Mavi Kelebek Derneği, Bilge Kral'ı Andı - Son Dakika
Yerel

Mavi Kelebek Derneği, Bilge Kral'ı Andı

Mavi Kelebek Derneği, Bilge Kral\'ı Andı

Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik eden unutulmaz “Bilge Kral” Aliya İzzetbegoviç, Mavi Kelebek Derneği tarafından düzenlenen bir konferans ile anıldı.

24.02.2015 10:06

Bosna Hersek'e bağımsızlık yolunda liderlik eden unutulmaz "Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç, Mavi Kelebek Derneği tarafından düzenlenen bir konferans ile anıldı.

Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen Mavi Kelebek Derneği tarafından gerçekleştirilen "Fikir Adamları Üzerine Sohbetler - Aliya İzzetbegoviç" konulu konferans TOBB Üniversitesi'nde yapıldı. Moderatör Yahya Coşkun'un yönetimindeki konferansa konuşmacı olarak Bahadır İslam, Raci Mazı ve Mukadder Tanok katıldı.

BAŞKAN AK'A TEŞEKKÜR BELGESİ VE BOSNA KEPİ

Konferansta dernek faaliyetlerine ve programa katkılarından dolayı Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a teşekkür belgesini ve Bosna ordusu kepini, Mavi Kelebek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Sert takdim etti. Derneğe ve konuşmacılara teşekkür eden Mustafa Ak, "Gerçekten güzel bir program oldu. Tebrik ediyorum. Gördüğüm kadarıyla bu fikir adamları programlarının farklı şehirlerde de devamı olacak. İzzetbegoviç'i anlamak, genç nesillere aktarmak, genç nesillerin onu tanıması son derece önemli. Bosna'da yaşananlar ile ilgili birçok malumat verildi. Bilge Kral da tanıtıldı. Ben bu tanıtımların çok değerli ve faydalı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Konuşmacılardan Bahadır İslam Aliya İzzetbegoviç'in siyasi hayatını ve savaştaki mücadelesini anlatırken, "Bosna dramı bir büyük şahsiyetin, dava adamının, mütefekkirin hayatın hemen her alanına ilişkin iman, amel, ya da seküler tabirle teori-pratik uygunluğunun mükemmelliğini ortaya koymuştur. Ahde vefasızlığın, riyakarlığın, zalimliğin pirim yaptığı güncel dünya siyasetinde bu duruş ilgili herkesin dikkatini çekmiş, Müslüman olmayanlar da dahil yeryüzü halklarının gözünde onu bir idol, bir kahraman mertebesine taşımıştır" ifadelerini kullandı.

İLGİNÇ TARİHİ TESADÜFLER

İzzetbegoviç'in mütefekkir kimliği ile ilgili bilgi veren Raci Mazı ise, Bilge Kral'ın düşüncesinde iki temel ayrım olduğunu belirterek "Israrla din konusunu ortak bir tanım olarak alıyor, karşısına da materyalizmi koyuyor ve bu materyalizm ile din arasındaki karşıtlık üzerine düşüncesini inşa ediyor. Onun için İslam bütün tahrip edilip içi boşaltılmış dinler sonrasında gelen, bütün yanlışları veto eden ve mükemmel olanı ortaya koyan bir dindir" diye konuştu.

Son olarak İzzetbegoviç'in özel hayatına değinen Mukadder Tanok, onun iyi bir devlet adamı ve komutan olduğu kadar iyi bir eş ve müşfik bir baba oluşuna da dikkat çekerek, kızı Leyla Akşamiya'nın "Gençler babamı anlamak istiyorlarsa kitaplarını okusunlar. Babam bize hiçbir zaman düşüncelerini empoze etmezdi. Namazını evimizin Türk Odası dediğimiz mescidinde kılar, her vakit namazından sonra seccadesini bizim odamıza getirir, böylece bize bir mesaj verirdi. Aile içinde çocukları ve eşi ile fikirleri tartışarak bir ortak nokta getirirdi" sözlerini aktardı. Bilge Kral'ın hayatındaki ilginç tesadüflere de işaret eden Tanok, İzzetbegoviç'in 1 Mart 1946'da tutuklanarak 3 yıl hapis cezası çektiğini, buna karşılık Bosna Hersek'in bağımsızlığının da 1 Mart 1992'de ilan edildiğini, 25 Kasım 1988'de 6 yıllık mahkumiyetin sonrasında hapishaneden çıkan İzzetbegoviç'in 25 Kasım 1990'da ise Cumhurbaşkanı olduğunu dile getirdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mavi Kelebek Derneği, Bilge Kral'ı Andı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement