AGİT Daimi Konsey Toplantısı - Son Dakika
Güncel

AGİT Daimi Konsey Toplantısı

AGİT Daimi Konsey Toplantısı

AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Apakan "Biz bir an evvel silahların susmasını istiyoruz." dedi.

18.09.2014 15:25  Güncelleme: 15:40

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Ukrayna'da ateşkese rağmen çatışmaların sürdüğünü belirterek, bütün tarafları ateşkese uymaya davet etti.

Apakan, AGİT Daimi Konsey Toplantısı'na katılarak üye devletlere Ukrayna'daki gelişmeler hakkında bilgi verdikten sonra basın toplantısı düzenledi. Apakan, Ukrayna'da ateşkese rağmen tansiyonun düşmediğini, özellikle Donetsk ve Luhansk bölgesinde çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Donetsk, Luhansk ve Mariupol bölgelerinde ateşkes ihlalleri olduğunu belirten Apakan, "Biz bir an evvel silahların susmasını istiyoruz. Bütün taraflardan ateşkese uymalarını bekliyoruz" dedi.

AGİT Gözlem Misyonu'nun Ukrayna'daki görevlerinin artığını vurgulayan Apakan, üye ülkelerden daha fazla gözlemci göndermelerini talep etti. Ukrayna'da şu anda 250 gözlemci bulunduğunu ve bu sayının 500 çıkarılmasına karar verdiklerini belirten Apakan, gözlemcilerin artırılması için üye devletlerden destek beklediklerini ifade etti.

Apakan, misyonun Ukrayna'da çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini ifade ederek, siyasal sürecin izlenmesi, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, Malezya Havayolları uçağının temmuz ayında Ukrayna'da düşmesinin araştırılması ve sınır güvenliğine katkıda bulunmak için gözlemci sayısını iki katına çıkarma kararı aldıklarını söyledi.

Apakan, "Görevlerimizi tam ve etkin olarak yerine getirebilmek için üye devletlerden destek bekliyoruz" diye konuştu.

Ertuğrul Apakan, Ukrayna parlamentosunun doğu bölgelere özel statü öngören bir yasayı onaylamasına ilişkin bir soru üzerine, "Bu Ukrayna'nın özgür iradesiyle attığı bir adımdır. Barış sürecine katkıda bulunmasını ümit ediyorum" dedi.

Ukrayna sınırlarının insansız hava araçlarıyla gözlenmesine ilişkin bir soruyu ise Apakan, "İnsansız hava araçlarıyla denetim yapılması konusu henüz müzakere ediliyor. Bu bütün sınırlar için geçerli değil. Sadece Luhansk bölgesi için geçerli olacak ve gözlemcilerin işlerini tamamlayıcı nitelikte olacak" diye cevapladı. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AGİT Daimi Konsey Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement