Davos Geldi Çattı: "Yeni Hegemonların Yükselişi" Tartışılacak
Bu yıl Davos'taki en ünlü Türk şimdilik Dr Orhan Aysezen - Davos toplantıları 25-29 Ocak tarihlerinde yapılacak.
Bu yıl Davos'taki en ünlü Türk şimdilik Dr Orhan Aysezen - Davos toplantıları 25-29 Ocak tarihlerinde yapılacak. Türkiye'de "One Minute" sloganıyla belleklere kazınan Davos'ta bu yıl tartışılacak konular arasında "Arap Baharı" ve ABD'nin Irak'tan çekilmesinin etkileri", "AB'nin geleceği", "yeni hegemonların yükselişi" gibi konular bulunuyor. Dünyaya yön veren kurumlardan gelen Davos katılımcıları "Çağdaş Azerbaycan Sanatında Gelenekler" sergisini Azeri "First Lady" Mihriban Aliyeva rehberliğinde gezecek. Davos'ta açıklanan programa göre bu yıl en ünlü Türk, Dr. Mehmet Öz olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gazetecilere şaka yollu "girersek kakara makara yaparlar" dediği Twitter ve Facebook gibi sosyal medya araçlarının geleceğin liderliğini nasıl değiştireceği de tartışılacak konular arasında yer alacak.
Dünya ekonomisine yön veren firmalar, sivil toplum örgütleri, Nobelliler dahil bilim insanları ve devlet yöneticilerinin her yıl biraraya gelip ekonomik-toplumsal sorunları ele aldığı Davos toplantıları WEF Başkanı Dr.Klaus Schwab ve eşinin 24 Ocak'ta vereceği resepsiyonla açılacak. Açılıştan sonra Japon oyuncu Ken Watanabe, tsunami felaketi ardından yeni bir umut ve birlik ortamı sağlanması konusundaki duygularını canlandıracak.
-MB BAŞKANI ERDEM BAŞÇI KATILACAK-
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yanısıra Türkiye'den birçok özel sektör yöneticisinin katılacağı Davos toplantılarında Avrasya bölgesini yakından ilgilendiren "Arap Baharı, Avrupa'nın geleceği, siyasi İslam, ABD'nin Irak'tan ayrılmasının etkileri" gibi konularda açık oturumlar düzenlenecek. Afrika'daki kalkınma, dönüşüm ve kıtada yaşanan sorunların ele alınacağı birçok açık oturum da beş günlük yoğun programda yer aldı.
-"YENİ HEGEMONLARIN YÜKSELİŞİ"-
Bu yıl Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında ele alınacağı bildirilen açık oturum başlık ve konularından bazıları şöyle:
"-Küresel Güvenlik Çerçevesi: 2012'de küresel güvenlik gündemini belirleyen eğilim ve dönüşümler. Tartışılacak konular: ABD'nin Irak ve Afganistan'dan çekilmesi, Nükleer güç olarak İran, Bölgesel anlaşmazlık ve yeni hegemonların (boyun eğenlerin izniyle gücü kazanan baskın sınıf) yükselişi.
-Beyin ve Makine (Sergi): Nöroloji ve beyin teknolojilerindeki son keşifler insan beyni ve fonksiyonları ile akıllı makineler üretmeye ilişkin hangi gerçekleri ortaya çıkarabilir.
-Arap Dünyasında Yeni Koşullar: Arap Dünyasında karar verme sürecini etkileyen kritik ekonomik, siyasi ve toplumsal konular neler? Tartışılacak sorular: Tunus, Mısır ve Libya'dan elde edilen çetin dersler, Siyasi reformlar ekonomik reformlara karşı, İslamcı partilerin bölgesel etkileri, Kuşaklar boyu süren beklentiler ve gerçekler.
-Alışılmamış Liderlik: Alışılagelmiş liderler, 21'inci yüzyılın alışılmamış liderlerinden ne öğrenebilirler?
-Değişim Mimarlığı (Sergi): Meksikalı Mimar Enrique Norten sürdürülebilir mimarinin toplum gelişmesi için nasıl bir katalizör olabileceği konusunda görüşlerini, eserleri eşliğinde açıklıyor.
-Sylvia Earle ile Bir Bakış Açısı, Bir Düşünce (Sunum): Okyanus kaşifi Sylvia Earle gezegeni değiştirmeye yönelik çığıraçan düşüncelerini ortaya koyacak.
-Kanser Konusunda Bilmeniz Gerekenler: Kansere ilişkin bilinmesi gereken efsaneler ve gerçekler nelerdir?
-IQ'dan EQ'ya: Bugünün karmaşıklaşan ve birbirine bağlanan ortamında, büyük dönüşümlere yol açacak anahtar bir duygusal zeka nasıl olabilir?
-Barok'tan Sayısal Çağa Müzik (Konser): Basel Müzik Akademisi topluluğunun üç yüzyıl ve geleceğe uzanan bir müzikal gösterisi.
- Rusya'nın Görünümü: Rusya için 2012'de nasıl bir siyasi, toplumsal ve ekonomik görünüm olacak. Değinilecek konular: Siyasi ve finansal reformlar için tahmin beklentileri, İnovasyon ve girişimciliğin desteklenmesi, İş ortamı ve kurumların güçlendirilmesi.
-TWITTER, FACEBOOK MEDYA LİDERLİĞİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİR-
-Kriz Dönemlerinde Liderlerin Sorumlulukları: Hızlı değişim ve karışık krizler döneminde liderler cesur ve hızlı kararlar alabilmek zorunda. Liderler seçim kazanmayı hedefleyen kısa vadeli politikaların gölgelediği yargılarla sık sık ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlarla ilgili harekete geçme zorunda. Değinilecek konular: Liderler konsensusu izleme dışındaki seçenekler için nasıl motive edilebilir, Kayırmacılık ve yolsuzluk yeniden artmaya başlarken liderliğin işleyişi nasıl iyileştirmeler yapılabilir? Sosyal medya liderliği gelecekte nasıl değiştirebilir? Medya liderler üzerindeki etkileri dolayısıyla daha fazla sorumlu tutulmalı mı?
-Dinin Rolünün Yeniden Düşünülmesi: Ekonomik kriz ve toplumsal değişimle karşılaşan bir dünyada dinin daha güçlü bir küresel toplumun inşasındaki rolü nedir? Değinilecek Konular: Siyasi tartışmalara katılım, Toplumsal hizmetlerdeki yetersizliklere yönelmek, Değer çerçevelerinin tanımlanması ve davranışların etkilenmesi.
-Arap Baharı'nın Etkileri (Televizyon Tartışması - El Arabiya Televizyonu): Arap Baharı'nın bölgesel ve küresel olarak siyasi ve ekonomik etkileri ne oldu?
-Öncülerden Alınacak Dersler: Yükselen piyasalar iş ve teknoloji modellerinin yeniden belirlenmesinde hangi rolü oynuyor.
-Avrupa'nın Yeniden İnşası: Yapısal ve siyasi zorlukların ardından Avrupa'nın gelecekte alacağı biçim ne olacak. Değinilecek Konular: AB Komisyonu ve AB Konseyi'nin rolünün yeniden değerlendirilmesi, İki hızlı Avrupa'nın birbirine bağının korunması.
-Siyasette İslamın Yeniden Değerlendirilmesi: Siyasi İslamın devlet yönetimindeki etkisi hem artıyor hem yaygınlık kazanıyor. Bugün en büyük etkiye sahip olan ideolojik ve organizasyon model hangisidir?
-Aşırı Derecede Birbirine Bağlı Bir Dünyada Riskler: Dijital suç işleyen kişilerin cezalandırılması.
-Yeni Avrupa'nın Kimliği: Karanlık çağlardan Rönesansa, Soğuk Savaş'tan bölgesel bütünleşmeye Avrupa'nın kendisini yeniden keşfetme zamanı geldi. 21'inci yüzyılda Avrupa'nın kimliği nasıl belirecek?
-Devrimden Evrime: Kuzey Afrika'da Yönetişim: Libya, Tunus ve Mısır önemli siyasi, ekonomik ve toplumsal değişim içinde. Her bir ülkede evrimleşen yönetim modelleri ve yöneldikleri hedefler nedir?
-İran Nükleer Silah Geliştirirse Ne Olur? İran'ın bir nükleer silahı başarılı biçimde geliştirmesi haberleri karşısında bölge ve dünyanın diğer bölgelerinin tepkisi nasıl olabilir?
-Avrupa'da Dinsel Gerilimlerin Üstesinden Gelinmesi: Gerçek dini inanç yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla bağdaşmayabilir, ancak henüz ikisini birden haklılaştırmak için kullanılıyor. Avrupa'da birçok değişik dinden insan yaşasa da birbirlerini anlamada sık sık güçlük çekiyorlar. Değinilecek Konular: Avrupa'da değişik dinlere sahip insanların birbirlerini anlamalarında nasıl iyileşme sağlanabilir? Bir kişinin kendi dini kimliğinin farkında olmasının önemi nedir? Yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı etkin önlem oluşturması için değişik dinlerden insanlar arasındaki etkileşimin hangi düzeyde artırılması gerekir? Bu çerçevede dini köktenciliğin rolü nedir?
-Yolsuzluk ve Saydamlık: Hangi yeni ve etkin modeller saydamlığı artırırken yolsuzluğu azaltır.
-Avrasya'nın Geleceği: Batı Avrupa ve Doğu Asya kendi dönüşümlerini sürdürürken Avrasya'nın yeniden biçimlenmesinde fırsat ve zorluklar nelerdir? Değinilecek Konular: Avrupa entegrasyonu ve euro bölgesi krizinin etkileri nelerdir, Bağımsız Devletler Topluluğu içerisindeki ticaret ve işbirliği, "Rus Kışı'nın yayılmasının etkileri neler olabilir, Avrasya'nın komşularıyla ilişkileri.
-Çok Kültürlülük Battı, Sırada Ne Var: Dünya muhtemelen, zenginlikte, eğitim fırsatlarında, dini inanç ve değerlerde büyük farklılıklara sahip insanların bir kazanın içine, yeterli entegrasyon politikaları ve devlet destekleri olmadan konulmasıyla
daha parçalanmış bir hale geldi. Değinilecek konular: Çok kültürlülük küreselleşen bir dünyada neden battı, Daha uyumlu bir toplum meydana getirmek için ne yapılabilir, Yabancı düşmanlığı olmayan bir dünya nasıl meydana getirilebilir?"
-DR.MEHMET ÖZ "SORU-YANIT" YAPACAK-
Davos'ta bu yıl televizyon yayınları ve kitaplarıyla dünyada adından sözettiren Dr.Mehmet Öz özel bir oturumda soruları yanıtlayacak. "Mehmet Öz ile Bir Bakış Açısı, Bir Düşünce" başlıklı toplantıda Öz'ün "sağlıklı yaşam konusundaki çığır açan düşünceleri" konusunda kendisine yöneltilen soruları yanıtlayacağı bildirildi.
-AZERİ RÜZGARI ESECEK, MİHRİBAN ALİYEVA SERGİ REHBERLİĞİ YAPACAK-
Bu yıl Davos toplantılarına katılanlara "Azerbaycan Açık Büfesi" sunulacak. Toplantıdaki sanat etkinlikleri arasında Azerbaycan'ın "First Lady'si" Mihriban Aliyeva'nın katılımcı CEO, bilim insanları ve yöneticilere "Azerbaycan Çağdaş Sanatında Gelenekler" sergisini gezdirip rehberlik yapması da bulunuyor.
-JIMI HENDRIX DE VAR-
Davos'ta ekonomik ve teknik çalışma ve tartışma toplantıları arasına çeşitli sanatsal etkinlikler tanıtılırken o alanla ilgili tarihe geçen ünlü bir söz referans noktası seçildi. "Müzikle Toplumun Bütünleşmesi" konulu açık oturum için Jimi Hendrix'in "Müzik yalan söylemez. Dünyayı değiştirecek bir şey varsa, sadece müzikle birlikte yapılabilir" sözleri başlangıç noktası olarak belirlendi. Etkinlikte Japon kökenli Amerikalı kemancı Midori müziğin gücüyle dünyayı değiştirme konusundaki görüşlerini ezgileri eşliğinde anlatacak.
-DÜNYANIN 16'NCI EKONOMİSİNDEN SADECE BİR FİRMA "SPONSOR"-
Toplantılara ciroları itibarıyla dünyanın önemli firmalarından 109'u stratejik ortak yani sponsor oldu. Doğuş Grubu 109 firma arasındaki tek Türk firması oldu. Dünya Ekonomik Forumu'nun stratejik ortağı müslüman ülke firma ve kurumları arasında ise Abraaj Capital, Bahrain Economic and Development Board, Bahrain Mumtalakat Holding Co., National Bank of Kuwait, Saudi Basic Industries Corporation (SABIC), Olayan Group, Vision3 bulunuyor. Dünya Ekonomik Forumu'na destek veren şirketler şöyle:
"ABB, Abraaj Capital, Accel Partners, Accenture, Adecco Group, Adobe Systems Incorporated, Aetna, Agility, Alcatel-Lucent, Alcoa, Apax Partners, ArcelorMittal, AUDI AG, Bahrain Economic Development Board, Bahrain Mumtalakat Holding Company, Bain & Company, Bank of America, Barclays Basic Element, Bill & Melinda Gates Foundation, Bombardier, Booz & Company, BP Plc, BT, Burda Media, CA Technologies, Chevron, Cisco, Citi, Clayton, Dubilier & Rice, LLC, Clifford Chance, Credit Suisse, Deloitte, Deutsche Bank, Deutsche Post DHL, Doğuş Grup, DuPont, Ernst & Young, Eskom Holdings SOC Limited, Fluor Corporation, GDF SUEZ, GE, Goldman Sachs, Google, Hanwha Group, HCL Technologies Ltd, Heidrick & Struggles, Hewlett-Packard Company, HSBC, Huawei Technologies, IHS, Infosys, Intel Corporation, JPMorgan Chase & Co., KPMG International, Kudelski Group, Lenovo, LUKOIL, Mahindra Satyam, ManpowerGroup, Marsh & McLennan Companies (MMCo), McKinsey & Company, Merck, METRO GROUP, Microsoft Corporation, Mitsubishi Corporation, Morgan Stanley, National Bank of Kuwait, Nestlé, Nike Inc., Nomura Holdings, Novartis, NYSE Euronext, Omnicom Group, PepsiCo, Prudential, Publicis Groupe, PwC, Qualcomm, Reliance Industries, Renault-Nissan Alliance, Roland Berger Strategy Consultants, Saudi Basic Industries Corporation (SABIC), Sberbank, Siemens, SK Group, Standard Chartered, Swiss International Air Lines, Swiss Re, System Capital Management, Takeda Pharmaceutical, Tata Consultancy Services, The Boston Consulting Group, The Coca-Cola Company, The Dow Chemical Company, The NASDAQ OMX Group, The Olayan Group, Thomson Reuters, Troika Dialog Group, UBS, Unilever, VimpelCom, Visa Inc., Vision 3, Volkswagen AG, VTB Bank, Wipro, WPP, Zurich Financial Services." - Ankara