Finike'de 'Pıngıdık' Geleneği Yaşatılıyor - Son Dakika
Güncel

Finike'de 'Pıngıdık' Geleneği Yaşatılıyor

Finike\'de \'Pıngıdık\' Geleneği Yaşatılıyor

Antalya'nın Finike İlçesi'nde halk, birlik olma, paylaşma ve baharı karşılama adına yapılan 'Pıngıdık' geleneğini yaşatmaya çalışıyor.

04.02.2015 10:25  Güncelleme: 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Finike İlçesi'nde halk, birlik olma, paylaşma ve baharı karşılama adına yapılan 'Pıngıdık' geleneğini yaşatmaya çalışıyor. Ergenlik çağına gelmiş erkekler evlerden yiyecek topluyor, kızlar ise meydanda ocak başında ekmek yapıyor. Gece sonunda gençler ihtiyacı olan ailelerin kapısına yiyecek ve ekmek bırakıyor.

Finike'ye bağlı Gökbük Mahallesi sakinleri birlik olma, paylaşma, baharı karşılama, bereket ve yağmur duasını simgeleyen ve nesillerdir süregelen 'Pıngıdık' geleneğini yaşatmaya çalışıyor. Her yıl mart ayında yapılan, ancak genç nüfusun göç etmesiyle sömestir tatiline denk getirilen Pıngıdık geleneği için mahalle büyük bir tiyatro sahnesine dönüşüyor.

Hazırlıkları birkaç gün önceden başlayan etkinlikte, ergenlik çağındaki erkekler toplanarak kendi aralarında iş bölümü yapıyor. Aralarından biri Pıngıdık seçilerek, siyah keçi postu giydiriliyor, yüzü siyaha boyanıyor. Önünde bereketi simgeleyen bir sopa bulunan Pıngıdık'ın sırtına ise ucunda zil takılı sopa konuluyor.

EKMEKLER KONUKLARA İKRAM EDİLİYOR

Pıngıdık hazırlandıktan sonra havanın kararmasıyla merkezde 'dirlik ateşi' yakılıyor. Genç kızlar ocak başında ekmek pişirirken, Pıngıdık ve peşindeki genç erkekler teneke çalarak evleri dolaşıyor. Herkesten imkanları ölçüsünde un, tuz, susam ve odun alan gençler, ateşin başında buluşuyor.

Genç kızların pişirdiği ekmekler yetişkinler tarafından çalınmasın diye genç erkekler nöbet tutuyor. Yetişkinler ekmek çalmaya kalktığında ise gençler harekete geçiyor ve ekmeği çalan kişiyi alandan çıkmadan yakalamaya çalışıyor. Pişirilen ekmeklerin köy halkı ve dışardan gelen konuklara ikram edildiği gecenin sonunda artan malzeme ve ekmekler ise gençler tarafından ihtiyacı olan ailelerin kapısına gizlice bırakılıyor.

'GELENEĞİ YAŞATIYORUZ'

Mahalle muhtarı İsmail Aydıntaş, "Pıngıdık geleneksel olarak sürdürdüğümüz bir kültür. Anadolu'nun her yöresinde varmış. Ancak zaman içinde yok olmuş. Biz bu geleneği yaşatıyoruz. Aslında 21 Mart'ta yapılıyor, ancak o tarihlerde köyde pek genç olmadığı için sömestir tatiline denk getiriyoruz" dedi.

'ANADOLU RİTÜELİ'

Pıngıdık için köye gelen Devrim Bozkaya da "Bu köyde doğdum, büyüdüm. Pıngıdık tam olarak tarihi bilinmemekle birlikte baharın gelişi, bereket, yağmur duası ve paylaşım olarak anılıyor. Eski Türk kültürünün şaman geleneğini simgeleyen ritüel olarak biliniyor. Anadolu ritüeli olarak da biliniyor diyebiliriz. Bununla ilgili üniversite tarafından yapılmış bir araştırma yok. Kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar devam ettirilmiş. Baharın uyanışı, bereketi, birlik, dirlik ve paylaşımı simgeliyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Finike'de 'Pıngıdık' Geleneği Yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement