"Gıda Endüstrisi ve Tüketici İlişkileri" Konferansı, Ankara'da Yapıldı - Son Dakika
Güncel

"Gıda Endüstrisi ve Tüketici İlişkileri" Konferansı, Ankara'da Yapıldı

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından "Tüketici Haftası' nedeniyle, Ankara Hilton Otel'de, "Gıda Endüstrisi ve Tüketici İlişkileri' konulu bir konferans düzenlendi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TGDF Yöneticileri ve Akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu yaptı.
Sektörün sor...

20.03.2008 15:44

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından "Tüketici Haftası' nedeniyle, Ankara Hilton Otel'de, "Gıda Endüstrisi ve Tüketici İlişkileri' konulu bir konferans düzenlendi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TGDF Yöneticileri ve Akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu yaptı.

Sektörün sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Taranoğlu, "Tabii ki sektörün sorunları çok. Ancak, KDV indiriminde bakanlıktan gördüğümüz destek ve ilgi, Türk halkının hem kaliteli hem de daha ucuz beslenmesi yolunda atılmış çok önemli bir adımdır. Zira bizler KDV indirimini gıda sanayinde kayıt dışı ile mücadele konusunda önemli bir nokta olarak görmekteyiz" dedi.

En iyi denetçinin tüketicinin kendisi olduğuna dikkat çeken Taranoğlu, tüketici talepleri karşısında gıda sanayi olarak ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını ve gıda sektörünün diğer tüm sektörlerden daha öncelikli bir konu olduğunu belirtti. Taranoğlu, gıda sanayinin üzerindeki özellikle de hammadde, istihdam ve AR-GE üzerindeki vergi yüklerinin en aza indirilmesi gerekliliğinin altını çizerek, "Ortada bu kadar somut bir başarı var iken bakanlık tarafından görüşülmeye açılan "Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanun Taslağı'nı anlamak mümkün değildir. Taslakta gıda sektörüne ilişkin bir vizyon göremedik" diye konuştu.

Konferansta Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de bir konşuma yaptı. Hammadde fiyatlarındaki artışa değinen Eker, son yıllarda hammadde fiyatlarındaki hızlı artışa, nüfus yoğunluğu fazla olan Hindistan, Çin gibi ülkelerin tüketim alışkanlıklarının değişiminin önemli etkileri olduğunu ifade etti. Eker, "Büyük arazilere sahip ve nüfus yoğunluğu fazla olan ülkelerin tüketim alışkanlıklarının değişmesi, pirinç tüketimi yapan ülkelerin hububat tüketimine hızlı geçişleri hammadde fiyatlarının astronomik rakamlara ulaşmasına neden oldu. Bunun yanında Akdeniz Havzası, Balkanlar gibi hububat üretiminde önemli payı bölgelerin küresel ısınmadan nasibini alması da tabii ki çok önemli etkenlerdir" dedi.

Ekmeklik buğdayın 2007 yılındaki ton fiyatının 200 dolar olduğunu hatırlatan Bakan Eker, 2008'te bu rakamın 500 dolar sınırına yükseldiğini kaydetti. Eker, gelecek sürecin dikkatle izlenmesi gerektiğini ve buna uygun politikalar geliştirilmesi gerektiğini belirtti ve son yıllarda yaşanan su sıkıntısına da değindi. "Biz su zengini değiliz" diyen Eker, Türkiye'de var olan yüzey sularının kullanımının önemine vurgu yaptı. Eker, "Sağnaklar derelere karışıyor, oradan da ülkemizi terk ediyor. Bu nedenle yüzey sularımızı çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Akiferlerin su varlığını muhafaza etmemiz gerekiyor. "Damla Sulama' ve "Yağmurla Sulama' sistemi getirdik ve uyguluyoruz. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak bir de "Kuraklıkla Mücadele Koordinasyon Merkezi' oluşturduk" dedi.

-UÇAKLA ZİRAİ İLAÇLAMAYI YASAKLADIK, "GERİCİ' DEDİLER

Eker, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tarım politikalarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Hububat üretiminde sertifikalı tohum kullanımına verdikleri desteği hatırlatan Eker, "Türkiye'de bizden öncede buğday fiyatlarına destek veriliyordu. Ancak yalnızca fiyat desteği veriyorlardı. Kaliteye, standartlara destek verilmiyordu. Biz sertifikalı tohum kullanımını 75 bin tondan 350 bin tona çıkardık. Uçakla zirai ilaçlamayı durdurduk. Çevreye zarar veriyordu, etkin de değildi. Ancak bize bunun için "gerici' dediler, "modern uçağa karşılar' dediler. Biz verimlilik sağlayacak, kalite standartlarında, rekabet yöntemi geliştirebilecek bir anlayışı destekliyoruz" diye konuştu.

Konferansta ayrıca Bakan Mehdi Eker'e başta gıdada KDV indirimi olmak üzere federasyon çalışmalarına verdiği destek nedeniyle TGDF tarafından bir de Teşekkür Plaketi verildi.(ANKA)

(ST/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Gıda Endüstrisi ve Tüketici İlişkileri' Konferansı, Ankara'da Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement