Irak Meclis Başkanı Cuburi'ye Sığınmacı Protestosu - Son Dakika
Güncel

Irak Meclis Başkanı Cuburi'ye Sığınmacı Protestosu

Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi, ziyaret etmek istediği Hazer Kampı'ndaki sığınmacılar tarafından protesto edildi Cuburi ve beraberindeki heyetin, kampta inceleme yapması engellendi.

27.07.2014 17:06

Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi, ziyaret etmek istediği Hazer Kampı'nda sığınmacılar tarafından protesto edildi. Cuburi ve beraberindeki heyetin kampa girişi engellendi.

Bugün sabah saatlerinde havayoluyla berberindeki bir heyetle başkent Bağdat'tan, Erbil'e gelen Cuburi, önce Hristiyanların yaşadığı Musul'a 25 kilometre uzaklıktaki Hamdaniye ilçesini ziyaret etti. Burada Hristiyanlarla bir süre görüşen Cuburi, daha sonra Musullu ailelerin yaşadığı Erbil'e 50 kilometre uzaklıktaki Hazer çadır kampına geldi.

Cuburi, kampın girişinde Hebat Kaymakamı Rızgar Mustafa ve Birleşmiş Milletler(BM) yetkililerlerce karşılandı. Yetkililerle bir süre görüşen Cuburi kamptaki sığınmacıların durumu hakkında bilgi aldı.

Daha sonra beraberindeki yetkililerle birlikte kampta incelemelerde bulunmak isteyen Cuburi, sığınmacıların protestosuyla karşılaştı. Güvenlik güçleriyle bir süre arbede yaşayan sığınmacılar, "Irak hükümeti bizi sahipsiz bıraktı", "Biz burada açlıktan ölüyoruz" şeklinde sloganlar atarak Cuburi'nin kampa girişini engelledi.

Basın mensuplarına açıklama yapmayan Cuburi, beraberindeki heyetle birlikte Erbil'e döndü.

"Habersiz geldi"

Cuburi'nin kamptan ayrılmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Hebat Kaymakamı Rızgar Mustafa, kampta yaşayanların çok zor süreçlerden geçtiğini belirtti.

Sığınmacıların kampta zorlu bir hayat yaşadıklarını belirten Mustafa, "Kamplardaki misafirlerimiz, Irak merkezi hükümetinin kendilerine sahip çıkmadığını iddia ederek Meclis Başkanı Cuburi'yi protesto ettiler" dedi.

Irak Kürdistan bölgesinde bulunan sığınmacıların ilgi istediklerini, merkezi hükümetin yardım elini uzatmasını arzu ettiklerini vurgulayan Mustafa, "Cuburi'nin kamp ziyareti resmi değildi. O yüzden herhangi bir protokol uygulanamadı. Ben de tesadüfen burada dağıtılan yardımları denetlemek için geldiğimde görüştüm. Habersiz geldi. Kendisine kampla ilgili bütün bilgileri aktardım" diye konuştu.

Protestocular arasında yer alan Kadir Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampta çok zor şartlarda hayatta kaldıklarını birçok çadırda elektrik, yiyecek ve içecek sıkıntısı yaşandığını kaydetti.

Kamptaki sorunları halledemeyen, vatandaşına sahip çıkmayan yetkilileri istemediklerini ifade eden Muhammet, "Evlerimiz bombalandı bir çok tanıdığımız suçsuz yere öldürüldü. Şimdi de çocuklarımız gözümüzün önünde eriyor. Buraya gelen yetkililere, 'Git önce bu sorunları hallet daha sonra gel insanları ziyaret et' diyoruz. Bize Kürt hükümeti sahip çıkarken Irak hükümeti yardım etmiyor" ifadelerini kullandı. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak Meclis Başkanı Cuburi'ye Sığınmacı Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement