Özden Toker Lozan'ı Anlattı - Son Dakika
Politika

Özden Toker Lozan'ı Anlattı

Lozan Barış Antlaşması'nın önemine değinen II.

02.05.2013 17:26

Lozan Barış Antlaşması'nın önemine değinen II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, "Çünkü o imzanın sayesinde bu güzel ülkeye sahip olabiliyoruz" dedi.

Amasya Üniversitesi'nde düzenlenen "90. yılında Lozan Barışı ve Türkiye Cumhuriyeti" konulu panelde konuşan Toker, "Yeni Türk devletinin askeri zaferini taçlandıran, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü emperyalist devletlere kabul ettiren ve Türk devletinin uluslararası topluluklarda yer almasını sağlayan tarihi bir belge olan Lozan Barış Antlaşması'nın 90. yıldönümünü kutluyoruz. Evet, babam İsmet Paşa Lozan'da attığı o imza ile Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türkiye Devleti'nin temellerini kurmuştu. Bu benim için çok önemli bir imza, Hepimiz için çok önemli bir imza. Çünkü o imzanın sayesinde bu güzel ülkeye sahip olabiliyoruz" diye konuştu.

Babasının kendilerine her zaman çok çalışmalarını önerdiğini anımsatan Toker, "Sivas'ta Askeri Rüştiye'ye gidiyor. İlkokul olarak. 4 seneymiş. Babam 5 senede bitiriyor. Bir sene matematikten sınıfta kalıyor. Buna çok üzülüyor. 'Ben nasıl sınıfta kalırım' diye. Ama kabahati hocasında bulmuyor. Kendinde buluyor. Ondan sonra yazları bir sonraki senenin derslerini çalışmaya başlamış ve ondan sonra sınıfının, okulunun birincisi olmuş" şeklinde konuştu.

Toker, babasının kendisini sınıfta bırakan öğretmeni Ömer Efendi'nin ismini de oğluna verdiğini hatırlattı. Eski Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu'nun başkanlığını yaptığı panelde Yrd. Doç. Dr. Selim Özcan ile öğrenci Ömer Durak sunum yaptı. Panele Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ile diğer yetkililer de katıldı. - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Özden Toker Lozan'ı Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement