Arzuhan Doğan Yalçındağ: Daha Çok Kadın, Daha İyi Bir Dünya - Son Dakika
Dünya

Arzuhan Doğan Yalçındağ: Daha Çok Kadın, Daha İyi Bir Dünya

Arzuhan Doğan Yalçındağ: Daha Çok Kadın, Daha İyi Bir Dünya

Londra'daki saygın düşünce kuruluşlarından 'Chatham House'un ev sahipliğinde ve Doğan TV Holding iş birliğinde 'Ortadoğu'da Kadın ve Güç' konulu konferans düzenlendi.

01.05.2013 10:22

Londra'daki saygın düşünce kuruluşlarından 'Chatham House'un ev sahipliğinde ve Doğan TV Holding iş birliğinde 'Ortadoğu'da Kadın ve Güç' konulu konferans düzenlendi. Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın açılış konuşmasını yaptığı konferansta sosyal adalet, demokrasi ve eşitlik konularının yanı sıra köklü değişimler ve tepedeki kadınlar konuları ele alındı. Yalçındağ, "Kadınlara eğitim konusunda fırsat eşitliği sağlanarak hayatın her alanında daha fazla rol alıp katılımda bulunmalarının sağlanması gerekiyor" dedi.

Chatham House'un ev sahipliğinde ve Doğan TV Holding iş birliğinde 'Ortadoğu'da Kadın ve Güç' konulu konferans düzenlendi. Türkiye'ye ilginin yoğun olduğu konferansta, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 'Tepedeki Kadınlar' konulu panelde konuştu. Çoğunluğu Ortadoğu ülkelerinden olmak üzere 20'ye yakın kadın konuşmacının söz aldığı konferansa çok sayıda davetli katıldı. Chatham House Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırmaları Başkanı Dr. Clair Spencer, Prof. Deniz Kandiyoti, Dr Maha Azzam, Arap Kadınlar Birliği Başkanı Dr.Fatemah Khafagy, HE Assia Bensalah Alaoui ve Prenses Basmah Bint Saud konuşmacılar arasında yer aldı.

Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesinde kadınların soysal statüsünün geliştirilmesi için eğitimin önemine dikkat çekerken, kadınların ekonomiye, sosyal ve politik yaşama katılımının ancak buradan başlayabileceğini söyledi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle konuştu:

"Kadınlara eğitim konusunda fırsat eşitliği sağlanarak hayatın her alanında daha fazla rol alıp katılımda bulunmalarının sağlanması gerekiyor. Eğer bir aile ekonomik olarak sadece iki çocuktan birine eğitim sağlayabilecek durumdaysa, bu noktada tercih erkek çocuktan yana kullanılıyor. Bu kararı veren de anne. Bu nedenle bu tür önyargıları gidermek için kadınları eğitmemiz gerekiyor."

Yalçındağ, başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünya kadınlarının 1911 yılında kutlanan ilk dünya kadın gününden bu yana birçok kazanım elde ettiklerini vurguladı. Kadınların artık iş dünyası ve eğitim gibi kritik önemdeki alanlara daha fazla katılımda bulunduklarını belirten Yalçındağ, "Ama sorunlar da devam ediyor. Kadınlar için iş imkanı ve çalışan kadınlarle erkekler arasındaki gelir adaletsizliği gibi sorunlar hala çözüm bekliyor" dedi. Bunların aslında evrensel bir sorun olduğunu ancak yine de Ortadoğu'da daha fazla hissedilmekte olduğunu kaydeden Yalçındağ, "Bu sorunlar ancak eğitim, ekonomi ve bazı sosyal normların değişimiyle çözülebilir" dedi.

"KADINLARIN KATILIMIYLA DÜNYA DAHA İYİ BİR YER HALİNE GELECEKTİR"

Kadın erkek eşitsizliğinin sadece Ortadoğu ya da az gelişmiş ülkelerin değil Batılı ülkelerin de sorunu olmaya devam ettiğini kaydeden Arzuhan Doğan Yalçındağ, buna örnek olarak Türkiye'de Uzay Yolu adı altında yayınlanan Star Trek dizisini gösterirken, "Uzay Yolu yapıldığı 1960lar'da kölelik, savaş ve kadın-erkek eşitliği gibi konuların aşıldığı bir ortamı ele alan bir bilim kurgu dizisiydi. Dizinin ilk bölümünde geminin kaptanı bir kadındı. Daha sonra yapımcılar kadından kaptan olamayacağını söyleyerek karaketeri değiştirdiler" diye konuştu. Son zamanlarda iş çevrelerinde kadınların 'Yükselen piyasaların yükselen piyasası' olarak tanımlandığını kaydeden Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Buna katılıyorum ve kadınların hayatın her alanında daha fazla rol alması gerektiğine inanıyorum. Kadınların siyaset ve ekonomiye katılımıyla dünya daha iyi bir yer haline gelecektir" diye konuştu.

"KADINLARIN SAHİP ÇIKTIĞI DEVRİM BAŞARILI OLMUŞTUR"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, Ortadoğu'nun sorunlu bir bölge olduğunU, bakış açısının tüm dünya için eşit olması gerektiğini söyledi. Bakan Şahin şöyle konuştu:

"Ortadoğu'da ülkeler doğal kaynakları ve zenginliklerine göre değerlendirilmemelidir. Demokratik, laik ve hukuk devleti olan Türkiye aynı zamanda yüzde 99 Müslüman nüfusuyla Ortadoğu'da birçok ülkeye rol model oluşturuyor. Türkiye aynı zamanda gelir dağılımındaki adaletsizliği en fazla oranda düzelten OECD üyesi ülke oldu."

"ADALET HERKES İÇİN İSTENMELİDİR"

Tarihe bakıldığında devrim ve ideolojilerin kadınların üzerinden gelişmiş olduğunu da kaydeden Şahin, "Kadınlar ne zaman ki bir devirme sahip çıkmışlar, o zaman o devrim başarılı olmuştur" dedi. Bakan Şahin Türkiye'nin Suriyeli mültecilere kapılarını açtığını sığınanların yüzde 80'inin kadın ve çocuk olduğunu da hatırlattı. Türkiye'nin dış politikada Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözlerini kendisine ilke edindiğini da kaydeden Şahin, "Adalet herkes için istenmelidir. Dünyanın barışa, sevgiye ve empatiye ihtiyacı var. Bunu başarabilmek için de kadınlarını işbirliğine ihtiyacımız var" dedi. CHATHAM HOUSE

1920 yılında Londra'da kurulan misyonunu dünyanın zenginliği ve güvenliği için bağımsız düşünce, münazara ve analiz konularında lider kuruluşu olarak tanımlayan Chatham House, enerji, çevre ve kaynak yönetimi, uluslararası ekonomi, uluslararası hukuk alanlarında araştırmalar yapmaktadır. Kuruluş dünyanın önde gelen liderlerinin katılımıyla konferanslar düzenlemektedir. Düzenli yayınlarının yanı sıra araştırmalarının da yayınları bulunmaktadır. Chatham House her yıl yaptığı çalışmalar ve topluma sağladığı faydalar nedeniyle bir lidere ödül vermektedir. 2010 yılı Chatham House Ödülü çalışmaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e takdim edilmiştir. Chatham House ayrıca ünlü "Chatham House Kuralları" ile de bilinir. Buna göre Chatham House'da paylaşılan bilgi ve fikirler katılımcılar tarafından serbestçe kullanılabilir ama bu fikir ya da bilgileri veren kişilerin isimleri ya da hangi kurumlara bağlı oldukları açıklanmaz. Üyeleri arasında dış işleri mensupları, büyükelçiler, politikacılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu mensupları bulunmaktadır. Westminister'ın 3 partisinin temsilcileri Sir John Major, Baroness Scotland, ve Lord Ashdown Chatham House'un başkanları arasında yer almaktadır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Arzuhan Doğan Yalçındağ: Daha Çok Kadın, Daha İyi Bir Dünya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement