Aliyev'den 2015 Tahmini - Son Dakika
Güncel

Aliyev'den 2015 Tahmini

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: "2014'te yaşananlar bu yılın dünya ekonomisi için çok ağır bir yıl olacağını gösteriyor.

10.01.2015 13:15

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2015'in dünya ekonomisi için çok ağır bir yıl ve doğal kaynakları zengin ülkeler için imtihan dönemi olacağını söyledi.

Aliyev, 2014 yılında Azerbaycan'da yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmeler ile 2015 yılı hedeflerine yönelik düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında konuşma yaptı.

Geçen yıl dünyada ve bölgede yaşanan gelişmelere rağmen Azerbaycan'ın hızlı kalkınma temposunu koruduğunu belirten Aliyev, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen ekonominin yüzde 3, petrol dışı sanayinin yüzde 7 büyüdüğünü belirtti. Aliyev, enflasyon yüzde 1,4 olduğunu, halkın gelirinin yüzde 4,8 arttığını bildirdi.

Aliyev, geçen yıl 30'dan fazla sanayi kuruluşu oluşturulduğunu söyleyerek, "Ülke ekonomisine 27 milyar dolar yatırım yapıldı ve bu rakamın 16 milyar dolarını iç sermaye oluşturuyor. Manatın kuru sabittir. Döviz rezervimiz 50 milyar doları geçti" dedi.

Azerbaycan'ın başarılı bir dış politika yürüttüğünü belirten Aliyev, ülkesinin bölgesel sorunların çözümünde önemli etki sahibi olduğunu, bundan sonra da uluslararası kurumlarla aktif işbirliğini devam ettireceklerini kaydetti. Aliyev, ülkesinin imajının bazı çevrelerce kötü gösterilmesinin ve uluslararası düzeydeki karalama çabalarının boşuna olduğunu vurgulayarak, "Hiç kimse Azerbaycan'la ültimatom dili ile konuşamaz" diye konuştu.

Konuşmasında Ermenistan-Azerbaycan çatışmasına ve Yukarı Karabağ sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Aliyev, "Ermenistan 2014'te sorunun çözümü için tek bir uzlaşmacı adım bile atmadı. Geçtiğimiz yıl yaptıkları provokasyonlar ordumuz tarafından başarıyla engellendi. Düşman büyük kayıplar verdi" ifadesini kullandı.

2015'te yapılması gereken işlerden ve alınması gereken önlemlerden bahseden İlham Aliyev, şunları söyledi:

"2014'te yaşananlar, bu yılın dünya ekonomisi için çok ağır bir yıl olacağını gösteriyor. Petrol fiyatlarının düşmesiyle 2015 doğal kaynakları zengin ülkeler için imtihan dönemi olacak. Fakat iyi düşünülmüş ekonomi politikamız, çeşitlendirme süreci, halk ve iktidar arasındaki birlik bu yılın da halkımız için başarılı olacağına işaret ediyor." - Bakü

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aliyev'den 2015 Tahmini - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement