
Ankara’da ilk olarak Anıtkabir’e giden İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, özel deftere “Atatürk’e büyük takdir ve hayranlık duygularımla buradayım. Bölgemizi barış ve istikrarlı kılmak için onun mirasından ilham alıyoruz” yazdı.
İSRAİL ile yaşanan “alçak koltuk krizi” sonrası dün Ankara’ya gelen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a yapılan diplomatik nezaketsizliği kesinlikle tasvip etmediklerini söyledi. Barak’ın Ankara’daki temaslarına başlamadan önce ilk durağı Anıtkabir oldu. Atatürk’ün mozolesine çelenk koyup saygı duruşunda bulunan Barak, özel deftere “Savaşta ve barışta bir kahraman olan Kemal Atatürk’e büyük takdir ve hayranlık duygularımla buradayım. Bölgemizi barış ve istikrarlı kılmak için onun mirasından ilham alıyoruz” yazdı.
Barak’ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile 2 saaten fazla süren görüşmesine son diplomatik kriz ile Ortadoğu’da yaşananlar damgasını vurdu. Davutoğlu, Çelikkol’a yapılanların kabul edilemez olduğunu belirterek, “Eğer Ayalon, bizzat büyükelçiden ve Türk halkından özür dilemeseydi büyükelçimizi geri çağırmada son derece kararlıydık” dedi. Barak da Çelikkol’a yapılanları İsrail’in kesinlikle tasvip etmediğini söyledi. Barak, Ankara’ya gelmeden önce Ayalon’un yaptığı “İsrail’i yaralamak isteyenler olursa onların büyükelçilerini sınır dışı etmek dahil her şeyi düşünürüz” şeklindeki açıklamasının da ciddiye alınmamasını istedi. Davutoğlu, iki ülke ilişkilerinin yeniden normalleşme sürecine girmesi için Barak’a şu altı mesajı verdi:
“1- İsrail dış politikasında barışçıl dil kullanmalı, 2- Bölgeye yönelik politikası barışçıl olmalı ve bu politika uygulanmalı, 3-Bölge halklarına saygılı olmalı, 4- Gazze’ye uygulanan saldırılar ve ambargo derhal kalkmalı, 5- İsrail yönetimi Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik baskı politikasını bitirmeli, 6- Başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere önemli uluslararası şahsiyetlerin ve toplumun barış çabalarına destek verilmeli.”
Stratejik ortak
İsrail’de yaşanan alçak koltuk krizi sonrasında iki ülkenin savunma bakanları dün Ankara’da bir araya geldi. “İsrail ile Türkiye stratejik ortak mı?” sorusuna “evet” yanıtı veren Vecdi Gönül ise, “Bölgede sınırları paylaşmasak bile komşuyuz ve ortak çıkarlarımız var. Ortak çıkarlarımız olduğu, çıkarlarımız bize stratejik ortak olmayı dikte ettirdiği sürece stratejik ortağız” dedi. Gönül iyi ilişkilere örnek olarak ortak tatbikatları saydı.
İki bakanla görüştü
? İSRAİL Savunma Bakanı Ehud Barak, Ankara ziyareti çerçevesinde ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile biraraya geldi. Davutoğlu, Barak’ı bakanlık kapısında karşıladı. Davutoğlu, Barak’a “İsrail, Suriye ve Filistin ile yeniden görüşmelere başlama niyetini bildirdiği takdirde eskiden olduğu gibi yine Türkiye’yi yanında bulacaktır” dedi. Bu görüşmenin ardından Barak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile buluştu. Gönül, konuk Bakan’ı askeri törenle karşıladı. Barak ile Davutoğlu Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile de samimi fotoğraf çektirdi.
Son Dakika › Dünya › 'Barış İlhamımız Atatürk' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?