Burundi'de Senato Seçimi - Son Dakika
Güncel

Burundi'de Senato Seçimi

Burundi'de senato seçimi yapılıyor.

24.07.2015 13:58

Burundi'de senato seçimi yapılıyor.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu (CENI) Başkanı Pierre Claver Ndayicariye, geçen ay sonunda seçilen 1785 bölgenin konsey üyesinin, senato üyelerini seçmek üzere sandık başına gittiğini duyurdu.

Ndayicariye, oy verme işleminin sonunda her bölgenin, biri Hutu diğeri Tutsi etnik grubundan olmak üzere iki senatör tarafından temsil edileceğini vurguladı.

Seçileceklerin dışında, eski devlet başkanları Sylvestre Ntibantunganya, Domitien Ndayizeye, Jean Baptiste Bagaza ve Pierre Buyoya'nın da senatör olarak görev yapacağını söyleyen Ndayicariye, anayasanın şartlarına göre 4 eski liderin daimi senato üyesi olacağını hatırlattı.

Uzmanlar, geçen ay düzenlenen yerel seçimlerde üstün başarı elde eden iktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin senato seçiminde de çoğunluğu kazanacağını düşünüyor.

Öte yandan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, senato seçimi dolayısıyla bugünü resmi tatil ilan etti.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Pierre Claver Ndayicariye, önceki gün, devlet başkanı seçiminin ilk sonuçlarının bugün, nihai sonuçların ise daha sonra anayasa mahkemesi tarafından duyurulacağını belirtmişti.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları ise seçimin sonuçlarını tanımayacaklarını ifade etmişti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 26 Nisan'dan bir gün sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burundi'de Senato Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement