Yyü Organ Nakil Merkezi Açıldı - Son Dakika
Yaşam

Yyü Organ Nakil Merkezi Açıldı

Yyü Organ Nakil Merkezi Açıldı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde bölgeye hitap edecek olan organ nakil merkezinin açılışı yapıldı.

12.09.2014 16:09

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde bölgeye hitap edecek olan organ nakil merkezinin açılışı yapıldı.

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesindeki organ nakil merkezinin açılışı, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal tarafından yapıldı. Van'da ilk defa kurulan merkezin tüm bölgeye hitap edeceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, "Yöremizdeki 2-2,5 milyon insana hitap eden hastanemizin her geçen gün güçleneceği ve insanlarımıza üst düzeyde hizmet vereceği yönünde biz söz vermiştik. İşte bugün bu kapsamda yeni bir adımımızı birlikte müşahede ediyoruz. Bu da organ nakli. Ülkemizde gerçekten çok önemli. Hatta böbrek nakli bölgemizde çok önemli. Biz müracaatlarımızı yaptık, Sağlık Bakanlığından bir ekip geldi ve merkezimizi incelediler. Organ nakli yapabileceğine karar verdi ve ruhsatını da tanzim edip bize gönderdiler. İnşallah Vanımızda daha etkili hizmet vermeye devam edeceğiz" dedi.

Dursun Odabaş Tıp Merkezi Genel Cerrahi ve Böbrek Nakil Uzmanı Doç. Dr. Aziz Sümer ise, Türkiye'de organ naklinin Avrupa ve dünya standardına ulaşan bir birim olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de yaklaşık 60 bin böbrek nakli bekleyen hastamız var. Türkiye'de maalesef yılda biz en fazla 2 bin 500-3 bin böbrek nakli yapabiliyoruz. Yılda bekleme listesinde olan 5 ile 7 bin arasındaki hastamızı da böbrek nakli beklerken kaybediyoruz. Türkiye'de yüzde 80'e yakın canlı vericiden böbrek nakli yapılıyor fakat kadavradan böbrek nakli oranımız çok düşük. Buradaki vatandaşlarımızın başka bölgelere, il dışına böbrek nakli yaptırmalarına artık gerek kalmadı" şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Battal ve Dr. Sümer, vatandaşlara organ bağışında bulunmaları için çağrı yaparak organ bağışında Van'ın 61. sırada olduğunu, vatandaşların daha çok organ bağışlamaları gerektiğini belirtti. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Yyü Organ Nakil Merkezi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement