Bu Yıl Çeltik Üreticisi Zarar Etmedi - Son Dakika
Yerel

Bu Yıl Çeltik Üreticisi Zarar Etmedi

Bu Yıl Çeltik Üreticisi Zarar Etmedi

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, Türkiye genelinde olduğu gibi Çarşamba Ovası'nda da üretimi her geçen yıl azalan çeltiğin üreticiyi zarara uğratmadığını söyledi.

25.09.2013 16:28

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, Türkiye genelinde olduğu gibi Çarşamba Ovası'nda da üretimi her geçen yıl azalan çeltiğin üreticiyi zarara uğratmadığını söyledi.

Güngör, yaptığı açıklamada, Çarşamba Ovası'nda geçen yıl 14 bin dönüm arazide yetiştirilen çeltiğin bu yıl sadece 9 bin dönümlük araziye ekildiğine işaret etti.

Çeltik üreticisinin kar edemediği için üretimi bıraktığını ve üretimin Türkiye genelinde azaldığını dile getiren Güngör, geçen yıl 85 - 90 kuruş olan çeltik fiyatının üretim azaldığı için bu yıl 120 - 130 kuruş olduğunu bu artışla da üreticinin zarar etmediğini ifade etti.

Fiyatlardaki artışın yanında üretici giderlerindeki artışın da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Güngör, şunları kaydetti:

"Resmi rakamlara göre geçen yıl 14 bin dönüm ekili alan vardı bu yıl 9 bin dönüm alanda ekim yapıldı. Bunun sebebi de geçmiş yıllarda çeltiğe verilen fiyatların yetersiz olması. Üretici para kazanamayınca bu üründen vazgeçmiş oldu. Yalnız bu yıl fiyatlar üreticiyi geçen yıllara göre memnun ediyor. Satışlar da başladı. Kaliteli ürün alabilmek için çeltiğin iyi kurutulması lazım. Havaların yağışlı olması bu ara fiyatları biraz etkiledi. Geçen yıllara göre ürünün randımanında bir düşüklük oldu ama fiyat olarak geçen yıldan iyi oldu bu yıl. Türkiye genelinde ekimin az yapılmış olması fiyatlarda artışa sebep oldu. Çeltik geçen yıl 85 – 90 kuruştan satılıyordu, bu yıl 140 – 150 kuruş arasında satılıyordu ama son dönemin yağışlı gitmesi ürünün kalitesini düşürdüğü için şu an 120 – 130 kuruş arasından alımlar yapılıyor. ".

Geçen yıllara göre çeltik fiyatı artarken, üreticinin masraflarının da artığını söyleyen Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, konuşmasını " ürün fiyatında ki artışın yanında, üreticinin masraflarındaki artış düşünülmüyor, sadece geçen yılki fiyat mukayese yapılıyor. Tarım üretiminin de fiyatı arttı. Kısacası bu yıl çeltik üretimi yapana zarar ettirmedi." şeklinde tamamladı - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bu Yıl Çeltik Üreticisi Zarar Etmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement