Eski Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, seçimler öncesinde "öfke patlaması" konusunda uyardı - Son Dakika
Güncel

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, seçimler öncesinde "öfke patlaması" konusunda uyardı

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, seçimler öncesinde "öfke patlaması" konusunda uyardı

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, ülkede 17 Aralık'ta düzenlenecek seçimler öncesinde "Arap volkanı" adını verdiği öfke patlaması konusunda uyarıda bulundu.

15.12.2022 20:35  Güncelleme: 20:40

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, ülkede 17 Aralık'ta düzenlenecek seçimler öncesinde "Arap volkanı" adını verdiği öfke patlaması konusunda uyarıda bulundu.

Al Jazeera İngilizce kanalına konuşan Merzuki, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de aldığı kararlar sonrasında yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Merzuki, Tunus'un 2011'deki devriminin "sabotaja uğradığını" öne sürerek, Cumhurbaşkanı Said'in "karşı devrimin parçası" olduğunu savundu.

Tunus'ta 2011'de başlayan ve diğer ülkelere yayılan hareketler için "Arap Baharı" kavramını kullanmanın doğru bir tanımlama olmayacağı değerlendirmesinde bulunan Merzuki, bunun yerine "Arap volkanı" ifadesinin daha uygun olduğunu kaydetti.

Merzuki, Arap volkanının "yoksulluk, aşağılanma, hayal kırıklığı ve öfkeyle" dolduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"Tüm bu maddeler volkanı besliyor. Kimse tam olarak nasıl ve ne zaman bu volkanın patlayacağını bilmiyor, ama bu volkanın patlayacağından emin olabilirsiniz."

Tunus'ta muhalefetin parçalı bir durumda olması sebebiyle Cumhurbaşkanı Said'e karşı başarı elde edemeyeceğini söyleyen Merzuki, 2011 sonrasındaki geçiş sürecinde "ekonomiyi geliştirmek için çok az şey yapılmasının" en büyük hataları olduğunu vurguladı.

Tunus'taki siyasi kriz

Tunus, 17 Aralık'taki erken genel seçimlere Cumhurbaşkanı Kays Said'in olağanüstü kararlarının gölgesinde gidiyor.

Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de Meclis'in çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek, yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclis'in kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5 katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 evet oyuyla yeni anayasa kabul edildi.

Partilerin çoğu seçimi boykot ediyor

Cumhurbaşkanı Said, 15 Eylül'de de erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasını duyurmuştu.

Yeni seçim yasasının ilanının ardından Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi Partisi, Demokratik Akım Partisi, Özgür Anayasa Partisi, Afak Tunus Partisi gibi Tunus Meclisi'nde varlık gösteren önemli siyasi partiler ile muhaliflerin çatı oluşumu Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi peş peşe yaptıkları açıklamalarla seçimleri boykot edeceklerini duyurmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, seçimler öncesinde 'öfke patlaması' konusunda uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement