Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, "Tropik alanlardaki ormanların yol edilmesinden denizlerde balıkların kıtlaşmasına, dünyanın dört bir yanında içme suyunda görülen azalmadan biyoçeşitlilikte yaşanan hızlı düşüşe ve kirlenen hava ile denizlere kadar birçok gelişme insanların faaliyetleri nedeniyle ortaya çıktığını görebiliyoruz" dedi.
BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon 22 Nisan Dünya Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Ban Ki-moon mesajında, "Soluduğumuz hava, içtiğimiz su ve gıdalarımızı yetiştirdiğimiz toprak, insan faaliyetleri nedeniyle giderek artan oranda baskı altına alınan hassas küresel ekosistemin parçalarını oluşturuyor. Tropik alanlardaki ormanların yol edilmesinden, denizlerde balıkların kıtlaşmasına, dünyanın dört bir yanında içme suyunda görülen azalmadan biyoçeşitlilikte yaşanan hızlı düşüşe ve kirlenen hava ve denizlere kadar birçok gelişmenin insanların faaliyetleri nedeniyle ortaya çıktığını görebiliyoruz" dedi. Ban, Dünya nüfusunun artmasıyla, Dünya kaynaklarının eskiden kalma alışkanlıklarla tüketilmesinin sürdürülebilir bir yaklaşım olmadığının farkına varılması gerektiğini belirterek, "Yaklaşımlarımızı ve uygulamalarımızı küresel olarak dönüştürmemiz gerekiyor. Bu dönüşümü öncelikle kalkınmamızın lokomotifi olan enerji alanında acil olarak sağlamamız şart. Tüm bölgelerde refah ve istikrarı tehdit eden iklim değişikliğinin ana nedenini fosil yakıtların kullanılması oluşturuyor. İşte bu nedenle Dünya liderleri 2015 yılında iklim değişikliği konusunda küresel bir anlaşmaya varacaklarını taahhüt ettiler" değerlendirmesinde bulundu.
-İTTİFAKLAR OLUŞTURULMALI-
Genel Sekreter, iklim değişikliği konusunda atılacak adımların bir yandan ilişkilerin yeniden düzenlenmesine yardımcı olacağını diğer yandan da başta yoksul ve korumasız kesimler olmak üzere tüm insanların refah seviyesinin artıracağını ifade etti. Sürdürülebilir enerjinin milyarlarca insanın sağlık ve yaşam koşullarını iyileştireceğini, onlara, iklim uyumlu tarım, daha verimli şehirler ve daha iyi yönetilen ve korunan ormanlar gibi yeni fırsatlar yaratacağını kaydeden Ban, güçlü bir şekilde eyleme geçilebilmesi ve 2015 yılında iklim değişikliği ile mücadele amacıyla yeni bir anlaşmaya varılmasını sağlamak için, Eylül ayında New York'ta İklim Zirvesi düzenleyeceğini söyledi. Ban, devlet ve hükümet başkanlarını ve özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini, sürdürülebilir bir gelecek için yaptıkları girişimleri birbirleriyle paylaşmaya ve ittifaklar oluşturmaya çağırarak, "Değişim hiç bir zaman kolay olmadığı için desteğe ve teşvik edilmeye ihtiyaçları olduğunu biliyorum. Bu nedenle Dünya Gününde herkesi bu alanda seslerini duyurmaya çağırıyorum. Yegane yuvamız olan gezegenimiz için sesinizi duyurun. Gelin Dünyamıza özen gösterelim, O da bize binlerce yıldır yaptığı gibi desteğini esirgemesin" dedi.
Son Dakika › Dünya › BM Genel Sekreteri Ban: Değişim Kolay Değil, Desteğe ve Teşvike İhtiyaç Var - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?