Bağlar Belediyesi'nde Kadın ve Aile Birimi Müdürlüğü Açıldı - Son Dakika
Yerel

Bağlar Belediyesi'nde Kadın ve Aile Birimi Müdürlüğü Açıldı

Bağlar Belediyesi\'nde Kadın ve Aile Birimi Müdürlüğü Açıldı

Diyarbakır Bağlar Belediyesi, yeni oluşturduğu Kadın ve Aile Birimi'nde daha fazla kadına ulaşarak, daha fazla kadının yaşamını değiştirmeyi hedefliyor.

18.06.2015 13:25

Diyarbakır Bağlar Belediyesi, yeni oluşturduğu Kadın ve Aile Birimi'nde daha fazla kadına ulaşarak, daha fazla kadının yaşamını değiştirmeyi ve onları toplumsal baskıdan kurtarmayı hedefliyor.

Kadınların ekonomik, sosyal, kültürel yaşama aktif katılımlarının sağlanması, kadınların tüm zamanlarında gelebilecekleri ve vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturabilmek için belediyeler ve kadın örgütleri çalışmalarını sürdürüyor.

Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nde kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunlar, ekonomik ve kültürel faaliyetlerde daha iyi hizmet verebilmek için Kadın ve Aile Birimi Müdürlüğü açıldı. Kadın ve Aile Birimi Müdürü Gülfer Coşkun, kadın birimlerinin yerel yönetimlerin aldığı kararlar sonucu kurulduğunu dile getirerek, "Birimin kurulma gerekçesi daha önceden kadınlara yönelik devam eden çalışmaların daha sistematik, daha profesyonel, toplumsal bir yapıda işleyişi sağlamaktır" dedi.

'Amacımız daha fazla kadına ulaşmak'

Gülfer, birimlerin işleyişini anlatarak, "Amacımız daha fazla kadına ulaşarak, daha fazla kadının hayatına dokunmak. Onlar için yeni yaşam alanları oluşturarak kendilerine dayatılan toplumsal baskıdan kurtulmalarını hedefliyoruz. İlçe belediyelerimizde, kadın maliye hizmetlerimizde ve kadın politikaları müdürlükleri adı altında bu hizmetler yürütülürken büyükşehir belediyelerinde bu politika kadın daire başkanlıkları olarak hayata geçirildi. Birimimizin temel amacı kadınlarımızın toplumsal yaşamda karşılaştıkları ekonomik, kültürel, sosyal bütün sorunların çözümlerini onlarla yapmak, onların talepleri doğrultusunda bu çözüme katkıda bulunmaktır. Yerelde daha önce çalışmalar yürütülüyordu ve bu çalışmalar şimdi müdürlük çatısı altında devam ediyor" diye konuştu.

'Tüm kadınlarla eşit düzlemde bir araya geldik'

Gülfer, bu çalışmalarının kadınların karar mekanizmalarını, yaşama aktif katılımlarını artırma amacıyla belediyeler gibi kamu kurumlarında örnek teşkil etmesi için kadın meclislerinin oluşturulduğunu belirtti. Gülfer, "Meclis yapılanmasına gittik ve meclis yapılanması içerisinde hem seçilmiş kadın meclis üyeleri hem de yönetimden kadınlar, kadın belediye başkan yardımcıları, belediye eş başkanları olmak kaydıyla tüm kadınları çalışanlarımızla eşit bir düzlemde o mecliste bir araya geldik. Bu meclis içerisinden bir kadın kurulu seçimine gidildi. Kadın kurulu müdürlüklerimiz ile beraber kurum içerisinde kadınların karşılaştığı, çalışma hayatında karşılaştıkları sorunların giderilmesi, belediye çalışmalarında kadın bakış açısının yerleştirilmesi açısından bizimle beraber çalışmalar yürütecekler" sözlerine yer verdi.

'Önceliğimiz aile içi şiddet ile mücadele'

Çalışmaların belli birimler üzerinden yürütüldüğünü belirten Gülfer, "Kadın danışmanlık merkezlerimiz, kadın konuk evimiz, Solin Çocuk Merkezi ve yüzme havuzu gibi birimlerimiz var. Bu birimler mahallelerde kurulmuş dış birimlerdir. Kadınların erişimlerinin ve ulaşımlarının oldukça kolay olduğu, hizmetlerin ücretsiz olduğu birimler bunlar. Buralarda kadınlar daha çok eğitim talebi, psikoloji danışmanlık talebi ile gelebiliyorlar. Sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanacaklarını bilmedikleri için nereye nasıl gitmeleri gerektiği konusunda ve buna benzer günlük pratik durumlarda bir yol bilmedikleri için de gelebiliyorlar. En temel ve en öncelikli çalışmalarımız, aile içi şiddet ile mücadele
çalışmalarımızdır. Kadına yönelik şiddet ile mücadelede hem pratikte çalışmalar yürütüyoruz hem de politik olarak değişim ve dönüşümlerin yasal çerçeveye geçirilmesi için diğer kamu kurumları, sivil toplum örgütlenmeleri ile ortak çalışmalar yapabiliyoruz" ifadelerinde bulundu.

'41 kadına yüzme kursu sertifikası verildi'

Şengal ve Kobanê'de DAİŞ çetelerinin saldırıları sonucu Diyarbakır Fidanlık Alanı'nda kalan kadınlar için de çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Gülfer sözlerine şöyle devam etti:

"Kamp alanında kalan kadınlar için sosyal ve kültürel çalışmalar yürütüyoruz. Orada kadınlara ip, parça, dikiş makinesi, toprak ve fidan veriyoruz ve onlar da bunları istedikleri gibi değerlendiriyorlar. Örneğin kadınların ekonomik hayata aktif katılımını teşvik etmek amacıyla bağlar belediyesi bir ilke imza attı ve kadınlar için semt pazarı kurdu. Hem sabit semt pazarı hem de sadece kadınların esnaf olduğu bir pazar. Toplamda 160 kadın bu pazardan ekonomik gelir elde ediyor. Bağlar belediyesi tarafından Kaynartepe Mahallesi'nde açmış olduğumuz Solin Çocuk Merkezi ve yüzme havuzunda 41 kadına yüzme kursu sertifikası vererek bir ilke daha imza atmış oldu. Yüzlerinde coşku ve mutluluk ne kadar güzel bir iş yaptığımızı bir kez daha bize gösteriyordu. Bu tür çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz birebir ev ziyaretlerinden, anketlerden çıkan sonuçlara göre çalışmalar yapıyoruz ve mesleki eğitimler düzenleyebiliyoruz"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Bağlar Belediyesi'nde Kadın ve Aile Birimi Müdürlüğü Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement