Ressam Zahit Büyükişliyen: "İnsanlar idealleri olmadığı zaman yaşlanır"

Son Güncelleme:

Ressam Prof. Dr. Zahit Büyükişliyen, çalışmanın insan yaşamındaki önemine işaret ederek, "İnsanlar, idealleri olmadığı zaman yaşlanır. İdeali biten insan kendini yaşlı hisseder. Fakat insan, içinde yapması gereken bir sürü plan ve program varsa ve çalışıyorsa her zaman gençtir.

Ressam Prof. Dr. Zahit Büyükişliyen, çalışmanın insan yaşamındaki önemine işaret ederek, "İnsanlar, idealleri olmadığı zaman yaşlanır. İdeali biten insan kendini yaşlı hisseder. Fakat insan, içinde yapması gereken bir sürü plan ve program varsa ve çalışıyorsa her zaman gençtir." dedi.

Kazlıçeşme Sanat'ta "Yeldeğirmenlerine Karşı" adlı sergisi devam eden Büyükişliyen, sergideki eserlerini, yarım asrı aşkın sanat serüvenini ve bundan sonraki hedeflerini AA muhabirine değerlendirdi.

Sanatçı Büyükişliyen, sergide 60 yıl süren bir serüvenin görülebileceğine işaret ederek, "Bu sergi benim yetişme koşullarım, hocalık yaptığım döneme ait İç Anadolu notlarım, yurt dışındaki deneyimlerim, araştırmalarım, sonra Türkiye'ye dönüşüm ve burada dışa vuruma merak sarma sürecimi özetliyor." diye konuştu.

Sergi retrospektif olduğu için sanat hayatının her döneminden eserlerin bulunduğunu aktaran Büyükişliyen, "Bir kısmı bende olmayan resimlerim, koleksiyonlardan toplanarak burada sergilendi. Bu güzel ortamı hazırlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy'a teşekkür ediyorum. Çalışmalarımın bu güzel mekanda sergilenmesi benim için büyük bir şans." ifadelerini kullandı.

Büyükişliyen, şimdiye kadar yurt içi ve yurt dışında önemli müzelerde, 200'ün üzerinde sergide çalışmalarının sanatseverlerle buluştuğunu vurguladı.

"Herkesin resimde edindiği duygu ve düşünceler farklı"

Bundan sonraki sanat hayatında da resim çalışmalarına devam etmeyi planladığının altını çizen sanatçı, şunları kaydetti:

"Bugün yaşım üzerine bana sorular geldi. Ben de cevap olarak insanlar yaşlanmaz diyorum. İnsanlar, idealleri olmadığı zaman yaşlanır. İdeali biten insan kendini yaşlı hisseder. Fakat insan, içinde yapması gereken bir sürü plan ve program varsa ve çalışıyorsa her zaman gençtir."

Prof. Dr. Zahit Büyükişliyen, resim çalışmalarını kendi yorumlamalarıyla sınırlandırmayı sevmediğine dikkati çekerek, "Ben resimlerimin neyi temsil ettiğine, ne anlama geldiğine dair soruları sevmiyorum. Bu çalışmaları ziyaretçilerin yorumlamasını istiyorum. Herkesin bir resimde edindiği duygu ve düşünce farklıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Sanatçının eserlerinin yer aldığı sergide, hava kirliliği, göç ve çarpık kentleşme konularına dikkat çekiliyor.

Sergi 19 Mart'a kadar, pazartesi günleri hariç, her gün 10.00-18.00'de ziyaret edilebilecek.

Zahit Büyükişliyen

Adana'da 1946'da doğan Prof. Dr. Zahit Büyükişliyen, ilk ve orta eğitimini İskenderun ile Mersin'de tamamladı.

Sanatçı, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünden 1966'da mezun oldu, 1967'den 1971'e Konya ve İskenderun'da resim öğretmenliği yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığının 1971'de açtığı burs sınavını kazanarak plastik sanatlarda uzmanlık eğitimi için Batı Almanya'ya giden Büyükişliyen, 1976'da Kassel Devlet Güzel Sanatlar Akademisini bitirdi ve aynı yıl Gazi Eğitim Fakültesi, Gazi Eğitim Enstitüsü ve Gazi Yüksek Öğretmen Okulu'nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Doçentliğini 1985'te alan sanatçı, daha sonra Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı oldu ve 1992'de aynı fakültede profesörlüğünü aldı.

Zahit Büyükişleyen, 1997'de Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyeliğine atandı ve 2019'da buradaki görevinden ayrılarak sanat çalışmalarına odaklanmaya başladı.

Yaşamı boyunca 200'ün üzerinde kişisel sergi açan sanatçının, 19 başarı ödülü ile 5 kitabı bulunuyor.

Kaynak: AA