Yeni Doğan Bebeklerin Hızlı Nefes Almasına Dikkat - Son Dakika
Sağlık

Yeni Doğan Bebeklerin Hızlı Nefes Almasına Dikkat

Medicalpark Antalya Hastanesi Çocuk Kardiyoloğu Prof. Dr. Gayaz Akçurin, "Konjenital kalp hastalıkları adına topluma verilmesi gereken en önemli mesaj, yeni doğan bir bebeğin beslenememesi, çok hızlı nefes alması, renginin morarması ve sakinleştirilemeyecek kadar huzursuz olmasıdır" dedi.

10.02.2016 14:46

Medicalpark Antalya Hastanesi Çocuk Kardiyoloğu Prof. Dr. Gayaz Akçurin, "Konjenital kalp hastalıkları adına topluma verilmesi gereken en önemli mesaj, yeni doğan bir bebeğin beslenememesi, çok hızlı nefes alması, renginin morarması ve sakinleştirilemeyecek kadar huzursuz olmasıdır" dedi.

Akçurin, hastanenin ek binasında, 7-14 Şubat Dünya Konjenital Kalp Hastalıkları Günü dolaysıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, toplumun dikkatini konjenital kalp hastalıklarına çekmek için değişik etkinlikler yapıldığını söyledi.

Konjenital kalp hastalıklarının, çocuğun anne karnında geliştiği sırada kalbinin gelişim aşamalarının herhangi bir noktasında duraksama ya da olağandan farklı bir gelişme göstermesi sonucu ortaya çıktığını anlatan Akçurin, şunları kaydetti:

"Konjenital kalp hastalıkları adına topluma verilmesi gereken en önemli mesaj, yeni doğan bir bebeğin beslenememesi. Çok hızlı nefes alması, renginin morarması ve sakinleştirilemeyecek kadar huzursuz olmasıdır. Bu durumda bebek kalp hastalıkları uzmanları tarafından değerlendirilip gerekli görülürse çocuk kardiyoloğu tarafından da olası bir konjenital kalp hastalığının olup olmadığının değerlendirimesi gerekiyor."

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan da çocuklarda kalp hastalıklarının büyüklerden faklı olduğunu kaydetti.

Anne karnında beklenmedik gelişmelerin olmasının konjenital kalp hastalıklarına yol açtığını ifade eden Okutan, "Hastalıkta erken tanı çok önemli. Erken tanı konulduktan sonra bir müdahale yapılacaksa zamanında yapılması çocuğun sonraki hayatı için de oldukça önemli. Günümüzde gelişen teknoloji ile ameliyat teknikleri, yoğum bakım ortamları da gelişti. Ülkemizde konjenital kalp cerrahisi ameliyatları büyük başarıyla ve düşük ölüm oranlarıyla gerçekleşiyor" diye konuştu.

Okutan, kalp hastalıkları ameliyatlarının yüksek teknoloji gerektiren ameliyatlar olduğunu dile getirdi.

Toplantıya konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olan iki hasta da katıldı.

Hastalıktan ameliyat olan 5 yaşındaki Ahmet Selçuk Yazalı'nın babası Cemal Yazalı da çocuğunun iyi bir ameliyat geçirdiğini ve sağlığına kavuştuğunu anlattı.

Anne babalara çocuklarının en küçük hastalığında doktora başvurmalarını tavsiye eden Yazalı, "Hastalık çocuğumun doğumundan bu yana var. Birçok hastaneye gittik 'bir şeyi yok' dediler. En son buraya geldik ve çocuğumuzun rahatsızlığını öğrendik. Çocuğum ameliyat olarak sağlığına kavuştu" dedi.

16 yaşındaki Süleyman Emre Civar'ın babası Nuri Civar ise çocuğunda 3 aylıkken gelişim geriliği olduğunu söyledi.

Süleyman Emre'yi çocuk hastanesine götürdüklerini ifade eden Civar, oğlunun 6 ay önce ameliyat olduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Yeni Doğan Bebeklerin Hızlı Nefes Almasına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement