Erdoğan-Ahmedzai Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Ahmedzai Ortak Basın Toplantısı

Afganistan Devlet Başkanı Ahmadzai: "Türkiye, İslam dünyasında refah simgesi" "Afganistan ikinci evinizdir”

18.10.2014 18:31

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmadzai, Türkiye'nin İslam dünyasında refahın simgesi olduğunu söyledi.

Ahmadzai, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, göreve geldikten sonra Afganistan'ı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanının Erdoğan olmasının onur verici olduğunu belirterek, "Afganistan sizin ikinci evinizdir, hoş geldiniz" diye konuştu.

Afganistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin samimi olduğunu vurgulayan Ahmadzai, Türkiye'nin geçen yıllarda eğitim ve sağlık alanları başta olmak üzere Afganistan'a önemli yardımlarda bulunduğunu söyledi.

Afganistan ve Pakistan arasındaki siyası ve sınır sorunlarının konuşarak çözülebileceğini ifade eden Ahmadzai, "Bu konuda İslam dünyasının önemli şahsiyeti olan Erdoğan'ın rolü çok önemli" dedi.

"Türkiye'nin İslam dünyasında refah simgesi olduğunu" belirten Ahmadzai, Türkiye'nin bugünkü konuma gelmesiyle ilgili tecrübeleri paylaşmak için Afgan-Türk heyetlerin görüşeceğini belirtti.

Bölgenin güvenliği çerçevesinde Türkiye'nin rolünün önemli olduğunu dile getiren Ahmadzai, Türkiye'nin Afganistan'a destek vereceğini vurguladı.

Devlet Başkanı Ahmadzai, "Erdoğan'ın Afganistan ziyaretinden sonra Türkiye'nin yürüteceği ilk proje, Belh kentinde bulunan Mevlana Celaleddin Rumi'nin babası Behavudin Veled'in öğretmenlik yaptığı medresenin tekrar inşa edilmesi olacak" ifadesini kullandı.

Ahmadzai, Ali Abad Hastanesi'nin de büyük bir sağlık merkezi olacağını ifade ederek, hastanenin tarihi binasının Türkiye tarafından inşa edileceğini duyurdu. Ahmadzai, Afganistan'daki savaşlarda yaralanan Afgan subayların tedavisinin de Türkiye'de olacağını söyledi.

Afganistan'da Türkiye tarafından kurulacak Mevlana Celaleddin Üniversitesi'nin iki ülke arasındaki işbirliğinin simgesi olacağını bildiren Ahmadzai, Afganistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin de artacağını ifade etti.

Ahmadzai, Erdoğan'a Gazi Amanullah Han Şeref Madalyası'nı takdim ettiklerini belirterek "Afganistan'a gelmenizden, dostluğunuzdan ve İslam dünyasının liderliğini temsil ettiğinizden dolayı size çok teşekkür ediyoruz" sözleri ile konuşmasına son verdi. - Kabil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Ahmedzai Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement