Petrol Sahasında İşçi Direnişi 3'üncü Günde - Son Dakika
Güncel

Petrol Sahasında İşçi Direnişi 3'üncü Günde

Petrol Sahasında İşçi Direnişi 3\'üncü Günde

Batman'da, petrol aramalarına bazı kuyularda ara verilmesi üzerine işsiz kalacaklarını söyleyerek 2 günden bu yana direnen ve kuleleri TPAO'ya vermeyen TPİC çalışanlarının eylem yaptığı Kozluk Kuzey Arıkaya petrol sahasına bugün gelen jandarma geldi.

01.01.2015 15:01

Batman'da, petrol aramalarına bazı kuyularda ara verilmesi üzerine işsiz kalacaklarını söyleyerek 2 günden bu yana direnen ve kuleleri TPAO'ya vermeyen TPİC çalışanlarının eylem yaptığı Kozluk Kuzey Arıkaya petrol sahasına bugün gelen jandarma geldi. Jandarmanın dağılmaları için uyarı yaptığı işçiler, haklarını alıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Eylemlerinin 3'üncü gününe giren ve petrol sahalarında kuleleri TPAO'ya vermemekte direnen TPİC çalışanlarına, Garzan Çayı yakınındaki Kozluk-Kuzey Arıkaya sahasında jandarma ekipleri, işçilerin dağılması yönünde uyarıda bulundu. Uyarıya rağmen eylemlerini devam ettiren TPİC çalışanları, genel müdürlüğün açıklamalarını tatmin edici bulmadıklarını ve asgari ücrete mahkum edildiklerini savunarak, hakları verilinceye kadar kuleleri TPAO'ya teslim etmeyeceklerini söyledi.

Petrol arama sahası girişine barikat kuran işçiler, yaktıkları ateş çevresinde Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde halay çekti. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü'nden bazı mühendis ve yetkililerin de hazır bulunduğu petrol sahasındaki barikatlara rağmen alana giren jandarma ekipleri, "Sahayı terk edin. Petrol kulesinden ayrılın. Ateşi söndürün" uyarısında bulundu. İşçiler de, bu çağrıya uymayacaklarını belirterek, "Yeni genelgeyle aylık ücretlerimizi yarısı gitti. Asgari ücretle geçimimizi nasıl sağlayacağız? Altı ay süreyle işimiz uzatıldı. Bu da seçime denk düşüyor. Güvence istiyoruz" diye karşılık verdi.

Kısa adı TPİC olan Turkısh Petroleum İnternational Company Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Mithat Cansız, yazılı yaptığı açıklamada, TPİC çalışanlarının 6 ay süreyle çalışacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Sahalardaki mevcut olumsuz gelişmeler üzerine şirketimizin de girişimleri ile başlatılan çözüm arama çalışmaları kapsamında TPAO'nun önerisi ve bakanlığımızın onayı ile bir ara çözüm modeli üzerinde mutabık kalınmıştır. Bu ara çözüm modeline göre; TPAO petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı bütçesel kısıtlarını dikkate alarak, sahalarda bekleme sürecine geçilmesine karar vermiştir. TPAO tarafından belirlendiği üzere bu bekleme sürecinde emekli statüsündeki personelin iş akitleri yenilenmeyecek olup, diğer personelin ise maaşları asgari ücret üzerinden 6 ay boyunca ödenecektir. Bu 6 aylık süre içinde operasyonlara tekrar başlanıp başlanılmayacağına TPAO karar verecektir. Kuyu tamamlama operasyonları en az üç ay süre ile eski şartlarla devam edecektir. İşlerin eskiden olduğu şekliyle aynen devamına temine dönük hedeflediğimiz sonucu elde edememiş olsak da; işverenimiz TPAO'nun sunduğu bu modelin herkes için hayırlı olmasını temenni ederiz." - Batman

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Petrol Sahasında İşçi Direnişi 3'üncü Günde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement