100. Yılında İmam Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

100. Yılında İmam Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu

100. Yılında İmam Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin: "İmam hatip okullarının kısa serüveni aslında Türkiye'de demokrasinin ve demokratikleşmenin serüveni gibidir"   Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öcal: "İmam hati...

23.11.2013 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, "İmam hatip okullarının kısa serüveni aslında Türkiye'de demokrasinin ve demokratikleşmenin serüveni gibidir" dedi.

Ensar Vakfı, İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve İlim Yayma Vakfı tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde düzenlenen "100. Yılında İmam Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu"nun açılışı yapıldı.

Sempozyumda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin, bakanlığın yapması gereken sempozyumun sivil toplum örgütleri ve belediyelerin desteğiyle gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tekin, 1930'lu yıllarda yaşananlara işaret ederek, milletin dini referans kaynaklarıyla oynandığını, ibadetin dilinin siyaset mekanizması haline dönüştüğünü kaydetti.

"İmam hatip okullarının kısa serüveni aslında Türkiye'de demokrasinin ve demokratikleşmenin serüveni gibidir" diyen Tekin, Türkiye'de bu mücadeleye hep beraber sahip çıkılması gerektiğini anlattı.

İmam hatip liselerine öğretmen bulamadıklarını belirten Tekin, "Bu okullarda eğitimci yetiştirme noktasında biraz daha taşın altına ellimizi sokmamız gerekiyor. Nostalji zaman zaman insanları statükoya teslim eder. İmam hatip okullarının geleceğini, akademik bilimsel sahadan verilerle destekleyecek araştırmalara ihtiyacımız var" diye konuştu.

Kadir Topbaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da var olan bin yıllık tarih içinde kültürel ve inanç değerlerinin bulunduğunu kaydederek, "İnsanı alıp istediğiniz gibi yetiştirebilirsiniz ama toplumu farklılaştıramazsınız. Her ülke kendi değerleri üzerine ayağa kalkabilir. İmam hatipler, yönetimlerin üzerindeki baskısına rağmen halkın öz desteğiyle gücünü yeniden ortaya çıkaran eğitim yöntemi olarak ortaya çıkmıştır" dedi.

Topbaş, bugün devletin yönetimlerinde, ülkeye yön verenler arasında, akademik çevrelerde bu müesseselerden yetişmiş insanların yer aldığını, bunun da ülkenin kendi değerleri üzerinde ayağa kalmasına önemli bir katkı sunduğunu kaydetti.

Sempozyum düzenleme kurulu adına konuşan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öcal da Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemindeki 1913 ve 1914 yıllarında iki medresenin imam hatipler benzeri eğitim verip imam ve vaizler yetiştirdiğini belirterek, bu tarihleri baz alarak imam hatip liselerinin 100. yılı ifadesini kullandıklarını söyledi.

"İmam hatip lisesi demek, daima bir var oluş mücadelesi demektir" diyen Öcal, bu okulların açıldığından beri var oluş mücadelesiyle bugünlere geldiğini ifade etti.

Öcal, imam hatip camiasının kendi tarihi boyunca ülkedeki çalkantılara karşı kavga etmeyerek fikren bir duruş sergilediğini vurguladı. Bu okulların dini hayata canlılık kazandırdığını anlatan Öcal, bunun yanında ülkenin dini, sosyal ve fikir dünyasına damgasını vurmayı başardığını dile getirdi.

Mustafa Öcal, bu okullara 100 yıllık tarihi boyunca en büyük darbenin 28 Şubat'ta vurulduğunu belirtti.

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da mezunu ve mensubu olmaktan onur duyduğu imam hatip liseleriyle ilgili uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Göksu, 28 Şubat sürecinde Sultanahmet'te dezenlenen bir mitingin organizatörlerinden olduğunu belirterek, "O mitingde, bu ülkeyi yönetenlere 'İmam hatiplere dokunmayın' demiştik. Onlar imam hatiplere dokunarak, kilitleyerek, kapıları kapatacaklarını düşündüler. Ama bu milletin ve Allah'ın hesabını dikkate katmadılar. Kapıları kapatmaya çalıştılar ama Allah yüreklerde öyle kapılar açtı ki, bir olan imam hatipler bin oldu" dedi.

Sempozyumun açılış sunumunu yapan İslam hukukçusu Prof. Dr. Hayrettin Karaman da imam hatip okullarının bugün ve yarın olmasının önemine değindi.

Karaman'ın okul yıllarını anlatarak yaptığı konuşması zaman zaman salondakileri güldürdü.

Yarın sona erecek

Sempozyum kapsamında "Modern dünyada İslam dini eğitimi", "İslam eğitiminin geçmişi, bugünü ve geleceğinin önemi", "Türkiye'nin din eğitimi deneyimi, imam hatip liselerinin ilk prototipi: Darülhilafeti'l Aliyye Medreseleri",   "Siyaset ve imam hatip okulları", "İmam hatip liselerinde yetiştirilmek istenen insan modeli" ve "Demokratikleşme süreci ve İHL'lerin geleceği" konularında oturumlar düzenlenecek.

Belçika, Hollanda, İsveç, İskoçya, Singapur, Avusturya ve ABD'deki çeşitli üniversitelerden katılımcıların da konuşmacı olarak yer aldığı sempozyum yarın sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 100. Yılında İmam Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement