Baykar dünya gündemine bombayı bıraktı! Türkiye, Kızılelma için motoru tedarik etti - Son Dakika
Teknoloji

Baykar dünya gündemine bombayı bıraktı! Türkiye, Kızılelma için motoru tedarik etti

Baykar dünya gündemine bombayı bıraktı! Türkiye, Kızılelma için motoru tedarik etti

Baykar yetkilileri bugün Teknofest sırasında Bayraktar Kızılelma ve motor tedarik süreci konusunda ses getiren açıklamalarda bulundu. Merak edilen soruları yanıtlayan Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar da, Ukrayna'nın halihazırda çok sayıda motor teslimi yaptığını ve bu sürecin herhangi bir kesinti olmadan devam ettiğini belirtti. İşte dünya savaş doktrinlerinin yeniden yazılmasına neden olacak Bayraktar KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS)...

31.08.2022 11:44  Güncelleme: 11:48

Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar'ın öncülüğünde kurulan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı veya kısaca T3, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte her yıl Havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan Teknofest'i düzenliyor. Bu yıl da Samsun'da boy gösteren ve bugün itibariyle başlayan etkinlikte Baykar cephesinden MİUS- Bayraktar Kızılelma için motor konusunda bazı kritik açıklamalar geldi.

BAYRAKTAR KIZILELMA İÇİN MOTOR TEDARİK EDİLDİ

Bugün Teknofest'e katılım sağlayan Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, gazetecilerden gelen soruları yanıtladı. Burada kendisine Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın devam etmesi durumunda Bayraktar Kızılelma için planlanan motor tedarik sürecinin nasıl işleyeceği soruldu.

Baykar dünya gündemine bombayı bıraktı! Türkiye, Kızılelma için motoru tedarik etti

Bayraktar ise Ukrayna'nın halihazırda çok sayıda motor teslimi yaptığını ve bu sürecin herhangi bir kesinti olmadan devam ettiğini söyledi. Buna ek olarak Akıncı B için de Ukraynalı Ivchenko'nun AI-450C motorlarını teslim ettiği, hatta bu versiyonların TSK envanterine alındığı biliniyor.

Dolayısıyla Bayraktar Kızılelma prototipleri ve seri üretim modelleri herhangi bir motor tedarik sıkıntısı yaşamadan plana uygun bir şekilde geliştirilebilecek. Ayrıca ilk uçuşunu 2023'ün ilk çeyreğinde gerçekleştireceği ve 2025'te envantere girdiğinde TCG Anadolu'dan inip kalkabileceği belirtiliyor.

Buna ek olarak, Bayraktar Kızılelma da Akıncı'da olduğu gibi A, B ve C şeklinde farklı yeteneklere sahip en az 3 versiyon ile karşımıza çıkacak. Bu araçlarda yine Ivchenko üretimi AI-25 varyantı olan AI-25TLT (16,5 kN) ve AI-322F (41 kN) kullanılacak.

Baykar dünya gündemine bombayı bıraktı! Türkiye, Kızılelma için motoru tedarik etti

Toplamda ise 4 prototip üretileceği belirtiliyor. Bunlar da 1 adet AI-25TLT Kızılelma-A, 1 adet AI-322F Kızılelma-B ve 2 adet AI-322F Kızılelma-C olacak. Şu ana kadar ise 20'den fazla sayıda motorun teslim edildiği yönünde bir iddia mevcut.

Buna ek olarak, gelecek dönemde tıpkı Bayraktar TB2, modellerinde olduğu gibi yerli motora dönüş yönünde de bazı çalışmalar var. Hatta TEI tarafından üretilen TEI-TF6000 turbofan motorunun önce 6.000 lbf (26,5 kN) sonra ise 10.000 lbf (44,5 kN) itki gücüne sahip versiyonları Kızılelma ile denenecek.

HALUK BAYRAKTAR'DAN KRİTİK AÇIKLAMA: F-16'NIN YERİNİ ALACAK

Etkinliğin başladığı saatlerde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bayraktar Kızılelma/MİUS'un gelecek dönemde envantere girmesiyle birlikte F-16 jetlerinin yerini alabileceğini söyledi.

Baykar dünya gündemine bombayı bıraktı! Türkiye, Kızılelma için motoru tedarik etti

Bayraktar Kızılelma için paylaşılan ilk verilere baktığımızda aslında oldukça umut vadeden bir prototipin karşımıza çıkacağını görüyoruz. Zira bu hava aracı TB2 ve Akıncı'nın yapay zeka özelliklerinin yanı sıra F-16 ve F-35'te gördüğümüz bazı yenilikleri de beraberinde getirecek. Ayrıca SİHA'lara nazaran yüksek manevra kabiliyetine sahip olacak. Fakat bunun F-16'lar ile dog fight (it dalaşı) yapabileceği anlamına gelmediğini belirtelim.

TCG ANADOLU GEMİSİNE İNİŞ YAPABİLECEK, F-35 GİBİ GÖVDE İÇERİSİNDE MÜHİMMAT TAŞIYABİLECEK

Envantere alınacak ilk modellerin Subsonic yani 800+km hıza çıkması planlanıyor. Gelecek dönemde ise transonik (1000+ km/s) ve supersonic (1200+ km/s) modellerin karşımıza çıkması oldukça muhtemel. Ayrıca TB3'lerin de kullanılacağı TCG Anadolu amfibi hücum gemisine de iniş-kalkış yapabileceğini, F-16'larda kullanılan AESA radarına sahip olacağını ve F-35 gibi gövde içerisinde mühimmat taşıyarak (ayrıca yapımında kullanılan malzemeler ve boyası sayesinde) düşük radar görünümüne sahip olacağını da söyleyelim.

Baykar dünya gündemine bombayı bıraktı! Türkiye, Kızılelma için motoru tedarik etti

DİĞER UÇAKLARLA HAVADA EŞGÜDÜM YETENEĞİ

Bayraktar KIZILELMA, yeni nesil savaş uçakları (F-35 ve MMU/TFX), insansız hava araçları (TB2- Akıncı, Anka ve AKSUNGUR gibi) ve istihbarat birimleri (AWACS uçakları) ile haberleşebilecek. Dolayısıyla onların gördüğü hedefleri kendi görüyormuş gibi hareket edip vurabilecek. Asli görevleri havadan karaya olacak. Tabii havadan havaya mühimmatlarını da taşıyacak. Fakat bu özelliğin savaş uçaklarına karşı değil, İHA-SİHA- TİHA ve helikopter benzeri hava araçlarına karşı kullanılması bekleniyor.

MMU'LARLA GÖREVE ÇIKABİLECEK

Özet olarak söylemek gerekirse, Bayraktar KIZILELMA (MİUS), MMU (Milli Muharip Uçak) üretilene kadar F-16'larla, üretildikten sonra da MMU'lar ile birlikte göreve çıkabilecek. Bazen onların yüksek maliyetli operasyonlarını üstlenecek bazen de gizli istihbarat görevlerine çıkacak. Gerekli görülen durumlarda ise taşıyabileceği çok çeşitli sayıdaki mühimmatı (14+) ile her türlü hedefi imha edebilecek.

Bu sebeple pek çok havadan karaya senaryoda F-16 ve F-35'lere Akıncı ve Hürjet'ten daha iyi bir alternatif olacağı tahmin ediliyor. Ancak havadan havaya görevlerde onların yerini en azından şimdilik alamayacak gibi duruyor. Tabii transonik ve supersonic modelleri geliştirilirse, o zamana kadar edinilecek tecrübe ile bilinen sınırları zorlayabilir.

Kaynak: Shiftdelete

Son Dakika Teknoloji Baykar dünya gündemine bombayı bıraktı! Türkiye, Kızılelma için motoru tedarik etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Ali murat Çetinkaya: helal olsun bu bayraktar kardeşlere hiç olmasa bazıları gibi çalıp çırpmıyorlar ülkeye hizmet ediyorlar. 0 0 Yanıtla
  • Vefa Can: Nihayet bu büyük millet, masal kahramanlarından kurtularak gerçek kahramanlarına kavuşmaktadır. "İnan, mücadele et, zafer senindir." 0 0 Yanıtla

Advertisement