Sümbül Efendi'de Aşure Kaynatıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Sümbül Efendi'de Aşure Kaynatıldı

İstanbul’un fethinden sonra başlayan ve 92 yıl öncesine kadar kesintisiz devam eden Sümbül Efendi Merkez Tekkesi’nde ''Aşure kaynatma geleneği'' yeniden başlatıldı.

02.11.2014 19:12

Sümbül Efendi Merkez Tekkesi'nde İstanbul'un fethinden sonra başlayan ve 92 yıl öncesine kadar kesintisiz devam eden "Aşure kaynatma geleneği" yeniden başlatıldı.

İstanbul Bilim Sanat Kültür ve Eğitim Derneği (İSBEK) tarafından Fatih Kocamustafapaşa'daki Sümbül Efendi Merkez Tekkesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, büyük kazanlar içindeki aşureler ilahiler eşliğinde kaynatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan tekkeye gelerek etkinliği izlerken, tekkenin bahçesinde toplanan vatandaşlar da aşure yapımına yoğun ilgi gösterdi.

İSBEK Yönetim Kurulu Üyesi araştırmacı-yazar Fatih Çıtlak etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'un fethinden sonra Sümbül Efendi Merkez Tekke'de kaynatılan aşurenin ehli beyt gönüllülerine ve İstanbullulara dağıtıldığını söyledi.

Geleneğin 92 yıl önce son bulduğunu belirten Çıtlak, "92 senelik aradan sonra bu mekanı bütün güzellikleriyle ihya etmeye çalışan İSBEK, aynı gelenekler çerçevesinde bu güzelliği başlattı. Kazanlar kaynadı, gönüller buluştu" dedi.

Çıtlak, köklü ve anlamlı geleneğe sahip çıkmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, "İstanbul halkı, aşurenin kaynamasına gönülleri ve muhabbetleriyle şahit oldular" ifadesini kullandı.

Hazırlanan aşurenin yarın vatandaşlara dağıtılacağı belirtildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sümbül Efendi'de Aşure Kaynatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement