Bakü, Uluslararası Konferansa Ev Sahipliği Yaptı - Son Dakika
Dünya

Bakü, Uluslararası Konferansa Ev Sahipliği Yaptı

Bakü, Uluslararası Konferansa Ev Sahipliği Yaptı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, "Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ve Kafkas İslam Ordusu" adlı uluslararası konferans düzenlendi.

20.09.2013 13:20  Güncelleme: 13:54

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, "Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ve Kafkas İslam Ordusu" adlı uluslararası konferansa ev sahipliği yaptı. Toplantıya tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar da konuşmacı olarak katıldı.

Azerbaycan Diplomatik Akademisi'nde (ADA), Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'yü Ermeni-Bolşevik işgalinden kurtarmasının 95'inci yıldönümü münasebetiyle "Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ve Kafkas İslam Ordusu" adlı uluslararası konferans düzenlendi. Konferansın organizasyonunu ADA'nın yanı sıra Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi yaptı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Azerbaycanlı ve Türk askerlerin muharebelerde yan yana bulunmasının, iki halk arasındaki kardeşliğin en önemli tezahürlerinden biri olduğunu söyledi. Büyükelçi Coşkun, o dönemde yaşanan olayların genç nesillere aktarılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Coşkun'un konuşmasının ardından, Osmanlı devletinin, Birinci Dünya Savaşı'na katılması ve Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'yü Ermeni-Bolşevik işgalcilerden temizlemesini anlatan bir film gösterildi.

Daha sonra Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar ve tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Kafkas İslam Ordusu hakkında birer konuşma yaptı.

Attar, "95 yıl önce yazılmış muhteşem bir tarih. İnanmış kişilerin, Azerbaycan'ı sevenlerin, bir millet olduğumuzu ortaya koyanların, Azerbaycan için canlarını, kanlarını veren Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin hikayesinin konuşulduğu bir tarihtir. Bize emanet edilen son derece önemli olan bu tarihi mirası yeteri kadar anlatmamız gerekiyor. Evini, barkını, toprağını bırakarak 1918'de Bakü'yü kurtarmak için yollara düşen, çileli bir yolculuk sonrasında Bakü'yü kurtaran, bugünleri yaşamamızı sağlayan insanların hikayesinin anlatıldığı bir tarihir" diye konuştu.

Ortaylı ise, "Birinci Dünya Savaşı'nda bu karar alındıktan sonra Osmanlı'nın çöküntü dönemiydi. Bildiğiniz gibi, Mehmet Vahdettin Han Temmuz'da tahta geçti. Eylül'de ordu Azerbaycan'a girdiği zaman Türkiye mütarekeye gidiyordu ve o arada ordu buraya girerek yerleşti. Böylece kurulan cumhuriyetin bir askeri temeli oluşuyor. Osmanlı'nın yurt dışındaki son zaferinin Bakü'de olması ordumuzun her zaman teşkilatlanabilirliğini gösteriyor" dedi.

Konferansın ardından konuklar için Kafkas İslam Ordusu hatırasına yazılmış kitaplar dağıtıldı. - BAKÜ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bakü, Uluslararası Konferansa Ev Sahipliği Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement