Muğla'daki Arıcılar Ürettikleri Balı Satmakta Zorlanıyor - Son Dakika
Güncel

Muğla'daki Arıcılar Ürettikleri Balı Satmakta Zorlanıyor

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da, arıcıların ürettikleri balı satmakta zorlandıklarını söyledi.

22.07.2014 06:30  Güncelleme: 08:29

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da, arıcıların balını satış konusunda sorun yaşadıklarını söyledi.

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Muğla'nın Türkiye arı varlığının yüzde 18'ine sahip olduğunu kaydetti.

Her yıl temmuz ayının son haftasında bal fiyatlarıyla ilgili bir takım açıklamalar yapılarak ürecilerin kafalarının karıştırıldığını öne süren Şahin, "5 bin gezginci arıcımız Türkiye'nin her yerinde arıcılık yapıyor. Ne hikmetse hiçbir hesap kitap olmadan sermaye sınıfı kendi adına, kendi hesaplarına bal fiyatlarını açıklıyor ve arıcı arkadaşlarımız da bunlara inanarak mağduriyet yaşıyor" dedi.

Arıcıların en büyük giderlerinin şeker, nakliye ve mazot olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:

"Şeker fiyatları geçen yıla oranla yüzde 21, mazot yüzde 5, nakliye yüzde 8'in üzerinde arttı. Bu kadar artışa rağmen bal fiyatları geçen seneki fiyatlarla aynı. Çam balının geçen seneki teneke fiyatı 160 lira, çiçek balın fiyatı 220 lira, ayçiçek balının fiyatı 180 lira. 2013 yılının fiyatları bu iken 2014'te yine aynı fiyatların üzerinde ayak oyunları oynanmaya çalışılıyor. Kaldı ki yüzde 21'lik artışı hiç kimse görmüyor."

Bazı firmaların, arıcıların bankalardan çektikleri kredi nedeniyle borçlarını fırsat bilerek düşük fiyatla bal almaya çalıştığını ileri süren Şahin, arıcıların bundan zarar gördüğünü ifade etti.

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birçok arıcı balını satma konusunda sorun yaşıyor. Üretilen bir kilogram balın toptan satış fiyatı 7 lira iken market fiyatı 25 lira. Dolayısıyla arıcılarımız birliklerin sesine kulak vererek bir direniş yapsınlar. Balını ucuz fiyata vermesinler. Vicdanlı toptancıların da fiyatları geçen yılki fiyatlarda diretmemesi gerekiyor. Özellikle Trakya ve Konya civarındaki ayçiçek balı üreten arkadaşlarımızın 200 liradan bir kuruş aşağıya bal tenekelerini vermemelerini istiyoruz. Arıcılar yastıklarının altındaki altına nasıl sahip çıkıyorlarsa balına da öyle sahip çıksın. Biz arıcılarımızın sonuna kadar arkasındayız."

Şahin, her yıl bal fiyatlarını aşağıya çekebilmek adına her türlü ayak oyunları oynandığını iddia ederek, üreticiden alınan bal fiyatının yanı sıra market fiyatlarının da düşürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muğla\'daki Arıcılar Ürettikleri Balı Satmakta Zorlanıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Muğla'daki Arıcılar Ürettikleri Balı Satmakta Zorlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement