Su Pompa İstasyonunun Aylık Enerji Maliyeti 20 Milyon - Son Dakika
Güncel

Su Pompa İstasyonunun Aylık Enerji Maliyeti 20 Milyon

Su Pompa İstasyonunun Aylık Enerji Maliyeti 20 Milyon

ANKARA (İHA) – Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent’te içme suyu dağıtımını sağlayan merkez ilçelerde büyük kapasiteli 61 adet, çevre ilçe ve mahallelerde de küçük kapasiteli toplamda 950 adet su pompa istasyonu bulunduğunu belirterek, bu istasyonların aylık enerji maliyetinin 20 milyon lirayı bulduğunu söyledi.

21.11.2014 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA (İHA) – Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent'te içme suyu dağıtımını sağlayan merkez ilçelerde büyük kapasiteli 61 adet, çevre ilçe ve mahallelerde de küçük kapasiteli toplamda 950 adet su pompa istasyonu bulunduğunu belirterek, bu istasyonların aylık enerji maliyetinin 20 milyon lirayı bulduğunu söyledi. Gökçek, su faturalarında maliyeti yükselten en önemli unsurun elektrikle çalışan bu su pompa istasyonları olduğunu bildirdi.

Canlı yaşamının olmazsa olmazı olan temiz ve sağlıklı suyun kullanıcıya ulaşıncaya kadar birçok aşamadan geçtiğini kaydeden Başkan Gökçek, ASKİ olarak her zaman sağlıklı ve içilebilir kalitedeki suyu Başkentlilere sunduklarını söyledi. İçme suyunun vatandaşlara ulaştırılmasında harcanan enerji kaynaklarını da en etkin ve verimli bir şekilde kullanarak maliyeti en aza indirmeye gayret ettiklerini kaydeden Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

"Vatandaşların elektriğe yapılan zamlardan etkilenmemesini sağlamak ve maliyetleri daha alt sevide tutmak için sürekli tedbirler alıyoruz. Başkent'e su dağıtımında kullanılan 61 adet pompa istasyonun yanı sıra ilçelere bağlı mahallelerdeki 950 adet su pompası ve ölçüm noktasının da elektrikle çalışması nedeniyle Ankara'da elektriği en fazla tüketen kurumların başında ASKİ gelmektedir. Bu pompa istasyonlarını üçlü elektrik tarifesine göre günün belirli saatleri arasında çalıştırarak elektrik giderlerini düşürüyoruz. Daha önceleri depolardaki su tükendikçe 24 saat boyunca bu depolara su pompalanıyordu. 2008 yılında başlattığımız uygulama ile depolarımızı elektrik kullanımının az, tarifenin ise en ucuz olduğu 22.00-06.00 saatler arasında doldurmaya başladık. Enerji tüketiminin yoğun ve pahalı olduğu 17.00-22.00 saatleri arasında motorları durdurarak depolardan su veriyoruz. Böylece pompalarımızı günün belirli saatlerinde ve kısa süreli olarak çalıştırarak büyük oranda tasarruf sağlamış oluyoruz. Bu durum hem elektriğin daha az kullanılmasına hem de düşük tarife nedeniyle daha az elektrik parası ödenmesine neden oluyor. Düşen giderler sayesinde ASKİ enerjiden yüzde 30 gibi büyük oranda tasarruf sağlıyor."

ASKİ'nin amacının elektrik tüketiminde uygulanan tarife sisteminden doğru bir şekilde faydalanmak olduğunun altını çizen Başkan Gökçek, "ASKİ'nin bünyesinde bulunan SCADA merkezinden sürekli kontrol edilen depoların saat 17.00'ye kadar dolu tutulması sağlanıyor. Senede 30 milyon lira tasarruf yapılmaktadır" diye konuştu.

Başkan Gökçek, "Su ve enerji tasarrufu konusunda belediye olarak yaptığımız çalışmalar artarak devam edecek. Bu uygulama Türkiye'deki tüm sular idareleri tarafından örnek alınabilir. Bu sayede kaynaklarımızı koruyarak ülke ekonomisine büyük katkı yapmış oluruz" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Su Pompa İstasyonunun Aylık Enerji Maliyeti 20 Milyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement