Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Kadın Platformu kuruldu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Kadın Platformu kuruldu

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Kadın Platformu kuruldu

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonunun (TGDF) Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü katılımıyla düzenlediği toplantıda TGDF Başkanı Demir Şarman, TGDF Kadın Platformu'nun kurulduğunu duyurdu.

10.03.2022 09:24  Güncelleme: 12:33

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonunun (TGDF) Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü katılımıyla düzenlediği toplantıda TGDF Başkanı Demir Şarman, TGDF Kadın Platformu'nun kurulduğunu duyurdu.

TGDF açıklamasına göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, Godiva Üst Yöneticisi (CEO) Nurtaç Ziyal Afiridi'nin yanı sıra tarım kooperatifleri ile gıda ve içecek sektöründen isimlerin yer aldığı toplantının moderatörlüğünü, Türkiye'nin önde gelen kadın girişimcilerinden Anadolu Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Nurdan Erbuğ yürüttü.

TGDF Başkanı Demir Şarman, "Tarım Gıda Zincirinde Kadın" temalı toplantıda, TGDF Kadın Platformu'nun hayata geçirildiğini duyurdu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şarman, kadınların gıda zincirinin tamamındaki önemine işaret ederek, TGDF çatısı altında kurulan Kadın Platformu'nun sektörde kadın temsiliyetini artırarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayacağını belirtti.

FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ise Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan "Yoksulluğa Son" ve "Açlığa Son" ile "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" arasındaki ilişkiye değinerek, tarım ve gıda sektöründeki kadınların kendine yeterliklerinin artırılması için iş birliği çağrısında bulundu.

TGDF Kadın Platformu'nun çok yerinde ve zamanlı bir oluşum olduğunu vurgulayan Gutu, geçen yıl imzalanan FAO ve TGDF arasında imzalanan mutabakat anlaşması çerçevesinde platforma gereken desteği sağlayacaklarını kaydetti.

"Sürdürülebilir bir yarın için cinsiyet eşitliği elzem"

Anadolu Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Nurdan Erbuğ da toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel bir insan hakkı olduğunu belirterek, "Sürdürülebilir bir yarın için cinsiyet eşitliği elzemdir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, fırsat eşitliğinin ötesinde, bu eşitsizlikleri sonra ermesi ihtiyacını da doğuruyor." ifadelerini kullandı.

FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da "FAO olarak 2016 yılında yaptığımız bir araştırma, kadınların tarım sektöründeki emeğinin büyüklüğünü da ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre, kırsal bölgelerdeki kadınların günlük 4,98 saati tarlada geçerken, 5,21 saati de ev işlerinde geçiyor. Bunun haricinde iş gücü istatistiklerine giremeyen mevsimlik tarım işçilerinin de büyük bir bölümü kadınlardan oluşmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Godiva CEO'su Nurtaç Ziyal Afridi de Yıldız Holding olarak küresel ölçekte fırsat eşitliğine destek verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu desteğin bir parçası olarak, tedarik zincirinde kadınların eşit haklara sahip olması amacıyla bir kadın platformu oluşturduk. Yönetim Kurulu Başkanımız da bu sürece yakından destek verdi. Platformda, kadınlara destek sağlamak amacıyla projeler geliştiriyoruz. Platformun çalışmalarının sürekliliğini sağlamak için Yıldız Holding bünyesinde bütün şirketler çerçevesinde kadınlara fırsat eşitliği sağlayacak uygulamaları hayata geçiriyoruz."

Kadınlar ve kooperatiflerinin başarı hikayesi

Kahramanmaraş Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cennet Polat ve Döngü Kooperatifi Kurucu Ortağı Müge Nisari de kooperatiflerinin ve kendilerinin başarı hikayelerini anlattı.

Toplantıda, gıdanın topraktan sofraya ulaşana kadar geçen süreçte kadınların payı aktarıldı. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların üretimde de eşit şekilde temsil edilmesinin sürdürülebilir bir gelecek için elzem olduğunu vurgulayan konuşmacılar, TGDF Kadın Platformu ile atılan adımın sadece Türkiye gıda zincirinde değil, ulusal ve uluslararası birçok başka alanda da yol gösterici olacağını belirtti.

Federasyon bünyesinde yer alan Platform, tarım gıda zincirinde her kademede emek veren tüm kadınların desteklenmesi, sorunlarının net bir şekilde duyurularak çözümlerin hızlı şekilde ortaya konulabilmesi amaçlarını taşıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Kadın Platformu kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement