Flamingoları Kurtarmak İçin "Çamur Raporu" Hazırlandı - Son Dakika
Güncel

Flamingoları Kurtarmak İçin "Çamur Raporu" Hazırlandı

Duygu Can - Doğa Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü'nün ortaklığıyla yapılması planlanan İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi çalışmaları kapsamında, çıkarılacak çamurun zararları ve çözüm önerileri konusunda rapor...

11.01.2013 11:42

Duygu Can - Doğa Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü'nün ortaklığıyla yapılması planlanan İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi çalışmaları kapsamında, çıkarılacak çamurun zararları ve çözüm önerileri konusunda rapor yayımladı.

"Gediz Deltası'nın önemi, İzmir Körfez ve Limanı Rehabilitasyon Projesi" raporunda, Gediz Deltası'na dökülmesi planlanan çamurun dünyadaki örneklerde olduğu gibi dalyanların restorasyonu için değerlendirilmesi halinde birçok canlıyı barındıracak yeni alanların oluşturulmasının mümkün olduğu vurgulandı.

Tarama sırasında körfezden çıkarılacak çamurun, dalyanlardaki bozulmuş kıyı şeridinin canlıları için yeniden hazırlanmasında kullanılabileceği belirtilen raporda, "Bu amaç için, uzmanlarla birlikte Çilazmak Dalyanı'ndan kuzeye doğru dalyanın onarımı, kıyı adacıklarının ve bataklıklarının yaratılması gibi dünyanın farklı yerlerinde uygulanan çözümler üretmek mümkün" ifadeleri kullanıldı.

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'in en doğal hali olan Gediz Deltası ile flamingoların kentin kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

-289 tane kuş türü -

Gediz Deltası'nın, bugüne kadar kaydedilen 289 kuş türü ve sahip olduğu diğer doğal zenginlikleriyle uluslararası olarak Akdeniz'in en önemli sulak alanlarından biri kabul edildiğini vurgulayan Yılmaz, bu nedenle en az körfez kadar korunmayı ve iyileştirilmeyi hak ettiğini dile getirdi.

Çamurun flamingolar ve koruma alanından uzak bir noktaya dökülmesinin şart olduğunu dile getiren Yılmaz, "Zaten mevzuat gereği alternatif bir çamur döküm alanı bulunana kadar projenin ÇED sürecinin işletilmemesi gerekiyor. Gediz Deltasını korumamız geleceğe olan sorumluluğumuz" dedi.

Yılmaz, çıkarılacak çamurun, başta Çilazmak Dalyanı olmak üzere, Gediz deltasındaki bozulmuş dalyanların onarılması ve kuşlar için yeni kıyı yaşam alanlarının yaratılması için kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Flamingoları Kurtarmak İçin 'Çamur Raporu' Hazırlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement