Fıfa, İsrail'in Üyeliğini Askıya Alabilir - Son Dakika
Güncel

Fıfa, İsrail'in Üyeliğini Askıya Alabilir

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA), Filistinli futbolculara ayrım yaptığı gerekçesiyle, İsrail'in üyeliğinin askıya alınması konusunda oylama yapmayı planladığı bildirildi.

20.05.2015 21:32

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA), Filistinli futbolculara ayrım yaptığı gerekçesiyle, İsrail'in üyeliğinin askıya alınması konusunda oylama yapmayı planladığı bildirildi.

İsrail'de İbranice olarak basılan Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Filistin Futbol Federasyonu'un (PFA) İsrail Futbol Federasyonu'nu (IFA) "ırkçı ve ayrımcı politikaları" gerekçesiyle FIFA'ya şikayet etmesinin ardından, konunun bu ay sonunda yapılacak FIFA kongresine taşınması gündeme geldi.

Buna göre, FIFA'da yapılması muhtemel oylamada men kararı çıkması halinde, İsrail takımları Euro 2016 ve Şampiyonlar Ligi'ne katılamayacak.

İsrail'in Filistin futbol takımlarına yönelik "ırkçı ve ayrımcı" politikaları arasında, "Filistinli oyuncuların ve yetkililerin hareket serbestisinin düzenli olarak kısıtlanması, İsrail Ligi'nde mücadele eden beş takımın, işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinde kurulmuş olması ve IFA'nın 'futbolda ırkçılığı görmezden gelmesi" gösteriliyor.

"FIFA kurallarının işletilmesini istiyoruz"

İsrail Futbol Federasyonu (IFA) konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Filistin milli takımına uygulanan kısıtlamaların İsrail hükümeti tarafından alınan kararlara dayandığını belirterek, "Bundan dolayı sorumluluk" kabul edemeyecekleri tezini öne sürüyor.

Filistin Futbol Federasyonu Başkanı Cibril Racub ise medyaya yaptığı açıklamada, "Kongre'nin dışında bir anlaşmayı kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Biz şiddet ya da silaha başvurmuyoruz. FIFA kurallarının işletilmesini istiyoruz. Bu siyasi bir mesele değil, sportif bir meselesidir" diye konuştu.

Racub, ayrıca, FIFA'nın Kongre gündemine sundukları tekliflerinden geri dönmeyeceklerini de açıkladı.

FIFA Kongresi'nda konuya ilişkin oylamanın 29 Mayıs'ta yapılması bekleniyor.

"İsrail ile Filistin arasında dostluk maçı yapılabilir"

FIFA Başkanı Sepp Blatter, Netanyahu ile dün yaptığı görüşmede, "Futbolun insanları ayıran değil birleştiren bir unsur olması gerektiğini" söylemişti.

Öte yandan, Blatter, İsrail ve Filistin futbol federasyonları arasındaki anlaşmazlığı çözerek, İsrail'in FIFA üyeliğinin düşürülmesinin önüne geçmeye çalışacağını belirtmişti. Bu kapsamda, Filistin ile İsrail futbol takımları arasında Zürih'te bir dostluk maçı yapılmasını da öneren Blatter'in önerisinin İsrail tarafından sıcak karşılandığı bildirildi.

FIFA Başkanı Sepp Blatter ayrıca Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Racub'la bir araya geldi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fıfa, İsrail'in Üyeliğini Askıya Alabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement