Çukurova'da Kültür-sanat - Son Dakika
Yerel

Çukurova'da Kültür-sanat

"Yunus Emre", "Matruşka" ve "Kayıp Bolluk Ülkesi" adlı oyunlarla, Şehir Tiyatrosu'nda ise "Misafir" ve "Münasebetsizler" isimli eserler seyirciyle buluşacak.

24.11.2011 11:20

Adana Devlet Tiyatrosu (ADT) sahnesinde bu hafta,

"Yunus Emre", "Matruşka" ve "Kayıp Bolluk Ülkesi" adlı oyunlarla, Şehir Tiyatrosu'nda ise "Misafir" ve "Münasebetsizler" isimli eserler seyirciyle buluşacak.

Bu sezon 30. yılını kutlayan ADT, kuruluşunda sergilediği ilk oyun olan Recep Bilginer'in yazdığı "Yunus Emre"yi, yarın, 26, 29 ve 30 Kasım tarihlerinde yeniden sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Tasavvufun, Allah'a uzanan zor ve çetin yolun dramatik ve trajik anlatımı olan Yunus Emre oyununun rejisörlüğünü Zafer Kayaokay, müzik ve koreografisini ünlü halk müziği şarkıcısı Mazlum Çimen gerçekleştiriyor.

Anadolu coğrafyasının 1200'lü yıllardaki durumu, yaşam biçimi, ayakta kalabilme çabası Yunus Emre'nin dilinden, Türk tiyatrosunun duayeni merhum Recep Bilginer'in kalemi ile can buluyor. Oyunda, bir taraftan Moğol baskısı, bir taraftan taht kavgası ve Anadolu insanının acıları, sancıları ve yaraları Yunus'un nefesi ile tedavi oluyor.

ADT, Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı ve Hakan Boyal'ın yönettiği, geçtiğimiz sezon yoğun ilgi görerek kapalı gişe oynayan "Matruşka" adlı tiyatro oyununu kısa bir süre için yeniden sahneleyecek.

Gökhan Doğan ve Derya Keyf'in rol aldığı oyun, yarın ve 30 Kasım tarihinde izlenebilecek. Oyunda, "kadın-erkek ilişkilerinde bir türlü yaratılamayan dürüst ve uygar tavır" mizahi bir üslupla sorgulanıyor.

Ayrıca ADT, Harun Özer'in yazdığı ve Ebru Kara'nın yönettiği "Kayıp Bolluk Ülkesi" adlı çocuk oyununu, bu pazar ve çarşamba günleri de küçük seyircilerle buluşturacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ise bu hafta da salı, çarşamba ve cumartesi günleri "Misafir" isimli oyununu sahnelemeyi sürdürecek.

Aynı sahnede, Alkış Prodüksiyon'un sunduğu "Münasebetsizler" adlı tiyatro oyunu, 27 Kasım'da seyirciyle buluşacak.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO), yarın şef Artun Hoinic yönetiminde ve solistler Cihat Aşkın'ın kemanı ve Yeşim Gökalp'in piyanosu eşliğinde vereceği "Öğretmenler Günü Haftası Konseri"nde, Robert Schumann'ın

"Piyano Konçertosu Op. 54 la minör" ve Johannes Brahms'ın "Keman Konçertosu Op. 77 Re Majör" adlı eserlerini seslendirecek.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu sahnesinde, 28 Kasım'da "Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Korosu"nun Türk halk müziği, 29 Kasım'da ise

"Öğretmenler Korosu"nun Türk sanat müziği konserleri gerçekleştirilecek.

-Mersin-

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Okan Demiriş'in "IV. Murat" operasını sahneleyecek.

Murat Atak'ın sahneye koyduğu eser, 26 Kasımda Kültür Merkezinde sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 17'nci Osmanlı Padişahı Murat'ın hükümdar olduğu dönemde, saray yaşamı, taht çekişmeleri, içki yasağı ve halkın arasına tebdili kıyafet karışması gibi kesitlerin anlatıldığı eser, dekor ve kostümlerinin yanı sıra kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkati çekiyor. Librettosu Turan Oflazoğlu'na ait eserin orkestra şefliğini Bujor Hoinic, koro şefliğini ise Zdravko Lazarov yapıyor. IV. Murat operası'nın dekor tasarımı Erkut Uzelli, dekor uygulama Seyhan Atamer, kostüm tasarımı Nursun Ünlü, ışık tasarımı Tarı Deniz'e ve koreografisi ise Tolga Ergen'e ait.

Eserde başlıca rollerde Kıvanç Uğraşbul (IV. Murat), Nazlı Alptekin (Kösem Sultan), Ümit Burak Tekinay (Sadrazam Topal Recep Paşa), Mustafa Özer (Nef'i), Hasan Alptekin (Bekri Mustafa) ile Funda Uyanık, Okan Fidan, Hasan Berk, Hakan Bölükbaşı, Yusuf Ziya Büyükaslan, Ufuk Kasar, Özkan Çavdaroğlu, Serkan Karagöz, Erdem Özdemir, Korhan Dinçer ve Mehmet Okman yer alacak.

MDOB, komik öyküsüyle romantik operanın güzel örneklerinden Carl Maria von Weber tarafından bestelenen "Abu Hassan" operasını sahneleyecek.

Kıvanç Uğraşbul'un sahneye koyduğu eser, 29 Kasım'da Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Orkestra şefliğini Vladimir Lungu, koro şefliğini ise Oleg Constantinov gerçekleştiriyor. Dekor tasarımını Seyhan Atamer, kostüm tasarımı Alev Tol, ışık tasarımı ise Ali Dedekargınoğlu imzası taşan eserde başlıca rolleri Onur Polat, Sevil Erçak, Ufuk Kasar, Erdem Özdemir, Ayşin Yücel, Alpay Noyan Özbay ve Neslihan Ulaş paylaştı.

Eserde Bağdat halifesinin Sakisi Ebu Hasan ve karısı Fatima'nın Halife ve karısı Zübeyde'ye birbirlerinin öldüğünü söyleyerek, onlardan para koparıp borçlarını ödemek istemeleri ve gelişen olaylar anlatıyor.

MDOB, Reşat Nuri Güntekin'in "Çalıkuşu" romanının bale uyarlamasının galasını yapacak.

Merih Çimenciler'in sahneye koyduğu Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı

(TÜSİAV) tarafından verilen "En Başarılı Türk Eseri" ödülünü alan ve birçok sosyal projeye destek amacıyla sahnelenen "Çalıkuşu" balesi 1 Aralık'ta sanatseverlerle buluşacak.

Türk sanat müziğinin seçkin eserlerini Türk balesi ile buluşturmasıyla dikkati çeken, libretto ve koreografisi Merih Çimenciler'e ait eserin dekor ve köstüm tasarımları Alexandre Vassiiliev'e ait. Işık tasarımını Tarı Deniz'in gerçekleştirdiği ve 70'e yakın dansçının yer alacağı eserde, Özlem Şenormanlılar, Ender Üçdemir, Mahmut Akyol, Büşra Ay görev alacak.

-Tiyatro-

Don Kişot Tiyatrosu, "Münasebetsiz" adlı 2 perdelik komedi oyununu sahneleyecek.

Can Kapyalı'nın Francis Veber'in "L'emmerdeur" adlı eserinden Türkçe'ye çevirdiği oyunu Çetin Akcan yönetiyor. Kongre ve Sergi Sarayı'nda 29 Kasım'da sahnelenecek eserde, Zafer Alagöz, Melih Ekener, Hidayet Erdinç, Seda Akman, Kerem Fırtına ve Erkan Pekbay rol alıyor.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çukurova'da Kültür-sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement