Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği İstatistikleri - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği İstatistikleri

Efor OSGB Kurucu Ortağı Savaş Gümüş, Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliği kanununu ve konu hakkındaki istatistikleri Wise TV aracılığıyla anlattı.

22.11.2015 00:26

Efor OSGB Kurucu Ortağı Savaş Gümüş, Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliği kanununu ve konu hakkındaki istatistikleri Wise TV aracılığıyla anlattı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun devrim niteliğinde ve bütün işverenleri kapsayan bir kanun olduğunu söyleyen Gümüş sözlerine şu şekilde devam etti:

"İlk aşamada çok tehlikeli ve tehlikeli sektörler için devreye girdi. Henüz firmaların üçte biri bu yükümlülükleri yapmakta. Önümüzdeki senede az tehlikeli sektörler dediğimiz ofis işleri bununla ilgili hizmet almaya başlayacak. Bu kanun neden çıktı derseniz, Ülkemiz iş sağlığı ve güvenliği konusunda dünya standartlarının altında bir seviyede. Kazalarda ölüm oranı yıllık 1800'le dünyada ilk üçte. Meslek hastalıkları da maalesef dünyada ilk sıralarda yer alan bir konumda. Bunların devlete yükü yıllık 50 milyar TL'nin üzerinde olduğu hesaplanıyor. Gayri Safi Milli Hasıla'mızın yüzde onu iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yaralarımızın sarılması için kullanılıyor. En son biliyorsunuz Soma kazasında 300 den fazla işçimizi kaybettik ve Türkiye'de her üç ayda bir Soma'daki kadar insanımız ölmekte. Bunlarla ilgili biz İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları olarak şirketlerde çalışanların eğitimi ve bilinçlendirilmesi, gerekli koruyucu donanımların kullanılmasının sağlanması ve iş yerinde her türlü kaza önlemlerinin alınması ile ilgili çalışmalarımız var. Yapılan istatistikler şunu gösteriyor. Kazalar %98 oranında engellenebiliyor buda bilimi gelişmesini sağladı. Diğer alanımız iş yeri hekimliği, çalışanların iş yerindeki mesleki hastalıklarının önlenmesi akciğer ile ilgili problemler, deri hastalıkları, birtakım kan ile ilgili hastalıklar oluyor kimya sektöründe. Bunlarla ilgili ciddi önlemler alındığı taktirde hastalıklarda büyük oranda engellenmiş oluyor. Devlet bununla ilgili cezai yaptırım uygulaması başlatacak. Her çalışan için eğitim almaması halinde bir cezai uygulama var. Her işyeri için gerekli yükümlülükleri yapmaması halinde cezai uygulamalar söz konusu ve bu konuları hayata geçmesiyle işverenlerin buna gereken önemi vereceklerini düşünüyoruz."

Türkiye\'de İş Sağlığı ve Güvenliği İstatistikleri
Kaynak: Wise.tv

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği İstatistikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement