"Ortadoğu'yu Anlamak" Adlı Panel İlgi Gördü - Son Dakika
Güncel

"Ortadoğu'yu Anlamak" Adlı Panel İlgi Gördü

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu'nca düzenlenen "Ortadoğu'yu Anlamak-Suriye'de Hayat Nereye Akıyor" adlı panel düzenlendi.

31.12.2014 01:32

Dicle Üniversitesi kongre merkezinde gerçekleşen panele Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Rüstem Erkan'ın yaptığı panele konuşmacı olarak katılan gazeteci-yazar Fehim Taştekin, Ortadoğu'nun çok dinamik bir bölge olduğunu belirterek, bu bölgede sadece Suriye'yi takip etmenin bile ciddi bir mesai gerektirdiğini ifade etti. Bölgedeki aktörlerin ve sahadaki durumun inanılmaz bir şekilde değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken Taştekin, "İttifakların sürekli değiştiği, aktörlerin ve sahadaki oyuncuların sürekli değiştiği bir yapıdan bahsediyoruz. O nedenle de konuştuğumuz zaman biraz karmaşık geliyor insanlara. Bir sürü isim, bir sürü örgüt, bir sürü bölge ve bir sürü denge var" dedi.

Taştekin, Libya, Tunus ve Libya'da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Ortadoğu'da yaşananların birbiriyle bağlantılı olduğunu dile getirdi. Asıl dosyanın papatya gibi Suriye'de açıldığını vurgulayan Taştekin, "Niye bu kadar kanlı, niye bu kadar silahlı bir iç savaşın içerisine sürüklendiği kuşkusuz Suriye'nin kendi özel koşullarından kaynaklanıyor. Suriye'nin coğrafi, tarihsel ve siyasal özelliklerinden kaynaklanıyor. Bunları anlamadığını takdirde Suriye'de neden Esad rejiminin 4 yıldır direndiğini anlayamayız" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Seda Altuğ da Suriye iç savaşı öncesi inanç mensuplarının genel durumunu anlattı. Suriye'deki iç ayaklanmalara da değinen Altuğ, Rojava'da Kürt -Arap çatışmasının yaşatıldığını anlattı. Panel, daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 'Ortadoğu'yu Anlamak' Adlı Panel İlgi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement