin bir çözüm oluşturacağını öne süren Seethapaty, "Dağıtıcı şirketler tıkandığı zaman insanlar enerjinin kesilebilir bir şey olduğunu görüp tankerlerle veya elektrik bataryalarıyla bunu taşımaya çalışacaklar" diye konuştu.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Teknoloji İşbirliği ve Ülke Desteği Program Sorumlusu Dennis Volk da son 25-30 yıl içerisinde yenilenebilir enerjinin dünyadaki payının 6 kat arttığını belirterek "Yenilenebilir enerjinin sürdürülebilirliği konusunda problemler, gelişen teknolojiyle birlikte çözülmeye başladığında bu pay yüzde 50'lere kadar çıkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Volk, düzenleyici kurumların sürdürülebilir piyasalar oluşturabilmesi için yenilenebilir enerjiyle üretilecek elektriğin payının belirlenmesi, destek mekanizması oluşturulması, yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin entegrasyonu ve koordinasyonunun sağlanması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement