Doğu Afrika Topluluğu, KDC'deki silahlı grupları ateşkese uymaya çağırdı - Son Dakika
Güncel

Doğu Afrika Topluluğu, KDC'deki silahlı grupları ateşkese uymaya çağırdı

Doğu Afrika Topluluğu, KDC\'deki silahlı grupları ateşkese uymaya çağırdı

Doğu Afrika Topluluğu (EAC), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) kuzeyinde isyancı gruplar arasında çatışmaların yeniden başlaması üzerine ateşkes çağrısı yaptı.

25.01.2023 12:32  Güncelleme: 12:39

Doğu Afrika Topluluğu (EAC), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) kuzeyinde isyancı gruplar arasında çatışmaların yeniden başlaması üzerine ateşkes çağrısı yaptı.

EAC'nin KDC özel temsilcisi olan eski Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, yazılı açıklamasında, Kuzey Kivu bölgesinde çok sayıda silahlı örgüt arasında çatışmaların tekrar patlak verdiğini ifade etti.

Silahlı gruplara Angola'da ve Kenya'da alınan ateşkes kararına uymaları çağrısı yapan Kenyatta, sadece 2 günde binlerce kişinin yerinden olduğunu belirterek, silahlı örgütlerin sivilleri hedef almasından ve kötüleşen durumdan ötürü derin endişe duyduğunu belirtti.

Hafta başında, KDC'nin Ruanda'nın desteklediğini ileri sürdüğü 23 Mart Hareketi (M23) ile KDC ordusu arasında çatışmalar yeniden başlamıştı.

Ruanda ordusu, dün hava sahasını 3 kez ihlal eden Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne ait savaş uçağını vurmuştu.

İki ülke birbirini suçluyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda saldırılar düzenleyen ve çoğu Tutsi etnik kökeninden olan 23 Mart Hareketine (M23) destek olmakla suçlanan Ruanda, hakkındaki iddiaları reddediyor.

Ruanda hükümeti ise KDC'yi Hutulardan ve soykırım öncesi Ruanda ordusu üyelerinden oluşan Ruanda'nın Kurtuluşu İçin Demokratik Güçler (FDLR) ve benzeri gruplara destek olmakla suçluyor.

Ülkenin doğusundaki istikrarsızlık nedeniyle binlerce kişi Ruanda'ya sığınırken, son aylarda Angola ve Kenya'daki barış görüşmelerinde mesafe alınmasına karşın gerginlik sürüyor.

Son olarak Doğu Afrika Topluluğu, M23'ün ilerleyişi sonrası Goma ve çevresine barış gücü askerleri konuşlandırdı.

KDC'nin Ruanda, Uganda ve Burundi sınırının bulunduğu doğusu, 20 yıldır altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına ve çatışmalarına sahne oluyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu Afrika Topluluğu, KDC'deki silahlı grupları ateşkese uymaya çağırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement