Kanyonlar Milli Parkı - Son Dakika
Yerel

Kanyonlar Milli Parkı

Kanyonlar Milli Parkı

Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü tarafından milli parkın korunması, yönetimi, geliştirilmesi ve kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik çalışmaların sürekli devam ettiği bildirildi.

18.11.2015 17:40

Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü tarafından milli parkın korunması, yönetimi, geliştirilmesi ve kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik çalışmaların sürekli devam ettiği bildirildi.

Küre Dağları Milli Park görevlileri hafta sonu Valla Kanyonu civarında çalışmalarını sürdürdü. Küre Dağları Milli Parkı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bilindiği üzere, Küre Dağları Milli Parkı Türkiye'nin kanyon ve mağaralar açısında en zengin yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu durum, bölgenin, Toroslar'dan sonra Türkiye'nin ikinci önemli karstik alanı üzerinde yer almasından kaynaklanıyor. Genel olarak yaşlı kalkerlerden oluşmuş olan milli parkın kuzey ve güneyinde kanyonlar, mağaralar, dolinler gibi olağanüstü karstik yapılar bulunmaktadır. Kanyonlar suyun denize ulaşmak için önündeki jeolojik yapıyı yarması ve aşındırması sonucu meydana gelir. Kanyonların dünyada en çok bilinenlerinden biri, ABD'deki Grand Canyon (Büyük Kanyon) Küre Dağları'nda görülen çok sayıdaki devasa kanyonun en büyüğü olan Valla, 10 kilometreye yakın uzunluğu, bin 120 metreye ulaşan derinliği ve çarpıcı görünüşü ile Grand Canyon'u aratmamaktadır. Kanyon, Pınarbaşı İlçesi'nin 26 kilometre kuzeyindeki Muratbaşı köyünde, Devrekani Çayı ile Kanlıçay'ın buluştuğu noktadan başlayarak, Cide'nin Hamitli köyü yakınlarına kadar uzanmaktadır. Geçilebilmesi, profesyonel düzeyde bilgi, beceri ve teknik donanım gerektiren kanyonlar ve sarp kayalıklar, insan için aşılmaz engeller meydana getiriyor olsa da, yaban hayatının daha iyi korunmasını sağlıyor. Kanyonun iki tarafındaki yüksek kayalıklar kartal, şahin, akbaba gibi yırtıcı kuşların yaşam alanı insan ulaşımına izin vermeyen sarp yamaçlar endemik bitki türleri açısından da önem taşıyor" denildi. - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kanyonlar Milli Parkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement