Müsiad Bilgi Teknolojileri Sektör Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad Bilgi Teknolojileri Sektör Zirvesi

Müsiad Bilgi Teknolojileri Sektör Zirvesi

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: "Bugün bilişimden anladığımız, sadece yoğun bir şekilde sosyal medyayı kullanmak gibi dar bir çerçevede kalmamalıdır" "Amaç, bilişim okuryazarlığını geniş çerçevede sağlamaktır.

13.05.2014 16:39

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, bugün bilişimden anlaşılanın, yoğun şekilde sosyal medyayı kullanmak gibi dar bir çerçevede kalmaması gerektiğini belirterek, "Amaç, bilişim okuryazarlığını geniş çerçevede sağlamaktır" dedi.

Olpak, MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2013'te yüzde 4 büyüdüğünü, bu oranla Avro Bölgesi ve OECD ülkeleri içinde en fazla büyüyen ülke olduğunu söyledi.

Hem büyümeyi sürdürülebilir kılmak hem orta gelir tuzağına takılmamak ve hedefleri yakalayabilmek için yüksek teknolojinin kullanılması ve üretilebilmesi gerektiğini dile getiren Olpak, "İhtiyacımız olan ise kalıcı, sistematik yapılardır. Yapısal olarak teknolojiyi yoğun kullanan sektörler, özellikle de bilgi teknolojileri sektörü öne çıkmaktadır" diye konuştu.

Olpak, bilgi teknolojileri sektörü hesaba katılmadan yapılan planlarda ana öğelerden birinin eksik olacağına dikkati çekti.

Bilgi teknolojileri sektöründe, uzun vadeli stratejik planlamaya ihtiyaç duyulduğunu ve insan kaynağına uzun dönemli yatırım gerektirdiğini ifade eden Olpak, şöyle devam etti:

"Sektör, eğitim sürecinin her aşamasında yapılacak düzenlemelere ve daha fazla toplumsal farkındalığa ihtiyaç duyuyor. Milli eğitim politikalarında, ilköğretimde Fatih Projesi ile bu amaçla oluşturulan altyapıya, orta öğretim kurumlarının müfredatında yer alan 'bilişim teknolojileri ve yazılım' derslerinin önemine dikkat çekmek isterim. Bunlar önemli, şunu da unutmayalım ki bilişim her kademede olmalıdır."

Bilişimin yoğun bir şekilde sosyal medyayı kullanmak gibi dar bir çerçevede kalmamasını isteyen Olpak, şöyle konuştu:

"Amaç, bilişim okuryazarlığını geniş çerçevede sağlamaktır. Bunu da ancak bu alanda eğitim verecek yetişmiş kadrolarla sağlayabiliriz. Ülkemizde bugün, hem bu kadrolar vardır hem de bu kadroların öğreteceklerine ihtiyaç duyan genç nesillerimiz var. Özellikle stratejik önem taşıyan devlet kurumlarının ve sektörlerin, bilgi teknolojileri altyapılarında yerli katkı payının artırılmasının önemini vurgulamak isterim. Bilgi teknolojileri sektörü ve danışmanlık gibi çoklu disiplinlere sahip, bilginin işlenmesi ve değerlendirilmesi yönleriyle öne çıkan, diğer sektörlerin know-how'larını bünyelerinde bulunduran, altyapı sunan sektörlerin, özel olarak stratejik sektör kapsamında değerlendirilmelerinde fayda görüyorum."

"İnternet, dünyayı hazırlıksız yakaladı"

MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu ise bilgi teknolojileri sektörünün büyüme üzerindeki etkisinin kalıcı olduğunu, toplam GSMH'ye yansımasının oransal olarak daha yüksek ve sürdürülebilir büyüme için ihmal edilemeyecek bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Ülke savunmasının haberleşme sistemleri düzleminde başlaması gerektiğini ifade eden Nalbantoğlu, "Kişisel haklar, bilgi ve veri kavramı içinde devam etmelidir. Entellektüel varlıklarımız ve bilginin yeraltı madenlerimiz kadar değerli olduğunu kavramalı ve bu sanal dünyaya bakışımızda, geleneksel usullerin dışında, yeni bir bakış geliştirebilmeliyiz. Önümüzdeki yıllarda, küresel bilgi teknolojilerinde bulut bilişim, analitik, büyük veri ve mobil uygulamalarda büyük bir değişim gerçekleştirecek. Bu değişimin nereye gideceğini öngörüp buna göre devlet politikası geliştirmeliyiz" diye konuştu.

İnternetin dünyayı hazırlıksız yakaladığını ifade eden Nalbantoğlu, her devletin vatandaşının hukuki haklarını savunmak, ulusal verilerin ve bilginin güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri alma sorumluluğu olduğunu belirtti. Nalbantoğlu, "Bunların kapsamları tartışılabilir ama hiçbir egemen devlet kontrol edemeyeceği, ulusal çıkarlarına ve vatandaşlarının kişilik haklarına aykırı alanlar oluşturularak, zafiyet oluşturacak bir yaklaşımı kabul edemez" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Müsiad Bilgi Teknolojileri Sektör Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement