ABD'de "Süper Salı" Heyecanı - Son Dakika
Dünya

ABD'de "Süper Salı" Heyecanı

ABD\'de "Süper Salı" Heyecanı

ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Partinin adayları, seçimlerde Başkan Barack Obama'nın rakibi olabilmek için verdikleri ön seçim mücadelesinin belki de en kritik durağında kozlarını paylaşıyor.

06.03.2012 22:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Partinin adayları, seçimlerde Başkan Barack Obama'nın rakibi olabilmek için verdikleri ön seçim mücadelesinin belki de en kritik durağında kozlarını paylaşıyor.

Adaylar, bugün 10 eyalette birden yapılan ve bu nedenle de "Süper Salı" olarak nitelendirilen ön seçimlerde boy gösteriyor.

"Süper Salı", hem seçimlerin yapılacağı eyaletlerin fazlalığı hem adaylara kazandırabileceği 400'ü aşkın delege sayısı hem de eyaletlerin siyasi ve nüfus yapısı ile coğrafi konumlarının farklılığı düşünüldüğünde, Cumhuriyetçi adaylar arasındaki yarışın kaderini belirlemede ve gidişatında ortaya daha net bir tablonun ortaya çıkması açısından büyük bir öneme sahip.

Adayların, Cumhuriyetçi Partinin ABD Başkanlık seçimlerindeki adayı olabilmek için, ağustos ayında yapılacak parti kurultayında bin 144 delegenin desteğini toplaması gerekiyor. "Süper Salı"da yarışacak eyaletlerin sunacağı 400'ün üzerinde delege sayısı ise şu ana kadar ön seçimlere sahne olan tüm eyaletlerin toplamından daha fazla ve adaylık için gereken bin 144 delegenin de üçte birinden fazlasına tekabül ediyor. Bu durum, "Süper Salı"nın önemini bir kat daha artırıyor.

"Süper Salı" ön seçimleri, Ohio, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia, Oklahoma, Tennessee, Idaho, North Dakota ve Alaska'da yapılıyor.

-Kritik eyalet Ohio-

Seçimlerde en çok delegeye sahip eyalet Georgia olmasına karşın, kamuoyunun dikkati öncelikle Ohio eyaletine çevrilmiş durumda. Çünkü Ohio, şu ana kadar genel seçimlerde burayı kazanamayan hiçbir Cumhuriyetçi adayın başkan olmayı başaramaması ve genel seçimlerdeki belirleyici rolü itibariyle kilit öneme sahip. Bu nedenle de adaylar, "Süper Salı" eyaletleri arasında reklam kampanyalarının önemli bölümünü bu eyalete ayırdılar.

Ohio'ya ilişkin yapılan son anketler, buradaki ön seçimlerin eski Massachusetts Valisi Mitt Romney ile eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum arasında kıyasıya bir yarışa sahne olacağını gösteriyor.

-Romney-

Seçmenlerin oy tercihlerini belirleyecek en önemli unsurun ABD ekonomisinin durumu olacağını bilen ve kendisi de eskiden bir yatırım firmasının başkanlığını yapmış olan Romney, bu nedenle kampanyasında, iş dünyası alanındaki tecrübesini öne çıkararak, ülke ekonomisini ancak kendisinin düzlüğe çıkarabileceği mesajını veriyor, Obama'nın ekonomi politikalarına sert eleştiriler yöneltiyor.

Romney'nin şu ana kadar ki en zengin ABD başkan adaylarından biri olması da kampanyasına önemli bağışlar toplamasını ve maddi imkanları daha kısıtlı diğer adaylara nazaran daha etkili kampanyalar yürütmesini sağlıyor.

-Santorum-

Buna karşın, kendisini "gerçek muhafazakar" olarak tanımlayan ve yarışın başlarında çok şans tanınmamasına rağmen, önce ilk ön seçimlerin yapıldığı Iowa'yı, daha sonra da 7 Şubat'ta Colorado, Missouri ve Minnesota'nın üçünü birden kazanması ve Romney'nin doğup büyüdüğü yer olan Massachusetts'te onu zorlamasıyla tüm dikkatleri üzerine çeken Santorum, kritik Ohio'nun yanı sıra güney eyaletleri Tennessee ve Oklahoma'yı da kazanmayı umuyor.

Kürtaj karşıtlığı, eşcinsellerin evlenmesi ve orduda görev yapmasına muhalefeti gibi duruşlarıyla özellikle muhafazakar ve evanjelik seçmene hitap eden Santorum, diğer adayları ve en başta da bir Mormon olan Romney'yi, muhafazakar seçmene yaranabilmek için eski tavırlarında "yalandan değişikliğe gitmekle" ve "muhafazakarı oynamakla" eleştiriyor.

Ancak Santorum'un kısıtlı maddi imkanları, Romney'nin büyük servetler yatırdığı kampanyasıyla kıyaslandığında, onun Romney kadar etkili bir kampanya yürütmesini engelliyor.

-Gingrich-

Şu ana kadar yarışta inişli çıkışlı bir grafik izleyen eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich, ilk adaylığını açıkladığı dönemde ekibinin önemli isimlerinin istifasına karşın, toparlanmayı başararak, bir ara yarışta ivme kazanmış ve South Carolina ön seçimlerini galip bitirmesiyle dikkatleri üzerine toplamıştı. Ancak Gingrich'in bu başarısı uzun sürmedi. Daha sonraki eyaletlerde peş peşe aldığı yenilgiler ve kampanyasındaki kısıtlı bütçesi, Gingrich'in yarışta gerilerde kalmasına neden oldu.

Gingrich'in "Süper Salı"da favori olduğu tek eyalet, memleketi ve Kongre'de 20 yıl boyunca temsil ettiği eyalet olan Georgia. "Süper Salı"da başarı kazanmasını Gingrich'in yarışta kalması için son şansı olarak gören yorumcuların sayısı bir hayli fazla.

-Ron Paul-

Libertaryan eğilimli görüşleri nedeniyle yarışta Cumhuriyetçi Parti adayları arasındaki yarışta kendisine pek şans tanınmayan deneyimli siyasetçi Teksas milletvekili Ron Paul, "Süper Salı"da Alaska ve North Dakota'yı kazanarak, ön seçim yarışında ilk galibiyetlerini almayı umuyor.

Savaş karşıtı tutumu, bireysel özgürlükleri öne çıkarması ve anayasaya vurgu yapmasıyla, ilerleyen yaşına rağmen en çok desteği gençlerden toplayan Paul, çok geniş olmayan ancak tutkulu bir tabana sahip. 1998 ve 2008'den sonra üçüncü kez başkanlık için yarışan 76 yaşındaki Paul, ABD Merkez Bankasının ortadan kaldırılması, ABD'nin yurtdışındaki bütün askeri operasyonlarını sona erdirmesi ve İran'ın iç işlerine karışmaması gerektiği gibi düşünceleri ve uyuşturucuyla mücadeleye muhalefeti, parti içindeki birçok çevre tarafından "aşırı uç" bulunuyor. - WASHINGTON

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya ABD'de 'Süper Salı' Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement