Meme Kanserinde Tedavi Erken Teşhisle Mümkün - Son Dakika
Basın Bültenleri

Meme Kanserinde Tedavi Erken Teşhisle Mümkün

Meme Kanserinde Tedavi Erken Teşhisle Mümkün

Uzmanlar, kadınlarda en sık rastlanan kanser türleri arasında birinci sırada yer alan meme kanserinin erken teşhis ile kesin tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor.

13.10.2014 17:23

Uzmanlar, kadınlarda en sık rastlanan kanser türleri arasında birinci sırada yer alan meme kanserinin erken teşhis ile kesin tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor. Erken teşhisin meme kanseri tedavisindeki önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl Ekim ayında Meme Kanseri Farkındalık çalışmaları yürütülüyor.

Dünyada her 9 kadından birinin meme kanseri tehdidi altında olduğunu söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Alaattin Öztürk, 'Kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sırada olan meme kanseri nedeniyle her 11 dakikada bir kadın hayatını kaybediyor. Meme kanserine yakalanan kadınların yüzde 75'inin ailesinde ise meme kanseri öyküsü yoktur. Bu da hayatınızda meme kanserine sebep olacak herhangi bir yanlış yapmamış olsanız da kanser olma riskinizin bulunduğunu gösteriyor. Meme kanserinin en önemli belirtisi ise kitledir. Ağrı, kızarıklık, ciltte yara ve ödem, çukurluk ve şekil bozuklukları daha az görülen diğer belirtiler arasında sayılabilir" dedi.

'Erken Tanı ve Tedavi Kişinin Ömrüne Zarar Vermiyor'

'Erkenden tespit edilip tedavi edilmiş meme kanserleri genellikle kişinin ömrüne zarar vermez. Geciken teşhis durumunda kanserin evresi ve vücuda verdiği hasar artacağı için kişinin ömrünü kısaltır, yaşam kalitesini azaltır' diyen Yard. Doç. Dr. Öztürk, erken teşhis için 20 yaşından sonra elle muayeneyi alışkanlık haline getirmenin çok önemli olduğunu söylüyor. Genel Cerrahi Uzmanı Öztürk, 'Günümüzde uygun hastalarda meme alınmadan da kanser ameliyatı aynı etkinlikle yapılabiliyor. Ama ilerlemiş vakalarda tedavi etmek için memeyi tamamen almak gerekebilir. Ameliyatın nasıl gerçekleşeceğine kanserin yerleşimi, tipi, evresi, hastanın isteği ve ameliyat sonrası tedavi imkanları birlikte değerlendirilip karar veriliyor" bilgilerini verdi.

40 Yaş Üstü Kadınlar Mamografi Yaptırmayı İhmal Etmemeliler

Mamografik taramalar sayesinde yaklaşık 2 yıl öncesinden kanser oluşumlarının fark edilebildiğini söyleyen Yard. Doç. Dr. Öztürk, 'Herhangi bir belirti olmasa bile 40 yaşın üzerindeki her kadın düzenli olarak mamografi çektirmelidir. Düzenli mamografi taraması yaptırılan gelişmiş ülkelerde kanser oranının yüzde 30 oranında azaldığı bilinmektedir. Özellikle 40-50 yaş arasındaki bayanlarda ortaya çıkabilecek kanserlerin hızlı büyüme olasılığı daha yüksek olduğu için yılda bir kez tarama yapılması önerilir. Kadınların çoğu mamografide alınan radyasyondan dolayı endişe duyuyor. Fakat bir kişinin 3 ayda normal olarak maruz kaldığı ya da uzun bir uçak yolculuğunda alınan radyasyon dozu mamografiye eşittir" diye konuştu.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Meme Kanserinde Tedavi Erken Teşhisle Mümkün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement