AB Konseyi Başkanı Rompuy'un Romanya Temasları - Son Dakika
Dünya

AB Konseyi Başkanı Rompuy'un Romanya Temasları

AB Konseyi Başkanı Rompuy\'un Romanya Temasları

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "Avrupa'da daha geniş bir ekonomik işbirliğine ihtiyaç vardır" dedi.

25.04.2012 21:25

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "Avrupa'da daha geniş bir ekonomik işbirliğine ihtiyaç vardır" dedi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Bükreş'te Cumhurbaşkanı Train Basescu ile bir araya geldi. İkilinin görüşmesinde, Romanya'nın AB üzerindeki rolü ve vizesiz seyahat alanı Schengen hakkında karşılıklı görüş bildirdikleri belirtildi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Train Basescu ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Basescu'ya konukseverliğinden dolayı teşekkür eden Rompuy, "İlk olarak hükümeti ve Romanya halkını tebrik etmek istiyorum. Tam 7 yıl önce 25 Nisan 2005 tarihinde Lüksemburg'da, Romanya ile AB katılım anlaşması imzalandı. Bu, Romanya ve Avrupa Birliği için önemli bir andı. Romanya olmadan AB'yi hayal bile edemiyorum" diye konuştu. Rompuy, ülkenin AB'ye üyeliğinde Cumhurbaşkanı Train Basescu'nın önemli rol oynadığını ifade etti.

Görüşmede ekonomik konuların ele alındığını belirten Rompuy, "Cumhurbaşkanı Basescu, Romanya'nın piyasa güvenini yeniden kazanabilmesi, mali krizi aşabilmesi için son yıllarda bütçe güçlendirilmesi ve yapısal reformların uygulanması gibi bir dizi önlem paketlerini bana sundu. Bu reformlar sonuç vermiştir. Uluslararası Para Fonu 2012 yılında büyüme oranını yüzde 1.5, 2013-2016 içinde yüzde 3 veya 4 olarak öngörüyor. Ben hükümetin çabalarının devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çabalar, Romanya ve

halkının geleceği için gereklidir. Avrupa'da ekonomik büyüme ve istihdam yaratma stratejisi devam edecektir. Gençlerin işsizlik sorunu öncelikli bir konudur. Enerji, ulaştırma, altyapı ve eğitim gibi büyüme alanlarında teşvik ediyoruz. Ayrıca Avrupa'da daha geniş bir ekonomik işbirliğine ihtiyaç vardır. Geçtiğimiz ay bu konuda kapsamlı bir mali disiplin antlaşması imzalandı. Bu, birlik için çok önemlidir" dedi.

Romanya'nın Schengen üyeliği hakkında ise Rompuy, "Sayın Basescu ile kapsamlı bir şekilde bu konuyu ele aldık. Tüm Avrupa liderleri Romanya'nın üyeliği için yasal şartların yerine getirilip getirilmediği konusunda bir araya geldiği toplantılarda görüş bildirmiştir. Geçtiğimiz Mart ayındaki son toplantıda ise ilerleme kaydedilmiştir. Romanya'nın üyelik süreci bilindiği gibi Eylül ayına ertelenmiştir. Romanya'yı, birlikle arasındaki güveni arttırmak için bulunduğu girişimlerini memnuniyetle karşılıyorum.

Örneğin sınır kontrolü ve polis işbirliği. Bu girişimler Romanya'yı Schengen bölgesinde güvenli bir giriş noktası haline getirecektir" ifadelerini kullandı.

Enerji konusunun da ele alındığını bildiren Rompuy, "Artan enerji maliyetleri enerji güvenliğini her zamankinden daha önemli kılmıştır. Güney koridoruna açılan kapı olması sebebiyle Romanya'nın katılımı çok önemlidir" dedi.

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu ise, Rompuy'a ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Basescu, Rompuy'a ülkenin Schengen'e üyeliği hakkında verdiği doğrudan destekten dolayı minnettar olduğunu belirtti.

AB'ye 2007 yılında katılan Romanya ve Bulgaristan, Hollanda'nın vetosu sebebiyle vizesiz seyahat alanı Schengen'e katılamıyor. - BÜKREŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya AB Konseyi Başkanı Rompuy'un Romanya Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement